En Nofima-rapport fremhever Finnmark som den store vinneren innen fiskeri, med en betydelig økning i antall sjarker de siste årene. Gunstige særordninger i Nord-Troms og Finnmark tiltrekker fiskere, noe som fører til fraflytting fra andre fiskevær, som Tromvik i Tromsø.
Dette har resultert i tap av viktige tjenester som butikk, skole og barnehage. Samtidig mister havfiskefartøy torskekvoter til kystfiskerne, noe som skaper bekymring for fremtiden til fiskerinæringen i andre deler av landet.
Enkelte frykter at nye kriseløsninger vil forverre situasjonen ytterligere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Uvær og skredfare i Nord-Norge har ført til at Loppa kommune er isolert, noe som skaper store problemer for fiskerinæringen. Øksfjord fiskeindustri står med fisk til en verdi av 20 millioner kroner som ikke kan transporteres ut, og frykter store tap. Konsernsjef i Nergård påpeker at næringen er for avhengig av biltransport på rasutsatte veier, og etterlyser bedre infrastruktur, spesielt en oppgradering av E6. Finnmark fylkeskommune beklager situasjonen og lover å evaluere håndteringen for å finne bedre løsninger i fremtiden.
4 måneder siden
Norske fiskere frykter konkurs som følge av reduserte torskekvoter, samtidig som EU får den største andelen av norsk torsk på 25 år. Kystfiskarlaget mener regjeringen prioriterer EU-båter fremfor norske, og frykter at fisken brukes som forhandlingsmiddel for å sikre norsk tilgang til EU-markedet. Norge har en folkerettslig forpliktelse til å gi EU en viss andel av torskekvoten, og får i bytte kvoter på andre arter. Kystfiskarlaget påpeker at det hovedsakelig er havfiskeflåten som drar nytte av disse bytteavtalene, mens kystfiskerne betaler prisen.
13 dager siden
Torskkrisen skaper store utfordringer for fiskemottak og lokalsamfunn langs kysten. Kvotenedgangen fører til intens konkurranse om råstoffet, og mange frykter for arbeidsplasser og bosetting. Artikkelen argumenterer for at markedskreftene ikke kan løse denne krisen alene, og etterlyser en politisk plan for å strukturere fiskerinæringen. Spørsmålet om hvor mange fiskemottak Norge trenger, og hvor de bør ligge, krever en helhetlig tilnærming der også hensyn til sikkerhet og beredskap i nord tas med i betraktningen. Fiskeripolitikken må balansere ressursforvaltning, næringsinteresser og hensynet til levedyktige kystsamfunn.
2 måneder siden
Rekordhøye priser på skrei skaper problemer for fiskere, industri og forbrukere. Reduserte fiskekvoter, dårlig vær og kamp om råstoff fører til økte priser. Dette rammer spesielt hardt for kystsamfunn og tørrfiskprodusenter som sliter med lønnsomheten, og flere permitterer ansatte. Det er frykt for at krisen kan føre til fraflytting fra enkelte lokalsamfunn. Selv om etterspørselen etter skrei fortsatt er stor, er det usikkert hvor lenge folk er villige til å betale de høye prisene. Prisene har gjort at torsken er blitt den nye laksen.
2 måneder siden
Oppdrettsselskapet Nova Sea er solgt til Mowi for 7,4 milliarder kroner, noe som gir ordfører i Alstahaug, Peter Talseth, og hans familie en gevinst på 210 millioner kroner. Salget skaper bekymring for konsekvensene for lokalsamfunnene langs Helgelandskysten, der Nova Sea har vært en viktig arbeidsgiver og samfunnsbygger. Mens noen frykter sentralisering og tap av lokal forankring, mener andre at oppkjøpet kan være nødvendig for å henge med i utviklingen. Det er også uenighet om dette vil føre til en oppkjøpsbølge i oppdrettsnæringen, men flere eksperter understreker at fisken fortsatt er i sjøen og at arbeidsplassene i distriktet trolig ikke vil forsvinne.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler rekordhøye priser på torsk som skyldes reduserte kvoter og dårlig vær. Eksportprisene har nådd historiske nivåer, men fiskekjøpere frykter likevel vanskelige tider fordi kvotenedgangen er betydelig. Forbrukerne merker også prisøkningen og velger rimeligere alternativer. Samtidig mener Noregs sjømatråd at Norge som eksportnasjon er vinneren, selv om de erkjenner at de høye prisene kan være utfordrende for mange. Fiskere melder at prisene kompenserer for kvotenedgangen.
