
Unge spiser mer fisk: Sushi populært blant barn
En ny rapport fra Norges Sjømatråd viser at fiskekonsumet blant barn og unge mellom 8–19 år har snudd en tiårig nedgang og nå øker. Sushi pekes på som en viktig årsak til denne endringen, selv om stekt laks og ørret fortsatt er favoritten.
4 timer siden siste oppdatering
3 min lesetid
Kort oppsummert
- Fiskekonsumet blant unge 8-19 år har snudd en tiårig nedgang og øker, med sushi som en viktig driver.
Sammendrag
En fersk rapport fra Norges Sjømatråd avslører at fiskekonsumet blant barn og unge i alderen 8–19 år har snudd en tiårig nedgang og nå er på vei oppover. Sushi fremheves som en sentral årsak til denne positive utviklingen, selv om stekt laks og ørret fortsatt topper listen over favorittmåltider med fisk. Undersøkelsen viser at 71 prosent av de unge spiser fisk til middag 1–2 ganger i uken, en økning fra 64 prosent for tre år siden.
Agnete Bell fra Norges Sjømatråd forklarer at fisk ikke lenger bare oppfattes som sunt, men også som "skikkelig godt". Tilgjengelighet, spesielt av sushi i større byer som Oslo, og foreldrenes matvaner spiller en stor rolle i barnas fiskekonsum. Til tross for den positive trenden, spiser fortsatt 30 prosent av de unge fisk sjeldnere enn en gang i uken, noe som tilsvarer 240.
000 barn og unge. Pris nevnes som en barriere, men Bell anbefaler rimeligere alternativer som sei. Rapporten indikerer at jenter og de over 16 år spiser mest fisk.
Nøkkelentiteter
Agnete Bell
Thea Lovise Torrissen Svendsen
Tone Torrissen
Norges Sjømatråd
Regjeringen
NRK
Bodø
Oslo
Norge