Nyhetssaker
NRK logo

NRK

Sykefravær blant gravide: Debatt om arbeidsgivers ansvar

Nesten hver fjerde gravide kvinne i Norge blir sykmeldt i løpet av svangerskapet, noe som har utløst en debatt om ansvar og tilrettelegging i arbeidslivet. Mens mange gravide føler ubehag ved å være en del av statistikken, peker eksperter på at ansvaret bør flyttes fra individet til arbeidsgivere og samfunnet.

17 timer siden

3 min lesetid

Kort oppsummert

  • Nesten 23 prosent av alle gravide i Norge blir sykmeldt, en andel som er tre ganger høyere enn for andre kvinner.

Nesten 23 prosent av alle gravide i Norge blir sykmeldt i løpet av svangerskapet, en statistikk som skaper ubehag for mange, inkludert Trinelise Richmond Hovde. Etter at Navs sjeflege uttrykte bekymring, oppsto en debatt der mange gravide følte seg anklaget.

Sjeflegen, Marit Hermansen, presiserer nå at hun ønsker å flytte ansvaret fra den enkelte gravide til arbeidslivet og samfunnet. Arbeidslivsinfluenser Fredrik Fornes deler historier om diskriminering og manglende tilrettelegging, og mener arbeidslivet er problemet.

Forsker Eirin Pedersen ved Oslo Met peker på lav kunnskap hos ledere, mens NHOs Alexander Cascio understreker viktigheten av tidlig dialog og at små grep ofte kan redusere fraværet. Debatten handler om å sikre gravide retten til å stå i jobb med tilrettelegging.

Marit Hermansen

Trinelise Richmond Hovde

Fredrik Fornes

Eirin Pedersen

Alexander Cascio

Nav

Arbeidsforskningsinstituttet

Oslo Met

NHO

Kristiansund

Norge

Sykefravær gravide: Debatt om arbeidsgivers ansvar