En ny studie undersøkte effekten av kreatin på muskelvekst under styrketrening. 54 deltakere ble fulgt i et 12-ukers program, der en gruppe tok anbefalt dose kreatin (5 gram daglig) mens den andre gruppen ikke gjorde det.
Resultatene viste ingen signifikant forskjell i muskelvekst mellom gruppene. Kreatingruppen opplevde en kortvarig økning i muskelmasse i starten, men forskerne mener dette skyldtes trolig væskeretensjon.
Studien antyder at tidligere forskning kan ha overvurdert kreatins fordeler. Forskerne mener at større doser eller lengre studieperioder kan være nødvendig for å oppnå muskelvekst, og håper studien vil gi mer realistiske forventninger til kreatin.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
10 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
3 måneder siden
En norsk studie undersøkte effekten av syv dagers vannfaste på muskelstyrke og kondisjon. Resultatene viste overraskende nok at deltakerne opprettholdt muskelstyrken i beina, til tross for et vekttap på gjennomsnittlig 5,7 kilo. Utholdenheten ble derimot redusert med 13 prosent. Studien indikerer at kroppen har en mekanisme for å spare på karbohydrater under faste. En av deltakerne, en ultraløper, løp maraton med nest beste tid to dager etter fasten. Forskerne understreker at studien ikke skal oppmuntre til faste uten medisinsk tilsyn, og at mer forskning er nødvendig for å forstå de helsemessige effektene av faste.
1 måned siden
En studie viser at mange nordmenn bruker proteinpulver unødvendig i håp om å bygge muskler. Kostholdsforsker Christopher Gardner advarer mot overdreven bruk, og påpeker at et balansert kosthold er tilstrekkelig for de fleste. Han forklarer at overskudd av protein kan omdannes til fett og belaste nyrene. Forbrukerrådet bekrefter at mange unge bruker proteintilskudd uten behov, og etterlyser bedre regulering. Norske helseanbefalinger fremhever viktigheten av et variert kosthold med naturlige proteinkilder.
2 måneder siden
En ny studie fra University of Toronto indikerer at bruk av muskelbyggende kosttilskudd som proteinpulver og kreatin kan kobles til økte symptomer på muskeldysmorfi, en tilstand karakterisert av sykelig opptatthet av muskelvekst og lav fettprosent. Studien viser at de som bruker flere typer tilskudd, ofte trener overdrevent og har et ekstremt fokus på kosthold. Eksperter advarer om at kosttilskudd ikke nødvendigvis er trygge og kan inneholde feilmerking eller skadelige stoffer. Sosiale medier forsterker kroppspresset, spesielt blant unge menn. Behandling av muskeldysmorfi inkluderer kognitiv atferdsterapi, og foreldre oppfordres til å være oppmerksomme på faresignaler som overdreven trening og sosial tilbaketrekning.
2 måneder siden
Isbading har blitt svært populært de siste årene. Forskning gir imidlertid ikke entydige svar på om det har varige helseeffekter.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
26 dager siden
En italiensk stamcelleforsker har oppnådd oppsiktsvekkende resultater med å forynge mus ved hjelp av et legemiddel som blokkerer proteinet Cdc42. Musene viste tegn på økt vitalitet, bedre utholdenhet, økt muskelmasse og mindre betennelse. Forskeren håper nå å utvikle et lignende legemiddel for mennesker, selv om hun understreker at det er stor forskjell på mus og mennesker, og at en "ungdomseliksir" neppe er rett rundt hjørnet. En dansk professor påpeker at livsstil og miljø har større betydning for aldring enn genetikk, og anbefaler trening og sunn livsstil.