1 måned siden
Prisene på fersk torsk har steget til historisk høye nivåer, spesielt for skrei, på grunn av reduserte kvoter og endringer i fiskens vandring. Dette fører til at torsk nærmer seg å bli en luksusvare i Norge. Fiskere har hatt høyere inntekter til tross for redusert fangst, men markedet opplever en nedgang i torskekonsumet da forbrukerne ser etter billigere alternativer. Sjømatrådet anbefaler å utforske andre fiskesorter som sei, lange og steinbit for å kompensere for de høye torskeprisene.
3 dager siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
2 måneder siden
Fiskere i Oslofjorden er bekymret for et foreslått fiskestopp, da de frykter for sitt levebrød. Klimaministeren har mottatt rapporter om fjordens dårlige tilstand og lansert forslaget. En fiskeriforsker er skeptisk og mener klimaendringer og forurensning er større problemer. En HI-forsker mener et fiskestopp kan avgjøre om fisket faktisk ødelegger fjorden, mens fiskeriministeren understreker at forslaget er på høring og at innspill vil bli vurdert før en endelig beslutning tas.
3 måneder siden
Antall kvinnelige fiskere i Norge har doblet seg de siste ti årene, med en markant økning i Finnmark. Aili Johansen (24) er en av de som driver egen fiskebåt og mener at moderne teknologi gjør yrket mer tilgjengelig for kvinner. Ordføreren i Nesseby påpeker at det er en tradisjon for kvinnelige fiskere i området og ser positivt på at yrket tiltrekker kvinner. Selv om fiskeryrket fortsatt er mannsdominert, utgjør kvinner nå 11 prosent av heltidsfiskerne i Finnmark. Denne økningen skjer samtidig som det har vært mye oppmerksomhet rundt hets og trakassering av kvinnelige fiskere.
2 måneder siden
En tørrfiskprodusent i Sund i Lofoten vurderer å stoppe produksjonen for første gang på 120 år på grunn av høye råvarepriser og reduserte fiskekvoter. Torskekvoten er halvert de siste årene, noe som skaper bekymring for bestanden. Bedriften planlegger å fokusere på frysing av fisk for senere salg. Kvotenedgangen fører til permitteringer i flere sjømatbedrifter i Lofoten. Norges Fiskarlag uttrykker bekymring for at de store endringene kan ramme kystsamfunn og mindre fiskefartøy hardt, og frykter for fremtiden til næringen.
1 måned siden
Flere kommuner i Finnmark, inkludert Loppa og Hasvik, er isolert på femte dagen grunnet snøskred og stengte veier. Situasjonen er kritisk, med dieselmangel i Øksfjord og ustabil telefondekning. Øksfjord Fiskeindustri risikerer å tape opp mot 20 millioner kroner fordi ti vogntog med fisk står fast. Daglig leder frykter at de må stoppe inntaket av fisk, noe som vil ramme 50 fiskebåter og føre til dominoeffekter for samferdselen i Vest-Finnmark.
1 måned siden
Innføringen av Trump-toll på laks fra Canada skaper usikkerhet for norske oppdrettere som Mowi, Cermaq og Grieg Seafood. Dette fører til vurderinger om å flytte produksjon og investeringer. Eksperter har nedjustert lakseprisprognosene og frykter at handelskrigen vil forstyrre handelsbalansen og øke kostnadene, selv om Norge kan tjene på kort sikt. Lakseindustrien er kjent for sin omstillingsdyktighet og evne til å finne nye markeder, noe som gjør at analytikere forventer høye laksepriser i fremtiden.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
2 måneder siden
Norge opplever rekordhøy sjømateksport til USA, med en økning på 41 prosent i januar. Den svake kronekursen og lite fisk bidrar til veksten. USA er nå den største importøren av norsk sjømat, spesielt laks og kongekrabbe. Økt markedsføring og USAs restriksjoner mot russisk fisk har også bidratt positivt. Samtidig er det bekymring for at potensielle straffetoller fra Donald Trump kan ramme norsk eksport.