Nyhetssaker
McDonald's-burger råtner ikke: Lege raser, kjeden forklarer

McDonald's-burger råtner ikke: Lege raser, kjeden forklarer

Dagbladet logo

En amerikansk lege har skapt debatt på sosiale medier etter å ha vist frem en to måneder gammel McDonald's-burger som ikke viser tegn til forråtnelse. Dette har reist spørsmål om matens innhold og ekthet, mens fastfoodkjeden og eksperter peker på naturlige årsaker.

Kort oppsummert

  • Legen Robert G. DeBease har skapt opprør ved å vise en to måneder gammel McDonald's-burger og pommes frites som ikke har råtnet, og hevder det ikke er «ekte mat» grunnet tilsetningsstoffer.

Den amerikanske legen Robert G. DeBease har skapt oppmerksomhet på sosiale medier med en video av en to måneder gammel McDonald's-burger og pommes frites som ikke har råtnet. DeBease, som er lege i tradisjonell naturmedisin og kiropraktikk, hevder at dette indikerer at maten ikke er «ekte» og inneholder skadelige tilsetningsstoffer som kalsiumpropionat, BHA og TBHQ.

Han mener dette kan forårsake helseproblemer. Professor i ernæring ved NMBU, Birger Svihus, og kommunikasjonssjef i McDonald's Norge, Kristina Johansen, avviser legens påstander.

De forklarer at manglende forråtnelse skyldes uttørking, lavt vanninnhold og sterilisering av maten under tilberedning, noe som hindrer bakterier og mugg i å vokse. Svihus kaller legens reaksjon en «storm i et vannglass» og påpeker at lignende tilfeller har blitt forklart tidligere.

Robert G. DeBease

Birger Svihus

Kristina Johansen

McDonald's

NMBU

Dagbladet

Islands nasjonalmuseum

Island

USA

Norge