Mattilsynet forsikrer at det er trygt å blåse egg til påskepynt, så lenge visse forholdsregler tas. Bruk egg kjøpt i norske butikker, vask og tørk dem før bruk, og skyll innsiden etterpå.
Risikoen for salmonella er minimal med norske egg, men andre bakterier kan forekomme.
Både barn og eldre kan delta i eggblåsingen, men personer med svekket immunforsvar bør vurdere å overlate selve blåsejobben til andre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) beroliger forbrukerne med at det ikke vil bli mangel på egg i påsken, selv om dagligvarekjeden Oda tidligere meldte om utsolgte egg. Norsk produksjon forventes å dekke mesteparten av etterspørselen. Nedsatt toll på egg skal sikre tilgang, men økende priser i EU kan føre til at importegg blir dyrere enn norske. Eggmangelen skyldes delvis tilbakekalling av egg og avliving av 60.000 høner på grunn av for mye vitamin D i fôret. Norgesgruppen og Rema 1000 har planer om å importere egg for å dekke etterspørselen.
2 måneder siden
Artikkelen forklarer betydningen av EFTA-nummeret på egg, som identifiserer pakkeriet. Etter en periode med eggmangel og salmonellautbrudd i Sverige, har feil i fôret ført til tilbakekalling av egg i Norge. Nortura presiserer at de berørte eggene ikke lenger er i butikk, men oppfordrer forbrukere som har kjøpt egg før torsdag i forrige uke om å sjekke EFTA-nummeret og eventuelt returnere dem til butikken for refusjon. Artikkelen forklarer også hvordan man finner EFTA-nummeret på kartongen og egget.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Mattilsynet har gjennomført stikkprøvekontroller i butikker etter tilbakekallingen av egg med for høye D-vitaminverdier. De fleste butikkene har gode rutiner, men Mattilsynet har funnet eksempler på mangelfull håndtering som kan føre til at egg havner tilbake i salg. Felleskjøpet, som er ansvarlig for fôret med feil, fortsetter prøvetakingen og kartleggingen. Meny i Drammen beskriver situasjonen som den største tilbakekallingen på 16 år, men forsikrer at de har gode rutiner. Mattilsynet understreker viktigheten av at butikkene følger sine plikter for å sikre trygg mat.
3 måneder siden
Sverige opplever en rekordøkning av salmonellatilfeller i 2024, det høyeste siden 2007. Dette skaper bekymring, spesielt med tanke på nordmenns grensehandel der mange kjøper egg. Salmonella smitter gjennom mat, særlig egg som brukes rå eller lett varmebehandlet, og kan overleve i eggeplommen. Eksperter understreker viktigheten av god mathygiene, korrekt varmebehandling og oppbevaring av egg for å unngå smitte. Nordmenn som handler egg i Sverige bør være ekstra oppmerksomme på risikoen og følge anbefalinger for mathygiene. Smittesporing pågår, men forbrukernes bevissthet er avgjørende for å hindre videre spredning.
16 dager siden
Til tross for et vedvarende underskudd på egg i det norske markedet, forsikrer dagligvarekjedene at det vil være tilstrekkelig tilgang i påsken. Økt import, spesielt fra Danmark, har bidratt til å kompensere for mangelen og redusere hamstring. Oda melder om tomme hyller, mens Nortura forventer at mangelen vil vedvare til høsten. En hendelse med forurenset fôr fra Felleskjøpet forverret situasjonen i februar, noe som resulterte i økt import.
4 måneder siden
Nettselskapet Elvia advarer mot bruk av gammel elektrisk julepynt, etter en undersøkelse viser at 1,2 millioner nordmenn planlegger å bruke julepynt som er over ti år gammel. Eldre julepynt kan ha skader på ledninger og utgjøre en brannfare. Elvia anbefaler å bytte ut all elektrisk julepynt som er eldre enn 10 år. Nyere julebelysning med LED-pærer og batteri er tryggere, da LED-pærer avgir lite varme og batterier eliminerer behovet for skjøteledninger. Undersøkelsen viser at eldre aldersgrupper er mer tilbøyelige til å bruke gammel julepynt.
