
Eksperter advarer mot feil kostholdsråd på sosiale medier
14 timer siden siste oppdatering
6 min lesetid
14 timer siden siste oppdatering
6 min lesetid
Sosiale medier flommer over av motstridende kostholdsråd, noe som skaper stor forvirring blant brukere, spesielt ungdom. Eksperter advarer nå mot feilinformasjon og oppfordrer til kritisk kildevurdering for å unngå potensielt skadelige råd.
Internett, spesielt plattformer som TikTok, presenterer en rekke kontroversielle kostholdsråd som forvirrer mange, særlig ungdom. En undersøkelse fra Norstat, utført for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter, viser at over halvparten av norsk ungdom bruker TikTok som primærkilde for kostholdsinformasjon, og en tilsvarende andel blir forvirret av rådene. Influencere som Paul Saladino, Dave Asprey, Candi Frazier og Sally K. Norton hevder blant annet at peanøttsmør er farlig på grunn av gasser, plastgifter og aflatoksiner, at havregryn er usunt grunnet fytinsyre, og at grønnsaker som spinat og gulrøtter inneholder skadelige oksalater.
Candi Frazier misbruker også forskningen til Saul Newman om «Blue Zone»-teorien for å argumentere mot frukt og grønnsaker, noe Newman selv tar avstand fra. Kliniske ernæringsfysiologer Mina Marie Handberg Holtleite og Sverre Gripsgård Hoddevik ved Nordlandssykehuset avviser disse påstandene som sterkt overdrevne. De understreker at Mattilsynet kontrollerer matvarer i Norge, at fytinsyre i havregryn kan reduseres og at fullkorn er bra for hjerte- og karsykdommer, samt at oksalater kun er et problem for en liten gruppe med nyrestein.
Dag Jørund Lønning fra Høgskolen for grønn utvikling bekrefter at vanlige grønnsaker trygt kan spises. Emilie Owens, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, forklarer at ungdom søker tydelige svar på nett, men advarer mot påvirkere som presenterer «sannheter» basert på tvilsom forskning. Ekspertene anbefaler å være skeptisk til ekstreme råd, sjekke kildens fagkompetanse, og stole på anerkjente instanser som Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!