Artikkelen beskriver et enkelt triks for å rengjøre airfryeren ved hjelp av en oppvasktablett og vann.
Man legger tabletten i maskinen, heller over vann, og setter den på 180 grader i 15 minutter før man skyller.
Samtidig advarer en kokk mot å tilberede visse matvarer i airfryeren, som retter med ost, store kjøttstykker og kjøtt med saus eller marinade, da dette kan føre til søl og røykutvikling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen tar for seg hva som trygt kan vaskes i oppvaskmaskinen og hva man bør unngå. Eksperter fraråder å vaske treprodukter og skarpe kniver i maskinen, da dette kan føre til skade og sløving. Overraskende nok anbefales det å vaske vinglass i oppvaskmaskin på et skånsomt program. Plast kan også vaskes, men krever bruk av skyllemiddel for å tørke ordentlig. Vanlige feil inkluderer overdreven forskylling i varmt vann og feil plassering av bestikk. Regelmessig vedlikehold av oppvaskmaskinen anbefales for å forlenge levetiden.
3 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man fjerner vanlige flekker fra juleduken og spisebordet. Det advares mot å bruke salt på rødvinsflekker, da dette fikserer fargen. Isteden anbefales det å suge opp væsken med tørkepapir eller bleie, og deretter skylle med lunkent vann. For stearinflekker anbefales frysing og bruk av strykejern med papir. Ringer på bordet kan fjernes med klorinblanding for ubehandlet tre, og strykejern for lakkerte bord. Artikkelen gir også tips om bløtlegging av duker som ikke kan vaskes med en gang.
1 måned siden
Brannvesenet advarer om brannfare knyttet til fettansamlinger i kjøkkenvifter, både i restauranter og private hjem. Flere nylige restaurantbranner, inkludert brannen i Festningen Restaurant, har spredt seg via ventilasjonsanlegg fylt med fett. Slike branner er vanskelige å slukke og forårsaker store skader. Det anbefales derfor å rengjøre fettfiltre i kjøkkenviften jevnlig, gjerne hver fjortende dag ved hyppig matlaging, for å redusere risikoen for brann.
4 måneder siden
Brannvernforeningen advarer om brannfare ved bruk av smultgryte i førjulstiden. Smult og matoljer kan selvantenne ved høy temperatur, og forsøk på å slukke med vann kan føre til en eksplosjonsartet brann. En boligbrann i Hol kommune illustrerer faren. Det anbefales å bruke lokk eller slukkespray for å slukke fettbranner, og man bør aldri forlate gryta uten tilsyn. Røykutvikling er et tegn på for høy temperatur. Det understrekes at man ikke må flytte på en brennende gryte.
1 måned siden
En artikkel fra Dagbladet belyser viktigheten av å rengjøre ostehøvelen regelmessig. Matfaglig leder i Matprat, Anette Hansen, forklarer at mange slurver med rengjøringen, noe som kan føre til bakterievekst og muggdannelse på grunn av osterester og fett. En undersøkelse viser at en betydelig andel av befolkningen lar høvelen ligge uvasket på benken, i kjøleskapet eller i skuffen. Hansen anbefaler å vaske ostehøvelen med oppvaskmiddel og varmt vann etter hver bruk, og å tørke den godt for å opprettholde god kjøkkenhygiene.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
12 dager siden
Artikkelen gir tips om hvordan du bør sjekke gassgrillen før grillsesongen starter. Det anbefales å bytte ut gasslangen hvert andre til tredje år, og å sjekke slangen og koblingene med såpevann for lekkasjer. Brennerne bør sjekkes for rust og defekter, og fettsamlerne må holdes rene for å unngå brannfare. Et tips for enklere rengjøring er å dekke fettoppsamleren med plastfolie under aluminiumsfolien.
3 måneder siden
En ekspert advarer mot å henge kjøkkenkluten over kjøkkenkranen, da dette skaper et ideelt miljø for bakterievekst. Fuktighet og varme fra kranen gir gode forhold for bakterier. Det anbefales å skylle kluten i varmt og deretter kaldt vann, før den henges til tørk på en stang for raskere tørking og bedre luftsirkulasjon. En sur klut kan lukte vondt og være utrivelig, og det er viktig å la den tørke ordentlig for å holde det rent.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler årsaker til matforgiftning og hvordan man kan forebygge det. Seniorforsker i FHI, Lin Thorstensen Brandal, fremhever forurenset mat, dårlig kjøkkenhygiene, utilstrekkelig oppvarming og langsom nedkjøling som vanlige årsaker. Mattilsynet oppfordrer til å varsle ved mistanke om matforgiftning. De vanligste sykdommene er norovirus, salmonella og E. coli. For å unngå smitte er god kjøkken- og håndhygiene, grundig varmebehandling av mat, og vask av frukt og grønnsaker viktig. Lett bedervelige matvarer som melk, kjøtt og fisk krever ekstra oppmerksomhet, og det er viktig med riktig temperatur i kjøleskapet.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan man kan redusere matsvinn i julen ved å bruke julematrester på kreative måter. Kokk Anette Fjelleng Hansen fra Matprat har utviklet «street»-inspirerte oppskrifter for å gi restene nytt liv, som gyros med ribbe og pinnekjøtt i brioche. Artikkelen belyser også det store matsvinnet i Norge, og regjeringens arbeid med en ny matkastelov. Riktig oppbevaring av mat, som nedkjøling før kjøleskap og forsiktig frysing, er viktig for å unngå matsvinn. Det oppfordres til kreativ bruk av rester, som restelunsj eller tapas, for å unngå at maten kastes.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis viser at kjøkkenvasken ofte er mer bakteriefylt enn et toalett. Eksperter anbefaler daglig skylling og tørking av vasken for å fjerne matrester. En grundigere rengjøring med såpe og vann bør gjøres 2-3 ganger i uken, mens ukentlig desinfeksjon er nødvendig for å drepe bakterier. Artikkelen understreker også viktigheten av å rengjøre lysbrytere og håndtak på kjøkkenet regelmessig, da disse ofte er oversett, men likevel samler mye bakterier. Hyppigere rengjøring anbefales ved bruk av rått kjøtt eller ved sykdom.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan snø og kulde kan brukes til å rengjøre tekstiler. Snøvask kan fjerne løs møkk og vannløselig skitt, mens kulde er effektivt mot midd og andre småkryp. Lufting anbefales for å fjerne svettelukt fra ull. Det understrekes at det er viktig å vurdere hva man ønsker å fjerne, da snøvask ikke er like effektivt mot alle typer smuss. Tekstilene må tørkes grundig etter snøvask. Kulde kan også brukes for å rengjøre sengetøy og madrasser, og bør helst være under 10-15 minusgrader i rundt åtte timer.
4 måneder siden
Artikkelen gir en detaljert oppskrift på hvordan man steker ribbe med garantert sprø svor. Matekspert Simen Vatne deler sin metode, som innebærer å rute svoren tre dager før steking, salte godt, og deretter dampe ribba før den stekes ferdig. Oppskriften inkluderer også tips om mengde ribbe per person, kjernetemperatur og en oppskrift på surkål. Det understrekes viktigheten av å planlegge i god tid og å bruke salt for å oppnå sprø svor.