Ernæringsfysiolog Tine Sundfør har funnet en løsning for å sikre at datteren spiser nok fisk etter at hun flyttet hjemmefra. Hun Vippser datteren penger til å kjøpe fisk, noe som har ført til økt konsum.
Sundfør oppfordrer dagligvarebransjen til å redusere prisene og forbedre plasseringen av sunne matvarer i butikkene, og mener butikkene bør vurdere plasseringen av usunne varer.
Hun har liten tro på momsfritak, men etterlyser flere priskampanjer på fisk og bedre utnyttelse av tilbud på frossenfisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Frelsesarmeens fattigdomsbarometer viser at mange barnefamilier sliter med å få endene til å møtes på grunn av økte matvarepriser. En ernæringsfysiolog advarer om at dette kan føre til økt fedme og helseproblemer, og etterlyser tiltak som økt støtte og reduserte skatter for de som har minst. Hun foreslår også å gjeninnføre gratis frukt og grønt i skolen for å fremme sunnere matvaner.
2 måneder siden
Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer Gilde og andre matvareprodusenter for å «sunnvaske» usunne produkter ved hjelp av helsepåstander og attraktive forpakninger. Hun fremhever bacon som et eksempel, der produkter med mindre fett ofte inneholder flere tilsetningsstoffer som røykaroma og stabilisatorer. Nortura, som eier Gilde og Prior, svarer at de jobber med å redusere prosesseringsgraden og tilsetningsstoffer, samtidig som de må balansere smak, kvalitet og mattrygghet. EUs forbud mot røykaroma på grunn av helsebekymringer tvinger produsentene til å finne alternative løsninger.
3 måneder siden
Dagligvarekjedene Extra, Kiwi og Rema 1000 har innført priskutt på sunne varer som fisk, frukt og grønt. Extra og Kiwi tilbyr 20 prosent rabatt på utvalgte fiskeprodukter ut januar, mens Rema 1000 kutter prisene med 50 prosent på fem utvalgte frukt- og grøntvarer. Markedsføringsekspert Karl-Fredrik Tangen er kritisk til de tidsbegrensede kampanjene og mener det er viktigere med lavere priser på sunne varer over tid. Han påpeker også at kjedene ikke bør skryte av å fremme folkehelse når butikkene er strukturert for å friste med usunne varer ved kassen. «Gjerrigknarken» Rune Kaino Nikolaisen ser på priskuttene som en gavepakke til kundene, men med en mistanke om at prisene øker på andre varer.
2 måneder siden
Linn Gripne Venjum og familien hennes har begynt å storhandle mat én gang i måneden, noe som har ført til bedre organisering, redusert matsvinn og økt økonomisk kontroll. Hun deler sine erfaringer og tips på TikTok, der hun har fått stor respons. Økonomisk rådgiver Lene Drange støtter strategien og anbefaler å dra nytte av tilbud og kundeklubber. Familien bruker også bonuspoeng fra dagligvarehandel til å finansiere reiser, men advarer mot bruk av kredittkort uten god økonomisk kontroll, spesielt for unge mennesker.
1 måned siden
Fiskerinæringen reagerer på at fisk og sjømat ikke er inkludert i myndighetenes matberedskapsplaner for krise- og krigssituasjoner. De mener at sjømatens bidrag til kostholdet undervurderes, og at det finnes gode metoder for å konservere fisk. Høyre støtter næringen og vil ta opp saken i Stortinget. Landbruksministeren begrunner utelatelsen med at andre matvarer er lettere å lagre, men understreker at nordmenn bør spise mer fisk.
12 dager siden
KrF ønsker å innføre en merkeordning for matvarer med høyt innhold av sukker, salt og fett, for å veilede forbrukerne til å ta sunnere valg. FrP er skeptisk til påbud og mener god informasjon er veien å gå. En ernæringsfysiolog er usikker på forslaget, og understreker at mange blir villedet av markedsføring. Både KrF og ernæringsfysiologen er enige om at det bør være mer fokus på mat og helse i skolen.
4 måneder siden
Priskrigen i dagligvarebransjen har ført til at tynnribbe nå selges billigere enn hundemat. Lavpriskjedene Kiwi, Extra og Rema 1000 selger ribbe for 44,90 kr per kilo, noe som er under innkjøpspris. Dette er positivt for de med dårlig råd, men kan føre til overforbruk og matsvinn. Enkelte mener at hyppige tilbud er et problem og at jevne priser ville vært bedre. Dagligvarekjedene selv bekrefter at de selger ribbe med tap for å lokke kunder. De oppfordrer likevel kundene til å ikke handle mer enn de trenger.
