Birdlife Norge advarer mot å bruke tullete metoder for å skremme bort måker, som for eksempel å legge ut plastslanger. Måkene er fredet og trenger hjelp og omtanke.
Bestandene er i tilbakegang, og det er ulovlig å skade fugler, reir eller egg.
Når måkeungene klekkes blir foreldrene ekstra beskyttende.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Miljødirektoratet uttrykker bekymring for oljeforurensning fra Njord A-plattformen, som truer kystområdene i Trøndelag og potensielt Helgeland. Direktoratet frykter konsekvenser for sjøfugl og oter, da oljen har nådd viktige hekke- og overvintringsområder. Situasjonen er kritisk fordi hekketiden snart begynner, og store mengder sjøfugl oppholder seg i området.
3 måneder siden
En alarmerende nedgang i sjøfuglbestanden i Norge har ført til at regjeringen nå iverksetter flere tiltak. Åtte av ti sjøfugler har forsvunnet de siste 50 årene, og nesten halvparten av artene er truet av utryddelse. Klimaendringer og redusert mattilgang er de største årsakene til nedgangen. Regjeringen har satt som mål å redusere de negative påvirkningene på sjøfugl innen 2035. Tiltakene inkluderer blant annet krav til dokumentasjon fra tarenæringen, mer internasjonalt samarbeid, og tiltak for å redusere dødelighet som følge av bifangst og menneskelig aktivitet.
4 måneder siden
Plastgravlys utgjør en stor forsøplingskilde på norske kirkegårder. De lette plastlyktene blåser lett bort, og fugler sprer dem ytterligere ved å fly av gårde med dem for å få tak i stearinen. Dette fører til at plast havner i naturen. Flere kommuner har innført forbud mot plastlys, men det er vanskelig å håndheve. Elektroniske alternativer kan også skape problemer med elektronisk avfall. Hold Norge Rent anbefaler å bruke tunge lykter, naturlig dekorasjon og å rydde opp etter bruk. Butikkjeder vurderer å fase ut tradisjonelle plastlys.
4 måneder siden
En kommunikasjonsrådgiver i BIR advarer mot bruk av plast i julepynt, da det bidrar til mikroplastforurensning. Glitter, falsk snø, og plastgranbar er eksempler på ferdigprodusert mikroplast som lett spres og inntas. Hun påpeker også problemet med plast i gavepapir, som ofte kastes feil, og viktigheten av korrekt kildesortering av batterier for å unngå brannfare. Hun oppfordrer til å velge miljøvennlige alternativer og unngå unødvendig plastbruk i julen.
4 måneder siden
Bransjeforeningen Norsk Varme advarer mot kjøp av brukte vedovner, da det er ulovlig å montere ovner produsert før 1998. Disse eldre ovnene er ikke rentbrennende og slipper ut betydelig mer forurensning. Salg av slike ovner er ikke forbudt, men montering er det. Ved bytte av ildsted må dette meldes til brann- og feiervesenet, og ulovlig monterte ovner kan medføre krav om utskifting for eiers regning. Det finnes unntak for antikvariske ovner og visse andre typer. Gamle ovner kan leveres til gjenvinning, og noen kommuner har panteordninger.
11 dager siden
Den tamme skjæra Pinken er savnet fra Stavern etter å ha forsvunnet fredag før påske. Eieren, Eli Kristin Titti Mjaaland Skår, savner fuglen som vanligvis bor i Trondheim. Pinken ble funnet som en pjusk og underernært fugl i fjor sommer, og Skår og hennes mann tok ham inn og stelte ham. Skår forteller at Pinken er lett å kjenne igjen på de hvite neglelakkflekkene på stjerten. Hun oppfordrer folk til å ta kontakt hvis de ser ham, men advarer om at han kan rote og skitne til innendørs. Eieren håper Pinken klarer seg ute i naturen, men frykter at den bortskjemte fuglen vil ha problemer med å finne mat selv.
26 dager siden
Statsforvalteren i Møre og Romsdal tillot dumping av tunnelmasse i Borgundfjorden under torskens gyteperiode, til tross for advarsler fra Fiskeridirektoratet, Norges Fiskarlag og Havforskningsinstituttet. Utslipp oppstod da siltgardinene sviktet, noe som førte til at prosjektet ble midlertidig stoppet. Miljøvernere og fiskere uttrykker bekymring for skader på torskeegg og annet marint liv, og krever at prosjektet stoppes inntil det finnes en bedre løsning. Statens vegvesen jobber nå med å revidere planene for å fortsette utfyllingen i juni, mens Statsforvalteren mener hendelsen ikke har skapt vesentlig trøbbel for gytingen. Havforskningsinstituttet er uenig og mener området som fylles ut er et viktig gyteområde.
