KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå.
En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring.
Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
2 måneder siden
En ny merkeordning, «renvare», lanseres for å gjøre det lettere for forbrukere å velge mat som ikke er ultraprosessert. Initiativet kommer fra Frifor i samarbeid med Sunkost, og starter i Sunkosts nettbutikker. Målet er å gi industrien et insentiv til å fokusere mer på matkvalitet. En ernæringsprofessor støtter tiltaket og mener det vil hjelpe forbrukerne å velge mindre prosessert mat. Undersøkelser viser at mange ønsker å redusere inntaket av ultraprosessert mat, og Sunkost håper merkingen vil øke bevisstheten og føre til sunnere valg.
1 måned siden
Flere eksperter er bekymret for høye matpriser og priskrig på usunne matvarer. De foreslår å gjeninnføre sukkeravgiften for å subsidiere sunnere alternativer, som gratis frukt og grønt i skolen, og kutte momsen på frukt og grønt. Ernæringsfysiologer påpeker at fjerningen av sukkeravgiften i 2021 ikke reduserte grensehandelen, men økte tilgangen på usunne produkter. De oppfordrer dagligvarekjedene til å tilby tilbud på frukt og grønt samtidig som de har priskampanjer på godteri.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
1 måned siden
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at mange barnefamilier sliter med å få endene til å møtes på grunn av økte matvarepriser. En ernæringsfysiolog advarer om at dette kan føre til økt fedme og helseproblemer, og etterlyser tiltak som økt støtte og reduserte skatter for de som har minst. Hun foreslår også å gjeninnføre gratis frukt og grønt i skolen for å fremme sunnere matvaner.
24 dager siden
MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati. Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt. Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
1 måned siden
Senterpartiets Geir Pollestad ønsker å tvinge dagligvarebutikker til å oppgi hva en vare kostet for ett år siden, for å gi forbrukerne bedre innsikt i prisutviklingen og avsløre skjulte prisøkninger. Pollestad kritiserer dagligvarekjedene for å markedsføre seg som prispressere, samtidig som matprisene stiger. Han mener at de som eier dagligvarekjedene tjener mest på de økte prisene. Forslaget kommer som en reaksjon på den kraftige prisveksten på matvarer det siste året, hvor enkelte produkter, som sjokolade, har hatt en spesielt stor økning.
4 dager siden
Matinfluenser Kristoffer Gregersen reagerte da han oppdaget noe hos Meny. Han stusset da han skulle handle karbonadedeig.
5 dager siden
Regjeringen innfører et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke særlig rettet mot barn under 18 år, med en overgangsperiode på seks måneder for næringslivet. Forbudet skal bidra til et sunnere kosthold, redusere sykdom og sosiale helseforskjeller. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presiserer at det fortsatt er lov å selge produktene, men ikke å markedsføre dem mot barn. Norge blir det første landet i verden med et så omfattende reklameforbud, basert på anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon og en ekspertgruppe. Ungdomsorganisasjoner støtter tiltaket, som skal gjøre det lettere for barn og unge å ta sunne valg. Forbudet er noe mildere enn det opprinnelige forslaget, med unntak for produktplassering i butikker og sponsing med de minst usunne produktene.
1 måned siden
Forbrukerrådet og ernæringseksperter kritiserer den økende proteintrenden, der matvareprodusenter markedsfører produkter med ekstra protein uten at det gir reell helsegevinst. Flere selskaper har lansert nye oster med proteinfokus, men proteininnholdet er identisk med vanlig lettost, og stikkprøver viser at disse produktene er dyrere. Ekspertene understreker at folk flest får i seg tilstrekkelig protein gjennom et normalt kosthold og oppfordrer forbrukerne til å være kritiske og ikke la seg lure av markedsføringstriks.
3 måneder siden
Helsedirektoratet har foreslått å innføre kreftadvarsler på alkoholholdige drikkevarer som sprit, vin og øl. Dette er et resultat av økende kunnskap om at selv små mengder alkohol kan øke risikoen for kreft, spesielt brystkreft hos kvinner. En ny rapport viser at mange mangler kunnskap om denne sammenhengen. Forslaget innebærer nøytral merking med ikoner, ikke skremselsbilder. Kreftforeningen støtter tiltaket, som de mener vil gi folk bedre informasjon for å ta gode valg. Helsedepartementet skal nå vurdere forslaget, og det er forventet en avgjørelse i løpet av våren.
1 måned siden
Coop Mega tilbyr store rabatter på usunne matvarer som godteri og snacks gjennom sitt kronemarked, noe som har fått kritikk fra ernæringsrådgiver Helene Ragnhild Sollie. Hun mener slike tilbud bidrar til økt sukkerinntak og fremmer konsumet av ultraprosessert mat. Sollie etterlyser flere tilbud på frukt, grønnsaker og rene råvarer, og uttrykker bekymring for at billig, usunn mat kan føre til et dårligere kosthold i befolkningen. Coop forsvarer kampanjen ved å fremheve at kronemarkedet har et variert utvalg som appellerer til ulike kundegrupper, inkludert ferskvarer, sjømat og grønnsaker.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
5 dager siden
Regjeringen har vedtatt en forskrift som forbyr markedsføring av usunn mat og drikke som er særlig rettet mot barn. Formålet med forbudet er å beskytte barn og unge og gjøre det enklere for dem å ta sunne valg i hverdagen. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier at tiltaket er viktig for å ivareta barnas helse. Forslaget møtte kritikk før det ble vedtatt, men regjeringen har valgt å gjennomføre det som en del av sin helsepolitiske strategi.
3 måneder siden
Helsedirektoratet anbefaler å innføre helseadvarsler på alkoholholdige drikker, lik de som finnes på tobakksprodukter. Forslaget innebærer enkle illustrasjoner og tekst som informerer om helserisikoer knyttet til alkoholbruk, inkludert økt risiko for kreft, demens og psykiske plager. Det er foreslått unntak for «særlig verdifulle» drikker, men kriteriene for dette er ikke fastsatt. Forslaget har fått støtte fra helseorganisasjoner, men møter motstand fra blant annet FrP. Irland blir det første landet som innfører obligatorisk helsemerking av alkohol i 2024. Det er også foreslått at barer og restauranter skal inkludere produktinformasjon om alkohol i menyer eller på skilt.