
Studie kobler ultraprosessert mat til tusenvis av tidlige dødsfall
Forskere advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat. En ny internasjonal studie antyder en kobling mellom slik mat og tusenvis av tidlige dødsfall.
Kort oppsummert
- En ny internasjonal studie publisert i American Journal of Preventive Medicine kobler høyt inntak av ultraprosessert mat til tidlige dødsfall.
En ny internasjonal studie publisert i American Journal of Preventive Medicine advarer mot høyt inntak av ultraprosessert mat, som ferdigmat, brus og godteri. Studien, som inkluderer data fra åtte land som Storbritannia og USA, men ikke Norge, antyder en sterk kobling mellom slikt kosthold og tidlige dødsfall.
Hovedforsker Eduardo Nilson hevder at industriprosessering og tilsetningsstoffer har en samlet negativ effekt på helsa. Han anslår at opptil 14 prosent av tidlige dødsfall i Storbritannia og USA kan være relatert til ultraprosessert mat.
Studien indikerer at risikoen for å dø øker med 3 prosent for hver 10 prosent økning i andelen ultraprosessert mat. Andre eksperter, som Stephen Burgess, minner om at dette er en observasjonsstudie som ikke beviser årsakssammenheng, men at funnene gir grunn til bekymring.
Eduardo Nilson
Stephen Burgess
Folkehelseinstituttet
Helsedirektoratet
Oswaldo Cruz Foundation
University of Cambridge
Storbritannia
USA
Colombia
Brasil
Norge