Fiskerinæringen reagerer på at fisk og sjømat ikke er inkludert i myndighetenes matberedskapsplaner for krise- og krigssituasjoner. De mener at sjømatens bidrag til kostholdet undervurderes, og at det finnes gode metoder for å konservere fisk.
Høyre støtter næringen og vil ta opp saken i Stortinget.
Landbruksministeren begrunner utelatelsen med at andre matvarer er lettere å lagre, men understreker at nordmenn bør spise mer fisk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at sjømat bør inkluderes i Norges nasjonale beredskapsplan for mat. Forfatteren understreker at Norge er en betydelig sjømatprodusent og eksporterer store mengder fisk daglig, men likevel er ikke sjømat en del av landets beredskapsplan. Han fremhever sjømat som en integrert del av norsk kultur og historie, og oppfordrer myndighetene til å ta ansvar for å sikre at sjømat er en del av matforsyningen i krisesituasjoner. Artikkelen peker også på at barn og ungdom spiser for lite fisk sammenlignet med andre matvarer, og at det haster å ta grep for å sikre en mer balansert og robust matforsyning.
4 dager siden
Oslofjorden står overfor en økologisk krise, og regjeringen foreslår tiltak for å redde den. Forslagene møter sterk motstand fra yrkesfiskere som frykter for levebrødet sitt.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser at et stort flertall av nordmenn støtter et fiskeforbud i Oslofjorden, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøene som har erklært krisetilstand. Undersøkelsen avdekker samtidig at tilliten til politikernes evne til å rydde opp er lav. Årsakene til fjordens dårlige tilstand er sammensatte, inkludert forurensning, utbygging i strandsonen og overfiske. Regjeringen har foreslått fiskestopp, men møter motstand fra rekefiskere. Forskere understreker behovet for tiltak for å redde torskebestanden og den økologiske balansen. Klima- og miljøministeren understreker at alle må bidra og at regjeringen vil ta vare på både fisk og fiskeriavhengige samfunn.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
20 dager siden
Regjeringens havbruksmelding møter kritikk fra flere hold, inkludert havbruksnæringen, miljøvernorganisasjoner og opposisjonen. Meldingen foreslår å erstatte det eksisterende trafikklyssystemet med et nytt kvotesystem for lakselus og en avgift for død fisk. Sjømat Norge uttrykker bekymring for at dette vil ramme investeringer og utviklingsmuligheter, mens Sjømatbedriftene savner konkrete tiltak for å redusere utslipp. Naturvernorganisasjoner mener tiltakene er utilstrekkelige og krever en rask overgang til lukkede anlegg. Eide Fjordbruk er derimot positiv og mener meldingen premierer bærekraft og innovasjon.
2 måneder siden
Danmark anklager Norge for å føre en uholdbar fiskeripolitikk som fratar danske fiskere levebrødet. En dansk EU-parlamentariker hevder norske fiskere får seile fritt i Skagerrak, mens danske fiskere nektes adgang til norske farvann. En norsk stortingsrepresentant fra MDG erkjenner at kritikken delvis er berettiget og oppfordrer Norge til å ta hensyn til nabolandenes interesser. EU vurderer å skjerpe tonen overfor Norge, potensielt med tolltariffer og importforbud. Striden dreier seg om kvotefordeling, bærekraftig fiske og reforhandling av historiske avtaler. Fiskeriministeren forsvarer Norges samarbeid med Russland, og understreker at det er nødvendig for å sikre bærekraftig fiske.
3 måneder siden
En politisk konflikt i regjeringen mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet om EU-direktiver truer norsk sjømateksport. Senterpartiets motstand mot EU-tilpasning kan føre til vanskeligere markedsadgang i Europa, som er avgjørende for norsk sjømatnæring. Samtidig truer økt proteksjonisme fra USA. Artikkelen understreker at Norge trenger et sterkt samarbeid med EU for å sikre eksporten og opprettholde sin rolle som en viktig leverandør av sjømat. Det argumenteres for at reduserte tollsatser og tilpasning til EUs regelverk er nødvendig for å styrke næringen og sikre arbeidsplasser.
1 måned siden
En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig. Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser. Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.
