En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig.
Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser.
Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
1 måned siden
Fiskerinæringen reagerer på at fisk og sjømat ikke er inkludert i myndighetenes matberedskapsplaner for krise- og krigssituasjoner. De mener at sjømatens bidrag til kostholdet undervurderes, og at det finnes gode metoder for å konservere fisk. Høyre støtter næringen og vil ta opp saken i Stortinget. Landbruksministeren begrunner utelatelsen med at andre matvarer er lettere å lagre, men understreker at nordmenn bør spise mer fisk.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at sjømat bør inkluderes i Norges nasjonale beredskapsplan for mat. Forfatteren understreker at Norge er en betydelig sjømatprodusent og eksporterer store mengder fisk daglig, men likevel er ikke sjømat en del av landets beredskapsplan. Han fremhever sjømat som en integrert del av norsk kultur og historie, og oppfordrer myndighetene til å ta ansvar for å sikre at sjømat er en del av matforsyningen i krisesituasjoner. Artikkelen peker også på at barn og ungdom spiser for lite fisk sammenlignet med andre matvarer, og at det haster å ta grep for å sikre en mer balansert og robust matforsyning.
1 måned siden
En hermetikk-ekspert anbefaler å ha en rotasjonsplan for hermetikken i beredskapslageret ditt. Selv om hermetikk kan holde lenge, bør man bytte ut maten etter hvert for å sikre best mulig smak og kvalitet. Det er viktig å skille mellom «best før» og «brukes innen», da mat med sistnevnte merking kan være helsefarlig etter utløpsdatoen. Matindustrien bruker ikke hermetikk i større grad fordi de ønsker høy omsetning og mer effektive løsninger i butikkhyllene.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
2 måneder siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn konsumerer for mye salt og alkohol, noe som gjør det vanskelig for Helsedirektoratet å nå sine mål om redusert forbruk innen 2030. Overlege ved FHI, Haakon Meyer, anbefaler å være oppmerksom på skjulte saltkilder i bakevarer og krydder, som tacokrydder. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch fremhever at saltinntaket er høyere enn anbefalt, med brød som en viktig kilde. Overlege Jørgen Bramness foreslår tiltak som begrenset tilgang og høye priser for å redusere alkoholforbruket.
9 dager siden
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har økt anbefalingen for beredskapslager fra tre til sju dager, noe som har ført til økte kostnader for mange familier. Firebarnsmor Michelle Leikvold opplevde et prissjokk da hun skulle kjøpe hermetikk til beredskapslageret, og frykter at de høye prisene kan skape et økonomisk skille ved kriser. DSB understreker at beredskapsmaten ikke nødvendigvis trenger å være dyrere enn vanlig mat, og anbefaler gradvis oppbygging av lageret med rimelige og holdbare matvarer. De oppfordrer også til samarbeid med naboer for å redusere kostnadene. Eksperter påpeker viktigheten av riktig oppbevaring og rotasjon av hermetikk for å sikre matens holdbarhet, noe som kan medføre ekstra kostnader over tid for økonomisk pressede familier.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyningen selv uten strøm, internett eller ordinære vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF, Rødt, Frp og Høyre er blant partiene som ønsker å se nærmere på dette. Rødt mener løsningen er spesielt viktig i distriktene, der sentralisering har svekket beredskapen. Også Sp, SV og MDG er positive til å utrede løsningen nærmere for å styrke norsk matberedskap.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
1 måned siden
Flere norske partier på Stortinget ønsker å vurdere Finlands modell med beredskapsbutikker, som skal sikre matforsyning selv uten strøm eller vareleveranser. Finland planlegger å etablere 300 slike butikker innen 2028. KrF mener Norge bør la seg inspirere, mens Rødt fremhever viktigheten av slike butikker i distriktene, spesielt der butikkdød har svekket beredskapen. Også Frp, Høyre og Venstre er åpne for å vurdere tiltaket, og Senterpartiet åpner for at distriktsbutikker kan få utvidet ansvar. SV og MDG er også positive til å utrede løsningen.
1 måned siden
Nord-Norge er avhengig av ett stort matvarelager i Tromsø, noe som gjør landsdelen sårbar ved forsyningsproblemer. Senterpartiets Sandra Borch krever forbedret beredskap og får støtte fra Asko Nord AS. Selv om det finnes tørrvarer, vil mangel på ferskvarer oppstå raskt, og stengte veier kan forverre situasjonen.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
3 måneder siden
En tidligere professor og ekspert på fiskehelse advarer om at mye av laksen som selges fryst, har vært svært syk før slakting. Dødeligheten i norske oppdrettsanlegg er høy, og stadig mer laks nødslaktes fordi den er for syk for transport. Andelen produksjonsfisk, som er fisk med feil og skader, har tredoblet seg. Eksperten mener at forbrukere bør velge hel laks fremfor filet for å unngå syk fisk, og at produktene burde merkes slik at forbrukerne kan ta informerte valg. Oppdrettsbransjen skylder på dårlige vaksiner og høyere temperaturer, men innrømmer at dette er en uheldig trend. Eksperten kaller det dyreplageri.