2 måneder siden
Miljødirektoratet advarer mot spredning av flatormen Obama nungara til Norge, etter funn i Sverige og andre europeiske land. Denne flatormen utgjør en trussel mot økosystemet da den spiser meitemark, snegler og insekter. Miljødirektoratet har sendt ut varsel til hagesentre og oppfordrer publikum til å rapportere funn av ormen. Ved funn anbefales det å ta bilde og destruere den ved koking. Selv om det er usikkert om arten kan etablere seg i Norge, kan den overleve temperaturer ned til minus fire grader, noe som gjør det viktig å være oppmerksom.
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedys forslag om å la fugleinfluensaen spre seg fritt, møter sterk kritikk fra Veterinærinstituttet. Seniorforsker Ragnhild Tønnesen mener dette er en risikabel strategi som kan føre til stor lidelse for fjørfe, økt smittefare for andre dyr og mennesker, samt utvikling av farligere virusvarianter. Hun understreker viktigheten av å begrense kontakt mellom villfugl og fjørfe, og rask avliving ved utbrudd. Fugleinfluensa er påvist i Norge og Sverige, og Mattilsynet bør varsles ved funn av syke eller døde fugler, spesielt nå som trekkfuglsesongen er i gang.
27 dager siden
Politiet og Havforskningsinstituttet advarer publikum mot å komme for nær spekkhoggere i Hardangerfjorden og andre fjorder. Forskere understreker at spekkhoggerne er ville dyr som kan bli forstyrret av båtstøy, noe som er spesielt problematisk da de kommuniserer akustisk og ofte har kalver. Politiet oppfordrer til å holde minst 50 meters avstand og unngå unødvendig forstyrrelse. Tilstedeværelsen av spekkhoggere i fjordene forklares med at de følger silden, men hvorfor silden trekker lenger inn i fjordene enn tidligere, er uvisst.
1 måned siden
En bonde slår alarm om at gravlys med metallokk utgjør en dødelig fare for kyr. Fugler sprer lokkene fra kirkegårder til beitemarker, hvor de havner i foret til dyrene. Når kyrne spiser disse metallbitene, forårsaker det alvorlige indre skader og en smertefull død. Bonden oppfordrer folk til å unngå slike gravlys og ønsker et forbud. Kirkevergen i Lillestrøm deler bekymringen og vurderer tiltak, mens Ullensaker allerede har et forbud, men sliter med å håndheve det. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet rundt problemet.
3 måneder siden
Norske sjøfuglbestander har opplevd en dramatisk nedgang, med en reduksjon på 80 prosent siden 1970. Nesten halvparten av artene er nå truet. Etter åtte år med forberedelser, legger regjeringen frem en handlingsplan for å snu denne trenden. Planen fokuserer på å redusere sjøfugldødeligheten gjennom flere tiltak, inkludert utvidelse av petroleumsfrie områder, etablering av ekspertgrupper og strengere regulering av fiskeri og turisme. Klimaendringer er identifisert som den viktigste årsaken til nedgangen, og regjeringen understreker behovet for internasjonalt samarbeid for å bekjempe problemet. Målet er å stoppe den negative utviklingen innen 2035.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
3 måneder siden
Forsvaret skal sette opp 1000 fuglekasser over hele landet for å bidra til økt naturmangfold og hjelpe truede fuglearter. Tiltaket er en del av Forsvarets strategi for å håndtere klima- og miljøutfordringer. Forsvaret samarbeider med fagfolk for å sikre at fuglekassene plasseres riktig for de artene som trenger det mest. BirdLife Norge er svært positive til initiativet, da mange fuglearter mangler hekkeplasser. Klima- og miljøministeren støtter også tiltaket. Samtidig kritiseres regjeringens handlingsplan for sjøfugl for å være for lite konkret og ikke inneholde tilstrekkelige tiltak.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer DNT Oslo og Omegn for å planlegge utbygging ved Rondvassbu, midt i en sårbar tid for villreinen. Mens man søker etter måter å redusere menneskelig påvirkning på fjellet, mener artikkelforfatteren at DNT handler frekt ved å fremme sine planer nå. Det argumenteres for at DNT burde vente til den nye tiltaksplanen for villrein er klar, for å unngå å forverre situasjonen. Nasjonalparkstyret oppfordres til å ta en restriktiv tilnærming for å beskytte villreinens leveområder.