Naturvernforbundet kritiserer Norges klimakutt: «Sminking og misbruk»
Norges klimautslipp har gått ned, men årsakene bak kuttene skaper debatt mellom regjeringen og miljøorganisasjoner. Mens klimaministeren jubler, anklager Naturvernforbundet og en forsker kuttene for å være tilfeldige og ikke strukturelle.
1 måned siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Norges klimautslipp fra økonomisk aktivitet ble redusert med 3,5 prosent fra 2023 til 2024, ifølge foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.
Sammendrag
Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte foreløpige tall som viser en reduksjon på 3,5 prosent i Norges klimautslipp fra 2023 til 2024. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) uttrykker glede over nedgangen og mener det bekrefter at tiltakene virker. Han forsvarer elektrifisering av olje- og gassvirksomhet som et viktig kutt.
Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen, kritiserer imidlertid kuttene som «pynting av utslippsregnskapet» og «sminking av fossilindustrien». Han og forsker Stephen Platt fra NILU peker på at nedgangen hovedsakelig skyldes elektrifisering av olje- og gassproduksjon, flere elbiler og driftsstans i industrien, som de anser som tilfeldige eller marginale tiltak.
Platt tviler på at Norge vil nå Parisavtalens mål om 55 prosent kutt innen 2030. Gulowsen etterlyser en helhetlig klimapolitikk med tydelige nasjonale mål og strukturelle endringer.