1 måned siden
Coop Mega tilbyr store rabatter på usunne matvarer som godteri og snacks gjennom sitt kronemarked, noe som har fått kritikk fra ernæringsrådgiver Helene Ragnhild Sollie. Hun mener slike tilbud bidrar til økt sukkerinntak og fremmer konsumet av ultraprosessert mat. Sollie etterlyser flere tilbud på frukt, grønnsaker og rene råvarer, og uttrykker bekymring for at billig, usunn mat kan føre til et dårligere kosthold i befolkningen. Coop forsvarer kampanjen ved å fremheve at kronemarkedet har et variert utvalg som appellerer til ulike kundegrupper, inkludert ferskvarer, sjømat og grønnsaker.
1 måned siden
En familie som nylig flyttet fra Danmark til Norge, har opplevd en markant økning i matvarekostnader, med en dobling av det månedlige matbudsjettet. De stiller spørsmål ved de høye prisene i Norge, spesielt i Nord-Norge sammenlignet med Nord-Sverige, og kritiserer mangelen på konkurranse i det norske markedet. Artikkelforfatteren savner lavpriskjeder som Lidl, som kan bidra til å presse ned prisene. Fremskrittspartiet (FrP) ønsker å redusere momsen på matvarer, men frykter at matvarebransjen vil beholde overskuddet. Det argumenteres for at Stortinget må regulere markedet bedre og åpne for økt konkurranse for å redusere matvareprisene.
3 måneder siden
Ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm deler sine beste tips for en sunnere livsstil. Hun påpeker at mange spiser for lite når de prøver å gå ned i vekt, noe som kan føre til økt søtsug og dårlige matvalg. Ramm anbefaler å spise mat som metter, som frukt, bær og grønnsaker, samt å sørge for tilstrekkelig proteininntak. Hun understreker også viktigheten av å spise nok til lunsj for å unngå overspising senere på dagen. Det viktigste rådet er god planlegging, inkludert å forberede måltider for å unngå impulskjøp og usunne valg. Ramm er kjent fra TV-programmet «16 ukers helvete», der hun veileder kjendiser mot en sunnere livsstil.
1 måned siden
Flere aktører mener at høye priser hindrer folk i å spise nok frukt og grønt, og foreslår å fjerne eller redusere momsen på disse varene. Venstre støtter en reduksjon, men understreker de økonomiske konsekvensene for staten. En direktør i Onna Salater påpeker at salgstallene viser en direkte sammenheng mellom pris og forbruk av sunn mat. Dagligvarekjedene understreker at de jobber for å gjøre frukt og grønt mer tilgjengelig gjennom ulike kampanjer og priskutt.
2 måneder siden
En ny merkeordning, «renvare», lanseres for å gjøre det lettere for forbrukere å velge mat som ikke er ultraprosessert. Initiativet kommer fra Frifor i samarbeid med Sunkost, og starter i Sunkosts nettbutikker. Målet er å gi industrien et insentiv til å fokusere mer på matkvalitet. En ernæringsprofessor støtter tiltaket og mener det vil hjelpe forbrukerne å velge mindre prosessert mat. Undersøkelser viser at mange ønsker å redusere inntaket av ultraprosessert mat, og Sunkost håper merkingen vil øke bevisstheten og føre til sunnere valg.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
1 måned siden
SV tar til orde for å splitte opp dagligvaregiganter som Norgesgruppen og Reitan for å redusere matvareprisene. Kari Elisabeth Kaski mener manglende konkurranse er hovedårsaken til høye priser og vil gi Konkurransetilsynet myndighet til å bryte opp selskapene. SV foreslår også å senke terskelen for dominerende aktører. Handelsorganisasjonen Virke mener derimot at størrelse er en fordel for effektiv logistikk.
4 måneder siden
En økende andel nordmenn opplever matskam i forbindelse med jula, spesielt kvinner. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas Ramm mener dette skyldes et urealistisk bilde av hvordan man skal spise i jula, og at mange har en 'alt eller ingenting'-tankegang. Hun oppfordrer til å planlegge for at jula er annerledes, ta aktive valg rundt hva man spiser, og nyte maten uten å skamme seg. Ramm understreker at det er viktig å komme tilbake til normale rutiner etter jul, uten å straffe seg selv med for strenge dietter, og heller fokusere på sunn mat og gode måltider.