En britisk lagringsekspert fraråder å oppbevare egg i kjøleskapsdøren på grunn av temperatursvingninger som kan svekke eggets beskyttende barriere. Istedenfor anbefales det å plassere eggene midt i kjøleskapet der temperaturen er mest stabil og lav.
For å unngå at eggene tar smak fra andre matvarer, bør de oppbevares i en beholder med lokk.
Det er også viktig å oppbevare eggene i kartongen med den butte enden opp for å holde plommen stabil og beskytte mot støt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Eksperter advarer om at frysebokser ikke bør stå i for kalde rom, som uisolerte kjellere, uteboder, garasjer eller hytter om vinteren. For lav temperatur kan føre til at kompressoren slites ut fordi smøremidlene blir tykkere. Dette kan resultere i at fryseren går i stykker, og slike skader dekkes ikke av forsikringen. Forsikringen dekker kun skader som skyldes plutselige og tilfeldige hendelser, som lynnedslag. I tillegg kan garantien bortfalle hvis fryseren ikke brukes i henhold til bruksanvisningens anbefalte romtemperatur. Det anbefales å installere en varmekilde for å holde temperaturen stabil.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
12 dager siden
Mattilsynet forsikrer at det er trygt å blåse egg til påskepynt, så lenge visse forholdsregler tas. Bruk egg kjøpt i norske butikker, vask og tørk dem før bruk, og skyll innsiden etterpå. Risikoen for salmonella er minimal med norske egg, men andre bakterier kan forekomme. Både barn og eldre kan delta i eggblåsingen, men personer med svekket immunforsvar bør vurdere å overlate selve blåsejobben til andre.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
27 dager siden
Det er uenighet om kostrådene for egg, der Helsedirektoratet anbefaler et begrenset inntak. Ernæringsbiolog Marit Kolby og andre eksperter mener anbefalingen er feil og bør fjernes, da de mener det ikke finnes bevis for at mer enn ett egg er skadelig. Direktoratet avviser kritikken og sier anbefalingen er ment som en utdypning for fagfolk, og ikke et generelt råd til befolkningen.
1 måned siden
En hermetikk-ekspert anbefaler å ha en rotasjonsplan for hermetikken i beredskapslageret ditt. Selv om hermetikk kan holde lenge, bør man bytte ut maten etter hvert for å sikre best mulig smak og kvalitet. Det er viktig å skille mellom «best før» og «brukes innen», da mat med sistnevnte merking kan være helsefarlig etter utløpsdatoen. Matindustrien bruker ikke hermetikk i større grad fordi de ønsker høy omsetning og mer effektive løsninger i butikkhyllene.
4 måneder siden
En diskusjon om saftens holdbarhet førte til at det ble oppdaget at mange oppbevarer saft feil. Produsenter som Lerum og Orkla anbefaler at saft oppbevares kjølig etter åpning for å bevare kvaliteten og smaken best mulig. Selv om det ikke er farlig å oppbevare saft i romtemperatur, kan det føre til at den mister farge og at holdbarheten reduseres noe. Spesielt gul saft kan miste fargen ved oksidering. Lys påvirker også holdbarheten negativt. Produsentene tror mange ikke er klar over at saft bør oppbevares kjølig og mørkt for å vare lengst mulig.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å bruke plastbokser med hvite flekker til matoppbevaring, da skadet plast kan frigjøre helseskadelige kjemikalier og mikroplast. Hvite flekker oppstår ofte etter at plasten har vært utsatt for høye temperaturer. Mange gjenbruker også emballasje som ikke er egnet for matoppbevaring, som isbokser og yoghurtbegre. Det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen og følge bruksbegrensninger, da høye temperaturer kan øke frigjøringen av skadelige stoffer. Bruk beholdere som er ment for matoppbevaring og følg anvisningene for å unngå helserisiko.
1 måned siden
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) beroliger forbrukerne med at det ikke vil bli mangel på egg i påsken, selv om dagligvarekjeden Oda tidligere meldte om utsolgte egg. Norsk produksjon forventes å dekke mesteparten av etterspørselen. Nedsatt toll på egg skal sikre tilgang, men økende priser i EU kan føre til at importegg blir dyrere enn norske. Eggmangelen skyldes delvis tilbakekalling av egg og avliving av 60.000 høner på grunn av for mye vitamin D i fôret. Norgesgruppen og Rema 1000 har planer om å importere egg for å dekke etterspørselen.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer betydningen av EFTA-nummeret på egg, som identifiserer pakkeriet. Etter en periode med eggmangel og salmonellautbrudd i Sverige, har feil i fôret ført til tilbakekalling av egg i Norge. Nortura presiserer at de berørte eggene ikke lenger er i butikk, men oppfordrer forbrukere som har kjøpt egg før torsdag i forrige uke om å sjekke EFTA-nummeret og eventuelt returnere dem til butikken for refusjon. Artikkelen forklarer også hvordan man finner EFTA-nummeret på kartongen og egget.
4 måneder siden
Mattilsynet advarer mot skjulte farer ved muggsopp i julematen. Mugg kan inneholde giftstoffer som er skadelige og ikke forsvinner ved oppvarming. Mat som ferskt kjøtt, fisk, myke oster og grønnsaker med høyt vanninnhold bør kastes ved mugg, mens harde oster og grønnsaker kan reddes ved å fjerne muggen med god margin. Pinnekjøtt med mugg bør kastes. Mattilsynet anbefaler å være forsiktig med oppbevaring og nedkjøling av mat for å unngå muggdannelse.
12 dager siden
I påsken spiser nordmenn dobbelt så mange egg som vanlig. Helsedirektoratets kostråd sier at ett egg om dagen er greit, men klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener man ikke trenger å bekymre seg for å spise flere i løpet av høytiden. Han påpeker at et vedvarende høyt inntak over tid kan øke kolesterolnivået, men at det jevner seg ut. Andre eksperter, som Marit Kolby, kritiserer kostrådene for å være forvirrende og mener det ikke er nok bevis for å begrense egginntaket.
3 måneder siden
Eksperter advarer mot å stable snø inntil husveggene, en vanlig praksis tidligere brukt for isolasjon. Snø mot veggen kan føre til fukt- og råteskader ved å blokkere luftespalter og ventilasjonsluker, som er viktige for drenering og ventilasjon. Smeltende snø gir stor fuktbelastning og øker risikoen for frostsprengning. Det er viktig å sørge for god drenering og fjerne snø fra husveggen, spesielt etter takmåking, for å unngå kostbare skader. Ekspertene understreker at selv om snø isolerer, kan store mengder langs grunnmuren og husveggen skape problemer.
1 måned siden
En seniorforsker ved Nofima anbefaler at grovsalt inkluderes i alle beredskapslagre for å konservere mat, spesielt fisk og kjøtt, dersom strømmen forsvinner og fryseren tiner. Salting trekker ut vann fra cellene i maten, noe som hindrer bakterievekst og forlenger holdbarheten betraktelig. Forskeren mener også at myndighetene bør vurdere å opprette nasjonale saltlagre for å sikre matkonservering i større kriser. Tørking er et annet alternativ, men salting er mer effektivt i sommerhalvåret.