Nyhetssaker
Dagbladet nyheter: Frivillig merking av alkohol: Kjemiker krever åpenhet
Artikkel

Frivillig merking av alkohol: Kjemiker krever åpenhet

I Norge er det frivillig å oppgi ingredienser for drikkevarer med over 1,2 prosent alkohol, i motsetning til matvarer. Dette skaper debatt, hvor kjemiker Alexander Sandtorv og flere aktører etterlyser obligatorisk merking for å sikre forbrukernes rett til å vite hva de drikker.

3 dager siden siste oppdatering

4 min lesetid

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • I Norge er ingrediensmerking frivillig for drikkevarer med over 1,2 prosent alkohol, i motsetning til matvarer.

Sammendrag

I Norge er det frivillig å oppgi ingredienser for drikkevarer med over 1,2 prosent alkohol, i motsetning til matvarer hvor det er obligatorisk. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer mangelen på åpenhet og peker på at uavhengige forskere ofte må avdekke problematiske stoffer, som PFAS i vin eller opptil 63 ulike tilsetningsstoffer. Han understreker forbrukernes rett til å ta informerte valg.

Historisk sett fulgte Norge Tysklands renhetslov for øl frem til 1994, men mikrobryggeribølgen har ført til mer eksperimentering med ingredienser. Til tross for manglende krav, velger mange norske produsenter som Ringnes, Hansa, Aass og Wongraven Wines å merke frivillig, da de er stolte av produktene sine og ønsker åpenhet. Flere aktører, inkludert MDGs nestleder Ingrid Liland, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Actis, etterlyser at regjeringen og Helse- og omsorgsdepartementet tar et mer aktivt ansvar for å innføre obligatorisk merking.

Mattilsynet bekrefter at alkoholholdig drikke er unntatt fra de omfattende merkekravene i matinformasjonsforskriften, men presiserer at allergener alltid må merkes. De opplyser at temaet ikke er på deres agenda for øyeblikket.

Nøkkelentiteter

Alexander Sandtorv

Olga Soleng

Erlend Fuglum

Snorre Lindholm-Thrana

Ingrid Liland

Mattilsynet

Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

Bryggeri- og drikkevareforeningen

Wongraven Wines

Actis

Norge

Tyskland

EU