Ny studie: Trening bør bli standard i kreftomsorgen
En ny studie fra Norges idrettshøgskole viser positive effekter av trening for tidligere brystkreftpasienter. Funnene vekker oppsikt og fører til krav om endringer i kreftomsorgen.
Kort oppsummert
- En studie fra NIH med 140 tidligere brystkreftpasienter viser at trening gir økt livskvalitet, færre symptomer, bedret fatigue og selvbilde.
En omfattende studie utført av forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) har undersøkt effekten av trening på 140 tidligere brystkreftpasienter. Resultatene viser at deltakerne i treningsprogrammet opplevde betydelig bedring i livskvalitet, reduksjon av symptomer, mindre fatigue og et forbedret selvbilde.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre uttaler at funnene er svært interessante og bør få stor betydning for fremtidens kreftomsorg i Norge. Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen støtter dette synet og understreker behovet for at persontilpasset trening blir et standardtilbud for alle kreftpasienter, på lik linje med medisin.
Vestre anerkjenner at treningens betydning muligens har vært undervurdert og ser studien som en "marsjordre" for å styrke rehabiliteringstilbudet, selv om konkrete planer for implementering ennå ikke er klare.
Monica Hjertholm
Jan Christian Vestre
Ingrid Stenstadvold Ross
Norges idrettshøgskole
Kreftforeningen
Regjeringen
Stortinget
Norge