
Ny forskning: Middelhavskosthold reduserer demensrisiko for genbærere
4 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
4 dager siden siste oppdatering
2 min lesetid
En fersk studie publisert i Nature Medicine indikerer at middelhavskosthold kan redusere demensrisiko, spesielt for personer med APOE4-genet. Dette funnet utfordrer tidligere oppfatninger om genetisk skjebne og kan tilby et forebyggende tiltak for demenssykdom.
En ny studie publisert i Nature Medicine viser at middelhavskosthold kan ha en betydelig positiv effekt på demensrisiko, spesielt for individer som bærer APOE4-genet. Forskere fulgte over 5. 700 personer i 34 år og observerte at de som fulgte denne dietten, preget av mye grønnsaker, frukt, nøtter, korn, fisk og olivenolje, samt lite alkohol, rødt kjøtt og ultraprosessert mat, opplevde redusert sannsynlighet for å utvikle demens.
Yuxi Liu, en av studiens forfattere, fremhever at fordelen var størst for APOE4-genbærere, spesielt de med to kopier, hvor en enkel diettvariant reduserte risikoen med 35 prosent. En strengere versjon ga enda større reduksjon. Liu forklarer at dietten forbedrer forbrenningen hos APOE4-bærere, noe som kan forklare den observerte risikoreduksjonen, men understreker behovet for ytterligere validering.
Nevrolog Richard Isaacson fra Florida kaller funnene "stopp pressen"-nyheter og mener de kan endre oppfatningen om at APOE4-genet uunngåelig fører til Alzheimers. Middelhavskostholdet, som er anerkjent av UNESCO og ligner norske kostholdsråd, kan dermed tilby et viktig verktøy i demensforebygging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!