Italienske forskere har utviklet en ny metode for å koke egg, kalt «periodisk koking», som de hevder gir det perfekte resultatet. Metoden tar 32 minutter og innebærer å veksle mellom å koke eggene i to minutter og deretter avkjøle dem i lunkent vann i to minutter, totalt åtte ganger.
Smakstester viser at eggene får en søtere og saltere plomme sammenlignet med andre kokemetoder.
Professoren bak studien anbefaler metoden til tross for at det tar lang tid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Artikkelen gir en detaljert oppskrift på hvordan man steker ribbe med garantert sprø svor. Matekspert Simen Vatne deler sin metode, som innebærer å rute svoren tre dager før steking, salte godt, og deretter dampe ribba før den stekes ferdig. Oppskriften inkluderer også tips om mengde ribbe per person, kjernetemperatur og en oppskrift på surkål. Det understrekes viktigheten av å planlegge i god tid og å bruke salt for å oppnå sprø svor.
28 dager siden
Periodisk fasting diskuteres etter en influensers fasteprosjekt. Fagfolk peker på både fordeler og ulemper ved ulike fastemetoder.
2 måneder siden
En ny studie skal undersøke om surdeigsbrød kan være et bedre alternativ for de med hvetesensitivitet. Forskere ved NMBU vil teste om den lange heveprosessen i surdeig gjør brødet lettere å fordøye, reduserer matsvinn og åpner for bruk av lokale kornsorter. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet, og resultatene forventes i 2027. Forsker Tora Asledottir understreker viktigheten av å ikke avfeie surdeigsbaking som en trend, da det kan ha helsegevinster som bør undersøkes nærmere.
21 dager siden
Norske eggprodusenter ønsker å øke levealderen for verpehøns til 90-100 uker, fra dagens 75-80 uker. Tiltaket skal bidra til en mer bærekraftig produksjon og redusere behovet for import av egg. Etter perioder med overskudd og underskudd av egg, satser man nå på å stabilisere produksjonen med 31 nye produsenter og en økning i hønenes levealder. Produsenten som først når målet om 100-ukers høner, vil bli feiret med et telegram.
4 måneder siden
En undersøkelse fra MatPrat viser at få ribbekjøpere er klar over hvor viktig fettet er for et godt resultat. Kokk Anette Fjelleng Hansen understreker at fettet under svoren er nøkkelen til sprø svor, og anbefaler å velge ribbe med god marmorering og jevn fettfordeling. Hun nevner også at airfryer kan være et godt alternativ for mindre porsjoner, men at steketiden fortsatt er rundt to timer.
4 måneder siden
En britisk lagringsekspert fraråder å oppbevare egg i kjøleskapsdøren på grunn av temperatursvingninger som kan svekke eggets beskyttende barriere. Istedenfor anbefales det å plassere eggene midt i kjøleskapet der temperaturen er mest stabil og lav. For å unngå at eggene tar smak fra andre matvarer, bør de oppbevares i en beholder med lokk. Det er også viktig å oppbevare eggene i kartongen med den butte enden opp for å holde plommen stabil og beskytte mot støt.
12 dager siden
Mattilsynet forsikrer at det er trygt å blåse egg til påskepynt, så lenge visse forholdsregler tas. Bruk egg kjøpt i norske butikker, vask og tørk dem før bruk, og skyll innsiden etterpå. Risikoen for salmonella er minimal med norske egg, men andre bakterier kan forekomme. Både barn og eldre kan delta i eggblåsingen, men personer med svekket immunforsvar bør vurdere å overlate selve blåsejobben til andre.
10 dager siden
Et panel av kokker har testet årets iskremnyheter fra Hennig-Olsen, Isbjørn is og Diplom-is. Testen avslører både positive overraskelser og skuffelser. Kokkene savnet mer nyskapning, men fremhevet samtidig flere gode kandidater. Blant favorittene finner vi Litago sjokolade og Big Deal peanøtt, mens Dream fløteis sitron stakk av med seieren takket være en perfekt kombinasjon av fløteis og syrlig sitrontrekk. Ananassplitt og Oreo-isen fikk derimot blandede tilbakemeldinger, hvor førstnevnte manglet tydelig smak og sistnevnte ble opplevd som tørr.
2 måneder siden
Forskere ved NMBU har utviklet en ny metode for å produsere proteiner fra bakterier ved hjelp av nitrat i stedet for oksygen. Dette muliggjør produksjon av store mengder protein som kan brukes som erstatning for kjøtt. Proteinproduktet har vist lovende resultater som fiskefôr, og forskerne ser for seg at det kan brukes i labkjøtt eller som tilsetning i matvarer. Selv om bakterier allerede brukes i matproduksjon, er forbrukerne skeptiske til å spise bakteriebasert mat. Fordelene med bakterieprotein er at det krever lite plass, er uavhengig av klima og kan produseres fra avfall. Utfordringer inkluderer forbrukerskepsis og konkurransedyktig pris.
1 måned siden
En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig. Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser. Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.
19 dager siden
Artikkelen melder om at det ser ut til å være nok egg i butikkene før påske, etter en periode med mangel. Butikkjeder som Rema 1000, Kiwi og Coop melder om god tilgang, selv om enkelte varianter kan være utsolgt. Import av danske egg har bidratt til å bedre situasjonen. Nortura opplyser at de har rekruttert nye eggprodusenter og forventer at markedet vil stabilisere seg mot slutten av sommeren. Coop er mindre berørt av mangelen, da de har en annen hovedleverandør.
12 dager siden
I påsken spiser nordmenn dobbelt så mange egg som vanlig. Helsedirektoratets kostråd sier at ett egg om dagen er greit, men klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener man ikke trenger å bekymre seg for å spise flere i løpet av høytiden. Han påpeker at et vedvarende høyt inntak over tid kan øke kolesterolnivået, men at det jevner seg ut. Andre eksperter, som Marit Kolby, kritiserer kostrådene for å være forvirrende og mener det ikke er nok bevis for å begrense egginntaket.
11 dager siden
TV 2 besøker Norsk Kylling på Støren i Trøndelag, hvor en million egg ligger i rugemaskinene. Artikkelen beskriver klekkingen av kyllinger som et symbol på påske og nytt liv. Kyllingene lever i 46 dager før de slaktes. Veterinærer forklarer at kyllingene er som små babyer, aktive, men fort slitne. Artikkelen berører også spørsmålet om hva som kom først, høna eller egget, og konkluderer med at vitenskapen heller mot at egget kom først.
22 dager siden
Eggprodusent Erling Gresseth i Stjørdal er tilbake i drift etter å ha måttet avlive 7500 høner som følge av D-vitaminskandalen i februar 2025. Gresseth roser Felleskjøpet og Nortura for deres håndtering av situasjonen, til tross for at feilen oppstod ved Felleskjøpets fabrikk i Trondheim. Fabrikken skal nå moderniseres over de neste 3,5 årene for å redusere risikoen for fremtidige avvik. Selv om det var ventet et underskudd på egg til påske, er situasjonen bedre enn i fjor, men noe import fra Finland, Sverige og Danmark må påregnes. Gresseths nye høner har begynt å legge egg, og han lover at det blir påskeegg i år.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.