
Ny forskning: Kosthold kan lindre endometriose-symptomer
Forskere ved Universitetet i Edinburgh har funnet en mulig sammenheng mellom kosthold og lindring av symptomer for kvinner med endometriose. Funnene vekker optimisme, men en norsk ekspert etterlyser mer robuste studier for å bekrefte effekten.
Kort oppsummert
- En studie fra Universitetet i Edinburgh indikerer at kostholdsendringer kan redusere symptomer hos kvinner med endometriose.
Ny forskning fra Universitetet i Edinburgh antyder at kostholdsendringer kan bidra til å lindre symptomer for kvinner med endometriose, en vanlig kvinnesykdom som rammer omtrent én av ti. Studien, som omfattet 2599 kvinner, viste at en betydelig andel opplevde mindre smerter ved å redusere inntaket av spesifikke matvarer. For eksempel rapporterte 45 prosent av kvinnene som kuttet gluten eller meieriprodukter mindre smerter, mens 53 prosent av de som kuttet alkohol opplevde det samme.
Professor Philippa Saunders understreker viktigheten av at kvinner kan ta kontroll over smertene. Maria Christine Magnus fra Folkehelseinstituttet (FHI) er imidlertid kritisk til studiens observasjonelle design og etterlyser randomiserte studier for å bekrefte funnene.
Hun påpeker at det per i dag ikke foreligger generelle kostholdsanbefalinger, men at individuelle tilpasninger kan være effektive. FHI forsker for tiden mer på endometriose, da det er en underprioritert tilstand.
Philippa Saunders
Maria Christine Magnus
Universitetet i Edinburgh
Folkehelseinstituttet (FHI)
Senter for fruktbarhet og helse
Forskningsrådet
Edinburgh
Norge