2 måneder siden
Ellingsen Seafood i Lofoten kritiserer dagens lakseskatt, og mener prisrådet fører til at de må skatte av inntekter de ikke har. Selskapet argumenterer for at deres kostnader er høyere grunnet beliggenhet og driftsmessige forhold, noe prisrådet ikke tar hensyn til. Høyre er kritisk til prisrådet og vil legge det ned. Prisrådets leder forsvarer ordningen, og Finansdepartementet mener normpriser sikrer en mer rettferdig skatt.
2 måneder siden
Norske politikere er enige om å gjenoppbygge landets kornlagre for å bedre matsikkerheten. Etter å ha avviklet tidligere beredskapslagre, er Norge sårbart ved forsyningskriser. Alle partier på Stortinget støtter nå tiltaket, men er uenige om størrelsen og organiseringen av lagrene. Målet er å ha korn nok til tre måneders forbruk innen 2029, men kritikere mener dette er utilstrekkelig og at prosessen går for sakte. De peker på økt internasjonal usikkerhet og behovet for å sikre matforsyningen i krisesituasjoner.
3 måneder siden
Tyske Foodwatch har kritisert norsk lakseoppdrett for brudd på dyrevelferd og hevdet at en stor andel av laksen i tyske supermarkeder kommer fra anlegg med syk fisk. Sjømatrådet avviser dette, men innrømmer at laks med ufarlige sykdommer som vintersår kan forekomme. De mener Foodwatch skaper et inntrykk av at norsk laks er utrygg å spise, noe de avviser. Foodwatch på sin side understreker at deres rapport er basert på offisielle data og at hovedbekymringen er dyrevelferd, med rekordhøy massedødelighet i oppdrettsanlegg. Foodwatch planlegger å fortsette kampanjen mot norsk oppdrettslaks og mener at matskandaler har en effekt på sikt.
1 måned siden
Sjømat Norge avviser krav om lukkede oppdrettsanlegg som urealistisk, og peker på utfordringer knyttet til slamhåndtering, energibehov og synlighet. De hevder at slamutslipp kan sammenlignes med å gjødsle en åker, mens Havforskningsinstituttet ser det som en miljøutfordring. Sjømat Norge mener oppdretterne tar ansvar når lakselusgrensen overskrides, til tross for få bøteleggelser. De understreker at næringen jobber med nye metoder for å håndtere lus, samtidig som de balanserer lønnsomhet og fiskevelferd.
3 måneder siden
NHO Mat og Drikke har bedt helsemyndighetene vurdere tilsyn med kostholdspåstander fra kommersielle aktører i sosiale medier. De er bekymret for at mange nordmenn legger om kostholdet og spiser mindre ultraprosessert mat, og mener det er for mange ulike råd og perspektiver i kostholdsdebatten. Ernæringsekspert Maja Skogstad kritiserer forslaget og mener NHO forsøker å begrense forbrukernes mulighet til å ta informerte valg. Hun mener NHO heller burde produsere mer ren mat, enn å kontrollere de som kritiserer ultraprosessert mat. NHO avviser at forslaget er et forsøk på sensur og hevder det handler om å sikre like spilleregler for alle som fremsetter påstander om helse og kosthold. Helseministeren og mataktørene skal fortsette diskusjonen om temaet.
13 dager siden
Torskkrisen skaper store utfordringer for fiskemottak og lokalsamfunn langs kysten. Kvotenedgangen fører til intens konkurranse om råstoffet, og mange frykter for arbeidsplasser og bosetting. Artikkelen argumenterer for at markedskreftene ikke kan løse denne krisen alene, og etterlyser en politisk plan for å strukturere fiskerinæringen. Spørsmålet om hvor mange fiskemottak Norge trenger, og hvor de bør ligge, krever en helhetlig tilnærming der også hensyn til sikkerhet og beredskap i nord tas med i betraktningen. Fiskeripolitikken må balansere ressursforvaltning, næringsinteresser og hensynet til levedyktige kystsamfunn.
3 måneder siden
EU-parlamentet holder en høring om Norges fiskeripolitikk, der de kritiserer Norge for manglende samarbeidsvilje, reduserte torskekvoter, ensidige makrellkvoter og samarbeid med Russland. Parlamentet vurderer å avvise avtaler om EØS-midler og tollfri sjømateksport som følge av konflikten. EU-kommisjonen får også kritikk for å ha godkjent avtalene uten å konsultere parlamentet. En forsker mener situasjonen er alvorlig og signaliserer en dyp misnøye med Norges fiskeripolitikk, selv om avtalene til slutt godkjennes.