En tørrfiskprodusent i Sund i Lofoten vurderer å stoppe produksjonen for første gang på 120 år på grunn av høye råvarepriser og reduserte fiskekvoter. Torskekvoten er halvert de siste årene, noe som skaper bekymring for bestanden.
Bedriften planlegger å fokusere på frysing av fisk for senere salg. Kvotenedgangen fører til permitteringer i flere sjømatbedrifter i Lofoten.
Norges Fiskarlag uttrykker bekymring for at de store endringene kan ramme kystsamfunn og mindre fiskefartøy hardt, og frykter for fremtiden til næringen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Rekordhøye priser på skrei skaper problemer for fiskere, industri og forbrukere. Reduserte fiskekvoter, dårlig vær og kamp om råstoff fører til økte priser. Dette rammer spesielt hardt for kystsamfunn og tørrfiskprodusenter som sliter med lønnsomheten, og flere permitterer ansatte. Det er frykt for at krisen kan føre til fraflytting fra enkelte lokalsamfunn. Selv om etterspørselen etter skrei fortsatt er stor, er det usikkert hvor lenge folk er villige til å betale de høye prisene. Prisene har gjort at torsken er blitt den nye laksen.
2 måneder siden
Lave fiskekvoter fører til permitteringer i fiskeindustrien, og Lofoten Viking AS på Værøy må permittere mellom 50 og 60 ansatte, noe som utgjør omtrent ti prosent av øyas befolkning. Reduksjonen i sildekvoter og mangel på loddefiske er hovedårsakene. Mange av de permitterte er utenlandske arbeidere som har bodd på Værøy i mange år, og det er frykt for at de ikke vil vende tilbake. Redaktøren i Fiskeribladet forventer flere permitteringer og nedleggelser i industrien, spesielt på Vestlandet. Værøy-ordføreren er bekymret for ringvirkningene for lokalsamfunnet og potensiell nedgang i folketallet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rekordhøye priser på torsk som skyldes reduserte kvoter og dårlig vær. Eksportprisene har nådd historiske nivåer, men fiskekjøpere frykter likevel vanskelige tider fordi kvotenedgangen er betydelig. Forbrukerne merker også prisøkningen og velger rimeligere alternativer. Samtidig mener Noregs sjømatråd at Norge som eksportnasjon er vinneren, selv om de erkjenner at de høye prisene kan være utfordrende for mange. Fiskere melder at prisene kompenserer for kvotenedgangen.
4 måneder siden
Norske fiskere frykter konkurs som følge av reduserte torskekvoter, samtidig som EU får den største andelen av norsk torsk på 25 år. Kystfiskarlaget mener regjeringen prioriterer EU-båter fremfor norske, og frykter at fisken brukes som forhandlingsmiddel for å sikre norsk tilgang til EU-markedet. Norge har en folkerettslig forpliktelse til å gi EU en viss andel av torskekvoten, og får i bytte kvoter på andre arter. Kystfiskarlaget påpeker at det hovedsakelig er havfiskeflåten som drar nytte av disse bytteavtalene, mens kystfiskerne betaler prisen.
4 måneder siden
Bremnes Seashore, selskapet bak Salma-laks, kunngjorde tirsdag at de avslutter produksjonen av det kjente produktet. Over 100 ansatte ved hjørnesteinsbedriften på Bømlo mister jobben, noe som har skapt stor bekymring lokalt. Selskapet peker på økte skatter, dyrtid og redusert produksjonstillatelse som hovedårsaker til beslutningen. Høyre og KrF kritiserer regjeringen for uforutsigbar politikk og skatteøkninger, mens regjeringen avviser kritikken og fremhever selskapets økonomiske utfordringer som bakgrunn for avgjørelsen. Arbeiderpartiet understreker at selskapsskatten er lavere enn tidligere og ønsker å satse på en bærekraftig sjømatnæring fremover.
1 måned siden
Uvær og skredfare i Nord-Norge har ført til at Loppa kommune er isolert, noe som skaper store problemer for fiskerinæringen. Øksfjord fiskeindustri står med fisk til en verdi av 20 millioner kroner som ikke kan transporteres ut, og frykter store tap. Konsernsjef i Nergård påpeker at næringen er for avhengig av biltransport på rasutsatte veier, og etterlyser bedre infrastruktur, spesielt en oppgradering av E6. Finnmark fylkeskommune beklager situasjonen og lover å evaluere håndteringen for å finne bedre løsninger i fremtiden.
