USA øker tollsats på norsk sjømat til 15 prosent
1 måned siden siste oppdatering
4 min lesetid
1 måned siden siste oppdatering
4 min lesetid
USA har økt tollsatsen på norsk sjømat fra 10 til 15 prosent, noe som bekymrer Norges nest største eksportnæring. Dette kan skade konkurranseevnen mot land som Storbritannia og Chile, som trolig får lavere toll, og tvinge frem prisjusteringer for både eksportører og amerikanske kunder.
USA har økt tollsatsen på norsk sjømat fra 10 til 15 prosent, noe som påvirker Norges nest største eksportprodukt etter olje og gass. Dette skjer til tross for en 38 prosent verdiøkning i sjømateksporten til USA i første halvår, som utgjorde 8,7 milliarder kroner. Andreas Sundnes fra First Seafood, som eksporterer over 20 prosent av sin sjømat til USA, frykter betydelig skade dersom konkurrenter som Storbritannia (10 prosent toll) og Chile (forventet 10 prosent toll) opprettholder lavere satser.
Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge understreker at tollsatsforskjellen vil påvirke markedsadgangen, spesielt for spesialiserte produkter som høykonsentrerte fiskeoljer. Stian Hjelle fra Ervik Seafood, som eksporterer 95 prosent av sin snøkrabbe til USA, er mindre berørt da amerikanske kunder har absorbert tidligere tolløkninger, og selskapet har diversifiserte markeder. Egil Magne Haugstad fra Pelagia, en stor omega-3-produsent med minimal USA-eksponering, er ubekymret og sier amerikanske importører tar regningen.
Roger Hofseth fra Hofseth International, med over halvparten av salget til USA, kritiserer den norske regjeringen for manglende støtte til norske bedrifter. Christian Chramer fra Norges sjømatråd påpeker at Norges tollsats er lik for EU og Island, noe som gir en etterlengtet forutsigbarhet, mens den norske regjeringen fortsatt jobber for en avtale.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!