Nyhetssaker
Nettavisen logo

Nettavisen

Restaurant innførte bot i buffet: Matsvinnet forsvant

Restaurant Hon San har funnet en uventet, men svært effektiv metode for å drastisk redusere matsvinnet fra sin populære asiatiske buffet. Ved å innføre en symbolsk bot for gjester som ikke spiser opp maten, har de oppnådd bemerkelsesverdige resultater som vekker oppsikt.

16 timer siden

3 min lesetid

Kort oppsummert

  • Restaurant Hon San har redusert matsvinnet i sin asiatiske buffet ved å innføre en bot på 100 kroner for uoppspist mat.

Restaurant Hon San, kjent for sin asiatiske buffet, slet med betydelig matsvinn til tross for tilbudets popularitet. Inspirert av praksis i Asia, innførte de en ordning der kunder bøtelegges 100 kroner dersom de ikke spiser opp maten de forsyner seg med.

Dette enkle grepet har ført til en dramatisk reduksjon i matsvinnet, selv om restauranten kun har trengt å kreve inn boten ved to anledninger. Kjøkkensjef Lee Man Hong avviser påstander om økonomiske motiver, da de kun har tjent 200 kroner på bøtene.

Norsk institutt for bærekraftsforskning (NIBIO) roser initiativet, spesielt med tanke på at Norge kastet over 450 000 tonn spiselig mat i 2023.

Lee Man Hong

Aina Stensgård

Hon San

Norsk institutt for bærekraftsforskning

NRK

Asia

Norge