Artikkelen beskriver en alvorlig situasjon for fjordene, spesielt på Vestlandet, med alarmerende oksygenmangel. Utslipp fra fiskeoppdrett, landbruk, industri og kloakk, kombinert med miljøgifter, fører til at fisk forsvinner og fjordbunnen dekkes av mudder.
Døde spekkhoggere funnet med høye nivåer av miljøgifter understreker alvoret i situasjonen.
Artikkelen kritiserer manglende politisk handling og oppfordrer til umiddelbare og kraftige tiltak mot forurensningskildene, inkludert å konfrontere oppdrettsnæringen, for å redde fjordene fra en miljøkatastrofe.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 dager siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
1 måned siden
En undersøkelse utført av Opinion viser at et stort flertall av nordmenn støtter fiskeforbud i Oslofjorden. Fjorden er i en alvorlig tilstand grunnet forurensning fra nitrogen fra kloakk og landbruk, utbygging i strandsonen og overfiske. Til tross for befolkningens støtte til et fiskeforbud, er det liten tillit til at politikerne vil iverksette nødvendige tiltak for å redde fjorden.
3 dager siden
Hobbyfiskere i Nordland og Volda rapporterer om fangst av deformert torsk. De frykter at rømt oppdrettstorsk ødelegger villtorskstammene.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
3 måneder siden
Forskere har foreslått et totalforbud mot fiske i Oslofjorden for å redde den kritisk truede torskebestanden. Dette forslaget har møtt motstand, men får nå støtte fra villmarkshelten Lars Monsen og komiker Bård Tufte Johansen. De mener at situasjonen krever umiddelbar handling for å unngå irreversible konsekvenser. Oslofjorden har i flere tiår vært utsatt for overfiske, forurensning og økosystemsvikt. Monsen og Johansen påpeker at folk har blitt «endringsblinde» for fjordens tilstand og at det er viktig å lytte til ekspertene. De understreker at det haster å innføre et totalforbud mot alt fiske inntil det er mer kunnskap og tydelig fremgang.
23 dager siden
En rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) viser at oksygennivået i Sognefjorden har falt betydelig de siste 30 årene. Klimaendringer og økte utslipp fører til redusert oksygen i flere fjorder på Vestlandet, noe som gjør dem sårbar for ytterligere forurensning. Miljødirektoratet uttrykker bekymring for konsekvensene dette kan ha for livet i fjorden, og understreker behovet for tiltak for å redusere utslippene.
2 måneder siden
En rapport fra Havforskningsinstituttet viser at 60 millioner oppdrettslaks døde eller måtte kasseres i 2023 på grunn av sykdom, lakselus og lusebehandling. MDG reagerer og krever strengere straff for oppdrettere med høy dødelighet. Rapporten viser at lakselusproblemene forverres av marine hetebølger. Andelen rømt oppdrettslaks i elvene synker, men forskere påpeker manglende kunnskap om klimaendringenes påvirkning på marine økosystemer.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
20 dager siden
Regjeringen presenterer en stortingsmelding om fiskeoppdrett, med mål om å balansere verdiskaping og bærekraft. Bakgrunnen er at oppdrettsnæringen har fått kritikk for høy dødelighet, rømming, sykdom og negativ påvirkning på villaksbestanden. Fiskeriministeren understreker at situasjonen for villaksen er svært alvorlig. Oppdrettere har investert i ny teknologi for å løse problemene, men er også pålagt grunnrenteskatt. Meldingen vil inneholde nye regler, blant annet en avgift på tapt fisk.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår nye og strengere tiltak for å redde Oslofjorden, som er hardt rammet av forurensning og overfiske. Tiltakene inkluderer forbud mot visse fiskemetoder og opprettelse av nullfiskeområder hvor alt fiske er forbudt. Dette kommer etter at tidligere tiltak, som forbud mot torskefiske, ikke har hatt ønsket effekt. De største truslene mot fjorden er avløp, jordbruk og fiskeri. Det er et håp om at de nye tiltakene kan være starten på en ny tid for fjorden, men det er også usikkerhet knyttet til om tiltakene er tilstrekkelige og kommer tidsnok. Erfaringer fra hummerfredningssoner og stengte lakseelver kan være relevante for de nye tiltakene.
18 dager siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen og fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss varsler tiltak for å redde Oslofjorden. Fjorden er truet av avrenning, utslipp og fiskeri, noe som har ført til at torsken er truet og sjøstjerner spiser blåskjell. Regjeringen vurderer nullfiskesoner, men vil unngå yrkesforbud for fiskerne. 20 millioner kroner er bevilget til prosjekter for å bedre vannmiljøet. Funn av sildeegg og børstemark gir håp om at tilstanden i fjorden kan bedres.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår et totalforbud mot fiske i tre områder av Oslofjorden, inkludert nasjonalparkene Færder og Ytre Hvaler, samt Indre Oslofjord. Dette gjelder både yrkes- og fritidsfiske. Tiltaket kommer etter en ny tilstandsrapport som viser at fjorden er i alvorlig tilstand. Fiskeriministeren understreker at fjorden trenger en pause, selv om dette vil få konsekvenser for fiskerinæringen. WWF Verdens naturfond støtter forslaget, men påpeker at flere faktorer enn fiske bidrar til fjordens dårlige tilstand. Klima- og miljøministeren understreker behovet for å ta tak i flere områder for å bedre situasjonen. Forslaget skal nå sendes ut på høring.
3 måneder siden
SSB melder om rekordlav villaksfangst i norske elver, med en nedgang på 36 prosent fra året før. Norske Lakseelver beskriver situasjonen som en eksistensiell krise for villaksen, spesielt på Vestlandet og i Midt-Norge. I fjor sommer ble 33 elver stengt på grunn av lite fisk. Oppdrett av laks i åpne merder og klimaendringer, som fører til mer lakselus, er de største truslene. Sjømat Norge avviser at nedgangen kun skyldes norsk oppdrett, og viser til at tilbakegangen er størst i Østersjøen. Likevel erkjenner de at næringen har et ansvar.
1 måned siden
En bonde slår alarm om at gravlys med metallokk utgjør en dødelig fare for kyr. Fugler sprer lokkene fra kirkegårder til beitemarker, hvor de havner i foret til dyrene. Når kyrne spiser disse metallbitene, forårsaker det alvorlige indre skader og en smertefull død. Bonden oppfordrer folk til å unngå slike gravlys og ønsker et forbud. Kirkevergen i Lillestrøm deler bekymringen og vurderer tiltak, mens Ullensaker allerede har et forbud, men sliter med å håndheve det. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet rundt problemet.