En artikkel fra Dagbladet belyser viktigheten av å rengjøre ostehøvelen regelmessig. Matfaglig leder i Matprat, Anette Hansen, forklarer at mange slurver med rengjøringen, noe som kan føre til bakterievekst og muggdannelse på grunn av osterester og fett.
En undersøkelse viser at en betydelig andel av befolkningen lar høvelen ligge uvasket på benken, i kjøleskapet eller i skuffen.
Hansen anbefaler å vaske ostehøvelen med oppvaskmiddel og varmt vann etter hver bruk, og å tørke den godt for å opprettholde god kjøkkenhygiene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
4 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av bilvask om vinteren for å fjerne veisalt som forårsaker rust. Undersøkelser viser at mange vasker bilen for sjelden, og eksperter anbefaler hyppig avspyling, helst ukentlig, og grundigere vask med avfetting og såpe et par ganger i måneden. Det anbefales å vaske bilen når den er varm, smøre silikon på lister og spyle godt rundt bremsene. Veisalt er nødvendig for trafikksikkerhet, men er skadelig for biler, og det er derfor viktig med god bilpleie om vinteren.
1 måned siden
Artikkelen undersøker hvor ofte man bør vaske håndklær for å unngå bakterieopphopning. Forskere på Rikshospitalet påviser at håndklær kan inneholde både normalflora og potensielt skadelige bakterier som gule stafylokokker og E. coli. Opphopning av bakterier kan føre til infeksjoner, spesielt hvis de kommer i kontakt med sår. Ekspertene anbefaler å vaske håndklær omtrent hver femte dag på minimum 60 grader, og sørge for at de tørker godt mellom hver bruk. Endringer i lukt eller tekstur kan indikere at håndkleet bør vaskes oftere.
3 måneder siden
En ekspert advarer mot å henge kjøkkenkluten over kjøkkenkranen, da dette skaper et ideelt miljø for bakterievekst. Fuktighet og varme fra kranen gir gode forhold for bakterier. Det anbefales å skylle kluten i varmt og deretter kaldt vann, før den henges til tørk på en stang for raskere tørking og bedre luftsirkulasjon. En sur klut kan lukte vondt og være utrivelig, og det er viktig å la den tørke ordentlig for å holde det rent.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bakteriefeller man kan møte på reise i julen. Professor Ørjan Olsvik påpeker at mange ikke vasker hendene etter toalettbesøk, og at offentlige toaletter og transport er steder med høy smitterisiko. Han anbefaler å bruke papir på toalettknapper, kraner og dørhåndtak, samt å bruke antibac. Det understrekes at håndvask er viktigst mot virus. Artikkelen nevner også at aerosoler fra toalettet kan henge i luften i opptil en time. Både Vy og Avinor understreker viktigheten av god håndhygiene og økt renhold i juleutfarten.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hva som trygt kan vaskes i oppvaskmaskinen og hva man bør unngå. Eksperter fraråder å vaske treprodukter og skarpe kniver i maskinen, da dette kan føre til skade og sløving. Overraskende nok anbefales det å vaske vinglass i oppvaskmaskin på et skånsomt program. Plast kan også vaskes, men krever bruk av skyllemiddel for å tørke ordentlig. Vanlige feil inkluderer overdreven forskylling i varmt vann og feil plassering av bestikk. Regelmessig vedlikehold av oppvaskmaskinen anbefales for å forlenge levetiden.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
1 måned siden
Brannvesenet advarer om brannfare knyttet til fettansamlinger i kjøkkenvifter, både i restauranter og private hjem. Flere nylige restaurantbranner, inkludert brannen i Festningen Restaurant, har spredt seg via ventilasjonsanlegg fylt med fett. Slike branner er vanskelige å slukke og forårsaker store skader. Det anbefales derfor å rengjøre fettfiltre i kjøkkenviften jevnlig, gjerne hver fjortende dag ved hyppig matlaging, for å redusere risikoen for brann.
1 måned siden
Artikkelen advarer om rosa slim på badet, som kan skyldes bakterien Serratia marcescens. Denne bakterien trives i fuktige miljøer og kan forårsake infeksjoner hos personer med svekket immunforsvar. Artikkelen beskriver hvordan bakterien ble oppdaget og hvordan den sprer seg, og nevner et sykehusutbrudd i 2022. For å fjerne og forebygge bakterien anbefales grundig rengjøring med eddikvann, god ventilasjon og regelmessig tørking av fuktige områder.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
3 måneder siden
Artikkelen understreker viktigheten av å ikke stenge ventilene i boligen om vinteren, selv om det kan virke fristende for å holde på varmen. Ifølge Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund kan stengte ventiler føre til dårlig inneklima, fuktskader, soppvekst og helseproblemer. Det anbefales å lufte boligen regelmessig, gjerne annenhver time, og sørge for at ventilene er åpne når man fyrer i peisen. Artikkelen råder også til å vedlikeholde ventilene ved å støvsuge dem hver høst. I tillegg bør man være oppmerksom på temperaturen i boliger med gamle vannrør og stenge hovedkrana og tømme rørene for vann hvis man reiser bort om vinteren.