2 måneder siden
Rødbetjuice er populært blant idrettsutøvere på grunn av sin påståtte effekt på yteevne. Langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo har tidligere drukket det, men har nå sluttet. Ernæringsfysiolog Kristin Lundanes Jonvik bekrefter at rødbetjuice kan ha en liten effekt for å utsette melkesyren, spesielt for de som er mindre trent. Ibrahim Azam, kjent som Potetmannen98 på TikTok, drikker rødbetjuice daglig og merker stor forskjell på pust og utholdenhet. Forskning viser at fotballspillere kan forbedre prestasjonen med rødbetjuice. Salget av rødbetjuice har økt betraktelig det siste året, men drikken beskrives som «grusom» og kan gi rød avføring.
4 måneder siden
En ny norsk studie gir håp for personer med long covid. Studien, utført ved Kysthospitalet i Stavern, fokuserer på pasientenes mestring og funksjonsevne, heller enn å kun dempe symptomer. Pasientene oppmuntres til å utforske aktiviteter de savner, og resultatene viser at dobbelt så mange ble friske med denne behandlingen sammenlignet med de som ikke fikk den. Inger-Johanne Thorstein, en av pasientene, ble frisk etter kun to timer med behandling. Studien viser at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og overlege Tom Farmen Nerli håper behandlingen kan brukes bredere. Studien har fått støtte fra FHI, selv om det er uenighet rundt long covid.
2 måneder siden
Ein ny studie har samanlikna svar frå KI-programmet GPT-4 med svar frå norske legar på helserelaterte spørsmål. Resultata viste at GPT-4 vart vurdert som meir empatisk, kunnskapsrik og hjelpsam enn legane. Studien antyder at KI kan vere eit verdifullt verktøy i helsevesenet, mellom anna for å redusere arbeidsmengda til legar og minimere menneskelege feil. Studien understrekar viktigheita av å sikre pasientvern og at sensitiv informasjon lagrast lokalt. Dette opnar for nye moglegheiter, men det er eit stort behov for meir forsking og utvikling av trygge og ansvarlege KI-løysingar.
25 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
3 måneder siden
En ny studie publisert i Sports Medicine and Health Science viser at et toalettbesøk kan gi en umiddelbar forbedring i hjernekapasiteten. Studien, ledet av biokjemiker Chen-Chan Wei, involverte 13 triatleter som gjennomførte kognitive tester før og etter et toalettbesøk. Resultatene viste at deltakernes evne til å løse komplekse oppgaver forbedret seg etter dobesøket, spesielt når de hadde tatt magnesiumtilskudd. Forskerne observerte også økt aktivitet rundt navlen under testene, noe som tyder på en sammenheng mellom fordøyelse og kognitiv ytelse. De anbefaler å gå på do 60 til 90 minutter før viktige hendelser for bedre beslutningstaking.
3 måneder siden
En studie ved Kysthospitalet i Stavern viser at mange pasienter med long covid opplevde markant bedring etter en behandling som kombinerer legetime og individuell oppfølging av fysioterapeut. Koronaforsker Arne Søraas roser studien, men mener at de fleste pasientene ikke vil bli helt friske med denne tilnærmingen, da han mener det er viktig å finne de biologiske årsakene til plagene. Overlege Tom Farmen Nerli er uenig og mener behandlingen kan hjelpe mange, og at den ikke er rent psykologisk. Norsk Covidforening er kritisk til studien og mener det er uetisk å fremheve en metode som kan gjøre noen sykere. Studien inkluderte 310 pasienter, hvorav halvparten fikk behandling.
1 måned siden
En ny studie viser at slankemedisinen Wegovy reduserer risikoen for hjerteinfarkt og slag hos overvektige pasienter med hjerte- og karsykdom. Studien, kalt SCORE, undersøkte effekten av semaglutid 2,4 mg (Wegovy) på nesten 28.000 pasienter. Resultatene viste at brukere av medisinen hadde betydelig lavere risiko for hjerteinfarkt, slag eller død sammenlignet med ikke-brukere. Den høyeste dosen reduserte også risikoen for sykehusinnleggelse for hjertesvikt. Kort oppfølgingstid gjør det vanskelig å vurdere langtidseffektene. Studien bygger videre på tidligere forskning som viser positive effekter av semaglutid.