Sp og Rødt krever merking av ultraprosessert mat
Senterpartiet og Rødt går sammen om et felles krav om bedre merking av ultraprosessert mat, med forslag som skal behandles i Stortinget. Initiativet begrunnes med behovet for å styrke forbrukernes valgfrihet og adressere potensielle helse- og sosiale utfordringer knyttet til denne typen matvarer.

Kort oppsummert
- Senterpartiet og Rødt fremmer felles forslag i Stortinget om bedre merking av ultraprosessert mat.
Senterpartiet og Rødt har gått sammen om å fremme forslag i Stortinget som krever bedre merking av ultraprosessert mat. Representanter fra begge partier, Geir Jørgensen (Rødt) og Jenny Klinge (Sp), understreker viktigheten av å gi forbrukere tilstrekkelig informasjon for å kunne ta sunne valg i butikken.
Ernæringsbiolog Marit Kolby støtter initiativet og advarer mot helseeffektene av ultraprosessert mat, som hun mener fortrenger ekte mat og kan knyttes til økende sykdommer som angst og muskelplager blant unge. Kolby oppfordrer industrien til å tilpasse seg, og trekker paralleller til røykeloven.
Rødt fremhever også at dette er et klassespørsmål, da kostholdsvalg for folk med dårlig økonomi ofte inkluderer mye industrielt bearbeidet mat. Klinge vektlegger behovet for fett og protein, mye fra norsk landbruk.
Geir Jørgensen
Jenny Klinge
Marit Kolby
Senterpartiet
Rødt
Stortinget
Nationen