1 måned siden
Innføringen av Trump-toll på laks fra Canada skaper usikkerhet for norske oppdrettere som Mowi, Cermaq og Grieg Seafood. Dette fører til vurderinger om å flytte produksjon og investeringer. Eksperter har nedjustert lakseprisprognosene og frykter at handelskrigen vil forstyrre handelsbalansen og øke kostnadene, selv om Norge kan tjene på kort sikt. Lakseindustrien er kjent for sin omstillingsdyktighet og evne til å finne nye markeder, noe som gjør at analytikere forventer høye laksepriser i fremtiden.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
13 dager siden
Torskkrisen skaper store utfordringer for fiskemottak og lokalsamfunn langs kysten. Kvotenedgangen fører til intens konkurranse om råstoffet, og mange frykter for arbeidsplasser og bosetting. Artikkelen argumenterer for at markedskreftene ikke kan løse denne krisen alene, og etterlyser en politisk plan for å strukturere fiskerinæringen. Spørsmålet om hvor mange fiskemottak Norge trenger, og hvor de bør ligge, krever en helhetlig tilnærming der også hensyn til sikkerhet og beredskap i nord tas med i betraktningen. Fiskeripolitikken må balansere ressursforvaltning, næringsinteresser og hensynet til levedyktige kystsamfunn.
1 måned siden
Prisene på fersk torsk har steget til historisk høye nivåer, spesielt for skrei, på grunn av reduserte kvoter og endringer i fiskens vandring. Dette fører til at torsk nærmer seg å bli en luksusvare i Norge. Fiskere har hatt høyere inntekter til tross for redusert fangst, men markedet opplever en nedgang i torskekonsumet da forbrukerne ser etter billigere alternativer. Sjømatrådet anbefaler å utforske andre fiskesorter som sei, lange og steinbit for å kompensere for de høye torskeprisene.
28 dager siden
Hydro vurderer å flytte produksjon mellom fabrikker etter at Trump innførte tollsatser på import til USA. Tollsatsene er 16 prosent for Norge og 20 prosent for EU, noe som bekymrer flere norske bedrifter. Flere toppsjefer møtte næringsministeren for å diskutere situasjonen. Mowi forventer konsekvenser for lakseeksporten, men ser etter nye markeder. Tomra er mest bekymret for de langsiktige effektene på investeringer og etterspørsel. LO-sjefen beskriver situasjonen som en mørk dag for verdenshandelen.
4 måneder siden
Høye strømpriser i Sør-Norge skaper bekymring for næringslivet. En undersøkelse viser at over 30% av bedriftene i Kristiansandsregionen frykter for fremtiden på grunn av vedvarende høye strømpriser. Mange sliter med å overføre kostnadene til kundene, noe som truer lønnsomheten. Flere bedrifter har iverksatt tiltak for å redusere energiforbruket. Energiministeren anbefaler nå at bedrifter inngår fastprisavtaler for å sikre seg mot prissvingninger. Strømstøtten er primært rettet mot husholdninger, men det jobbes med en varig ordning for næringslivet.
2 måneder siden
Donald Trumps varsel om 25 prosent toll på import fra EU skaper bekymring i norsk sjømatnæring, som er landets nest største eksportnæring. Aktører frykter en «trippelskvis» og alvorlige konsekvenser for norske arbeidsplasser og hjørnesteinsbedrifter. NHO understreker at situasjonen er kritisk, spesielt for Vestlandet. Sjømatbedriftene oppfordrer myndighetene til å utvikle en ny eksportstrategi, mens Salmongroup mener Norge er for ensomme utenfor EU og etterlyser nasjonale tiltak for å sikre forutsigbarhet og konkurranseevne.
27 dager siden
Innføringa av amerikansk handelstoll skaper usikkerheit og bekymring blant norske bedrifter, særleg innan sjømatnæringa. Den nye tollen på 16 prosent kjem i tillegg til eksisterande satsar og kan svekke konkurransekrafta for norske eksportørar. Bedrifter fryktar òg at Noreg kan bli ramma av mottiltak frå EU. NHO Vestland åtvarar om at situasjonen kan føre til tap av arbeidsplassar og ei svekka norsk økonomi, medan Sjømat Norge framhevar at USA er ein viktig marknad for norsk sjømat.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.