1 måned siden
Netthandelen Oda er allerede utsolgt for egg før påske, og Nortura varsler om underdekning. Etterspørselen øker kraftig i påsken, da nordmenn spiser dobbelt så mange egg som ellers. Eggmangelen i Norge gjør situasjonen vanskelig, og Oda vurderer nå å importere egg for å sikre leveranser. Coop importerer også egg og forventer kun kortvarig mangel i enkelte butikker. Nortura mener import vil kompensere for mangelen, til tross for en tidligere egg-skandale.
4 måneder siden
En britisk lagringsekspert fraråder å oppbevare egg i kjøleskapsdøren på grunn av temperatursvingninger som kan svekke eggets beskyttende barriere. Istedenfor anbefales det å plassere eggene midt i kjøleskapet der temperaturen er mest stabil og lav. For å unngå at eggene tar smak fra andre matvarer, bør de oppbevares i en beholder med lokk. Det er også viktig å oppbevare eggene i kartongen med den butte enden opp for å holde plommen stabil og beskytte mot støt.
3 måneder siden
Mattilsynet gir råd om hvorvidt pepperkakehus er trygt å spise etter jul. Tørre pepperkaker har generelt lang holdbarhet, men hus som har stått fremme kan være utsatt for støv. Det anbefales å lukte og smake på pepperkakene før de spises. Melis med rå eggehvite er også trygt så lenge det ikke er tegn til mugg eller dårlig lukt/smak. Hvis pepperkakehuset lukter eller smaker dårlig, bør det ikke spises.
18 dager siden
Artikkelen melder om at det ser ut til å være nok egg i butikkene før påske, etter en periode med mangel. Butikkjeder som Rema 1000, Kiwi og Coop melder om god tilgang, selv om enkelte varianter kan være utsolgt. Import av danske egg har bidratt til å bedre situasjonen. Nortura opplyser at de har rekruttert nye eggprodusenter og forventer at markedet vil stabilisere seg mot slutten av sommeren. Coop er mindre berørt av mangelen, da de har en annen hovedleverandør.
21 dager siden
Eggprodusent Erling Gresseth i Stjørdal er tilbake i drift etter å ha måttet avlive 7500 høner som følge av D-vitaminskandalen i februar 2025. Gresseth roser Felleskjøpet og Nortura for deres håndtering av situasjonen, til tross for at feilen oppstod ved Felleskjøpets fabrikk i Trondheim. Fabrikken skal nå moderniseres over de neste 3,5 årene for å redusere risikoen for fremtidige avvik. Selv om det var ventet et underskudd på egg til påske, er situasjonen bedre enn i fjor, men noe import fra Finland, Sverige og Danmark må påregnes. Gresseths nye høner har begynt å legge egg, og han lover at det blir påskeegg i år.
1 måned siden
Norge opplever eggmangel før påsken grunnet lav produksjon og destruksjon av egg med for høye D-vitaminverdier. Butikkene kompenserer med import for å møte etterspørselen. Nortura forventer økt produksjon i andre halvår, men forbrukerne kan oppleve mangel på enkelte eggvarianter. Dagligvarekjedene forsikrer at de jobber med å opprettholde tilgangen og at situasjonen ikke er permanent.
2 måneder siden
En produksjonsfeil hos Felleskjøpet, der kraftfôr inneholdt for mye D-vitamin, har ført til at minst 10 millioner egg er tilbakekalt. Dette har ført til eggmangel i flere butikker, og Coop har tilbakekalt ytterligere 5000 pakker. NorgesGruppen vurderer å importere danske egg for å sikre tilgangen. Produsenter understreker at matmerkingen fungerer godt for å spore berørte egg. Forbrukerne er lite bekymret for høyt D-vitamininnhold i eggene, men er bekymret for eggmangel.
12 dager siden
I påsken spiser nordmenn dobbelt så mange egg som vanlig. Helsedirektoratets kostråd sier at ett egg om dagen er greit, men klinisk ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen mener man ikke trenger å bekymre seg for å spise flere i løpet av høytiden. Han påpeker at et vedvarende høyt inntak over tid kan øke kolesterolnivået, men at det jevner seg ut. Andre eksperter, som Marit Kolby, kritiserer kostrådene for å være forvirrende og mener det ikke er nok bevis for å begrense egginntaket.