Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten.
Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales.
De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man unngår problemer med julegaver i bagasjen på flyreiser. Det anbefales å ikke pakke inn gaver i håndbagasjen, da de kan bli åpnet i sikkerhetskontrollen. Væsker må være i beholdere under 100 ml. Julemat som kaker og ribbe er tillatt, men surkål ikke. Det tryggeste er å sende julegaver i innsjekket bagasje, bortsett fra powerbanks som skal i håndbagasjen. Artikkelen advarer også mot å ta med vin i innsjekket bagasje på grunn av risiko for lekkasje.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
4 måneder siden
Artikkelen gir tips for å redde julemiddagen fra vanlige feil. Den dekker problemer som svidd mat, uvannet pinnekjøtt, og manglende sprø svor. Løsninger inkluderer å skjære bort svidd mat, koke pinnekjøttet for å fjerne salt, og bruke grillelement eller eddik for å få sprø svor. Råd for tining av frossen ribbe i saltlake og justering av smak og konsistens på saus og stappe er også inkludert. Artikkelen gir også tips for å håndtere klumpete saus, mangel på kokeplass, og ihjelkokte poteter. Til slutt understrekes viktigheten av samvær fremfor perfekt mat.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man kan redusere strømregningen i perioder med høye strømpriser. Den anbefaler å kle seg varmt inne, spise sammen for å spare energi på kjøkkenet, og vurdere å jobbe på kontoret eller redusere strømforbruket hjemme. Videre foreslås det å bruke felles dusjer, tette varmelekkasjer, og velge kollektivtransport. Artikkelen oppfordrer også til å vaske klær sjeldnere, velge manuelle alternativer, bytte til LED-pærer og sammenligne strømavtaler.
1 måned siden
En hermetikk-ekspert anbefaler å ha en rotasjonsplan for hermetikken i beredskapslageret ditt. Selv om hermetikk kan holde lenge, bør man bytte ut maten etter hvert for å sikre best mulig smak og kvalitet. Det er viktig å skille mellom «best før» og «brukes innen», da mat med sistnevnte merking kan være helsefarlig etter utløpsdatoen. Matindustrien bruker ikke hermetikk i større grad fordi de ønsker høy omsetning og mer effektive løsninger i butikkhyllene.
2 dager siden
Denne ukens tilbud i dagligvarebutikkene gir muligheter for store besparelser. En ekspert peker på hvor du finner de beste kuppene og hvilke tilbud du bør unngå.
1 måned siden
En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig. Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser. Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man velger en god ribbe i butikken. Kjøkkensjef Adam Wiatrowski anbefaler å se etter fargen på kjøttet, som skal være rosa, og fettfordelingen, som skal ligge i fine lag. Ribben bør være fast, ikke myk, noe som kan indikere dårlig kvalitet eller bruk av saltsprøyter. Ingredienslisten kan avsløre om vann er sprøytet inn. Et tykt fettlag under svoren er viktig for sprø svor. Kokkene på Engebret anbefaler også å sjekke at pakken er jevn på toppen.
4 måneder siden
En britisk lagringsekspert fraråder å oppbevare egg i kjøleskapsdøren på grunn av temperatursvingninger som kan svekke eggets beskyttende barriere. Istedenfor anbefales det å plassere eggene midt i kjøleskapet der temperaturen er mest stabil og lav. For å unngå at eggene tar smak fra andre matvarer, bør de oppbevares i en beholder med lokk. Det er også viktig å oppbevare eggene i kartongen med den butte enden opp for å holde plommen stabil og beskytte mot støt.
3 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man fjerner vanlige flekker fra juleduken og spisebordet. Det advares mot å bruke salt på rødvinsflekker, da dette fikserer fargen. Isteden anbefales det å suge opp væsken med tørkepapir eller bleie, og deretter skylle med lunkent vann. For stearinflekker anbefales frysing og bruk av strykejern med papir. Ringer på bordet kan fjernes med klorinblanding for ubehandlet tre, og strykejern for lakkerte bord. Artikkelen gir også tips om bløtlegging av duker som ikke kan vaskes med en gang.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer. Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer. Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
4 måneder siden
God Morgen Norges Wenche Andersen mottar mange henvendelser om hamstret mat. Lavpriskjedene har julepriskrig, og Bunnpris har hatt stor suksess med tilbud på ribbe, smør, kaffe og risgrøt. Andersen advarer mot å hamstre for mye smør, da det kan bli harskt i fryseren. Hun anbefaler å pakke smør i fryseposer og eventuelt fryse det i terninger. Andersen minner om at det ikke lønner seg å kjøpe store kvanta om man ikke spiser det opp og oppfordrer til å være bevisst på hva man kjøper.