Sander (22) må spise gluten for cøliakidiagnose og støtte
1 dag siden siste oppdatering
4 min lesetid
1 dag siden siste oppdatering
4 min lesetid
Sander Roksvåg Leirbekk (22) må spise gluten i flere måneder for å fremprovosere symptomer og få en cøliakidiagnose, noe som gir ham store smerter og søvnløse netter. Denne praksisen skaper frustrasjon og økonomisk belastning for ham, da han ellers mister retten til grunnstønad for dyre glutenfrie produkter.
Sander Roksvåg Leirbekk (22) opplever frustrasjon fordi han må spise gluten i tre til seks måneder for å fremprovosere symptomer og dermed få en offisiell cøliakidiagnose. Uten en bekreftet diagnose får han ikke grunnstønad fra Nav, til tross for at blodprøver indikerte cøliaki og fastlegen var tydelig på dette. Spesialistundersøkelser som gastroskopi og hudbiopsi var inkonklusive fordi han allerede hadde kuttet gluten, noe som roet ned betennelsen og normaliserte prøveresultatene. Sander får smertefulle utslett og søvnløse netter ved gluteninntak, og anslår ekstra matutgifter på 1500 til 2000 kroner månedlig.
Norsk cøliakiforening bekrefter at glutenfrie produkter er betydelig dyrere og har hatt høyere prisstigning. Professor Trond Halstensen og overlege Birgitte Emken understreker at diagnosen krever aktiv sykdom, noe som betyr daglig gluteninntak i seks til åtte uker. De advarer om at mange pasienter blir sykere ved reaktivering og dermed ikke klarer å gjennomføre testene, noe som fører til at de står uten diagnose og støtte.
Emken forsvarer likevel systemet for å unngå feildiagnostisering. Statssekretær Ingrid Marie Endrerud i Arbeids- og inkluderingsdepartementet fastholder kravet om spesialistfastsatt diagnose for å sikre tillit til støtteordningen, og informerer om at regjeringen prioriterte andre saker i 2025-budsjettet etter justeringer i 2023 og 2024. Sander håper på billigere glutenfrie varer og at andre slipper den samme prosessen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!