Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer.
Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst.
Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
En undersøkelse fra MatPrat viser at få ribbekjøpere er klar over hvor viktig fettet er for et godt resultat. Kokk Anette Fjelleng Hansen understreker at fettet under svoren er nøkkelen til sprø svor, og anbefaler å velge ribbe med god marmorering og jevn fettfordeling. Hun nevner også at airfryer kan være et godt alternativ for mindre porsjoner, men at steketiden fortsatt er rundt to timer.
1 måned siden
En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig. Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser. Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.
1 måned siden
En hermetikk-ekspert anbefaler å ha en rotasjonsplan for hermetikken i beredskapslageret ditt. Selv om hermetikk kan holde lenge, bør man bytte ut maten etter hvert for å sikre best mulig smak og kvalitet. Det er viktig å skille mellom «best før» og «brukes innen», da mat med sistnevnte merking kan være helsefarlig etter utløpsdatoen. Matindustrien bruker ikke hermetikk i større grad fordi de ønsker høy omsetning og mer effektive løsninger i butikkhyllene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
3 måneder siden
En TikTok-video har vist store prisforskjeller mellom fersk og fryst kjøttdeig, der den fryste varianten er betydelig billigere og har inntil ett års holdbarhet. Dette har fått forbrukere til å reagere, spesielt med tanke på at fersk kjøttdeig kun har et par ukers holdbarhet. Mattilsynet påpeker at langvarig frysing av fet kjøttdeig kan påvirke smaken, men understreker at produsentene tar hensyn til dette ved fastsettelse av holdbarhetsdato. Holdbart, som selger fryst kjøttdeig, forsikrer at de kun selger varer av god kvalitet og at rask nedkjøling og hurtig frysing bidrar til lang holdbarhet. De jobber nå med å oppdatere etikettene for å tydeliggjøre at Fatland Ølen AS er produsenten av kjøttdeigen.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
3 måneder siden
Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm deler sine beste tips for en sunnere livsstil. Hun påpeker at mange spiser for lite når de prøver å gå ned i vekt, noe som kan føre til økt søtsug og dårlige matvalg. Ramm anbefaler å spise mat som metter, som frukt, bær og grønnsaker, samt å sørge for tilstrekkelig proteininntak. Hun understreker også viktigheten av å spise nok til lunsj for å unngå overspising senere på dagen. Det viktigste rådet er god planlegging, inkludert å forberede måltider for å unngå impulskjøp og usunne valg. Ramm er kjent fra TV-programmet «16 ukers helvete», der hun veileder kjendiser mot en sunnere livsstil.
4 måneder siden
God Morgen Norges Wenche Andersen mottar mange henvendelser om hamstret mat. Lavpriskjedene har julepriskrig, og Bunnpris har hatt stor suksess med tilbud på ribbe, smør, kaffe og risgrøt. Andersen advarer mot å hamstre for mye smør, da det kan bli harskt i fryseren. Hun anbefaler å pakke smør i fryseposer og eventuelt fryse det i terninger. Andersen minner om at det ikke lønner seg å kjøpe store kvanta om man ikke spiser det opp og oppfordrer til å være bevisst på hva man kjøper.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man velger en god ribbe i butikken. Kjøkkensjef Adam Wiatrowski anbefaler å se etter fargen på kjøttet, som skal være rosa, og fettfordelingen, som skal ligge i fine lag. Ribben bør være fast, ikke myk, noe som kan indikere dårlig kvalitet eller bruk av saltsprøyter. Ingredienslisten kan avsløre om vann er sprøytet inn. Et tykt fettlag under svoren er viktig for sprø svor. Kokkene på Engebret anbefaler også å sjekke at pakken er jevn på toppen.
3 måneder siden
Mattilsynet gir råd om hvorvidt pepperkakehus er trygt å spise etter jul. Tørre pepperkaker har generelt lang holdbarhet, men hus som har stått fremme kan være utsatt for støv. Det anbefales å lukte og smake på pepperkakene før de spises. Melis med rå eggehvite er også trygt så lenge det ikke er tegn til mugg eller dårlig lukt/smak. Hvis pepperkakehuset lukter eller smaker dårlig, bør det ikke spises.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
1 måned siden
Matprisene har steget, og matinfluenser Kristoffer Kaayne Kaalsaas, kjent som KaayneLagermat, opplever stor interesse for sine rimelige oppskrifter. Økonom Kornelia Minsaas råder forbrukere til å fokusere på kilopriser og tilbud, samt å utnytte lokale butikker for bedre priser. Planlegging av måltider, bruk av rester og bevissthet rundt prisvariasjoner på faste varer er også viktige grep for å spare penger. Kaalsaas har selv byttet ut dyrere matvarer med billigere alternativer for å redusere kostnadene.