Stadig flere eldre i Norge starter med organisert trening, og flere er nærmere 100 år. Anny Baustad (98) er blant dem som trener aktivt og angrer på at hun ikke begynte tidligere.
Artikkelen belyser en økende trend der eldre, inkludert personer godt over 90 år, begynner med organisert styrketrening. Anny Baustad (98) fra Sømna på Helgeland er et eksempel; hun startet som 96-åring og opplever positive effekter, selv om hun angrer på at hun ikke begynte før. Treningen, som inkluderer vekter, sykling og roing, foregår to ganger i uken og gir både fysisk styrke og en viktig sosial arena.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser en markant økning i styrketrening blant eldre over 67 år de siste ti årene. Professor Truls Raastad ved Norges idrettshøgskole bekrefter at eldre responderer godt på trening og understreker viktigheten av styrketrening for å opprettholde funksjon i høy alder.
Han fremhever også den sosiale motivasjonen ved å trene sammen med jevnaldrende. Fysioterapeut Ørjar Wærum Evensen ved Sømna fysiotrim skryter av treningsgruppa og deres innsats.
Anny Baustad
Truls Raastad
Marit Sørli Dahle
Lill Sandvær
Ørjar Wærum Evensen
Statistisk sentralbyrå
Norges idrettshøgskole
Helsedirektoratet
Sømna fysiotrim
Sømna
Helgeland
Norge
Østerdalen
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Ekteparet Nils-Robert Nordstrand (80) og Astrid Berg (79) er aktive crossfit-utøvere, noe som er i tråd med myndighetenes anbefalinger for eldre. Helsedirektoratet fremhever at styrketrening bidrar til å opprettholde god helse og funksjonsevne lenger, og statistikk viser en positiv økning i antall eldre som engasjerer seg i styrketrening. På Crossfit Borealis opplever man en økende interesse fra eldre, og det anslås at en gruppe på 18 aktive personer kan spare samfunnet for over 160 millioner kroner årlig. I tillegg til de fysiske fordelene, bidrar treningen til økt psykisk velvære og sosialt fellesskap, noe ekteparet selv bekrefter.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler nye treningstrender, med fokus på Hyrox som et alternativ til løping. Carla Fuglset og Sara Lundberg Enger, som tidligere har løpt maraton, har nå begynt med Hyrox, et tysk treningskonsept som kombinerer styrke og utholdenhet. De deler sin treningsreise på sosiale medier. Personlig trener Jørn Sølve Sundrehagen understreker viktigheten av tung styrketrening for å opprettholde muskelmasse og styrke, spesielt for eldre. Han mener mange treningstrender er for kondisjonsrettet og at styrketrening er viktig for en funksjonell kropp. Fuglset opplever Hyrox som en mer effektiv treningsform enn løping, da det kombinerer styrke og kondisjon.
11 dager siden
Artikkelen forteller historien om Magne (82) som begynte å trene styrke for å kunne ta vare på sin syke kone, Anna. Han startet med styrketrening for seks år siden og har oppnådd utrolige resultater, blant annet å løfte 200 kilo i markløft på gullbryllupsdagen. Med hjelp fra sin personlige trener, Seul-Kee Lee El-Najar, har han funnet en ny lidenskap og forbedret sin egen helse. Magne ønsker å inspirere andre eldre til å trene styrke og utfordre det negative synet på «eldrebølgen». Han mener styrketrening kan bidra til at eldre kan klare seg selv lenger og spare samfunnet for store utgifter.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til ultraløping blant unge, med fokus på profiler som Mia Walsøe Lehn og Synne Myhre som deler sine løp på sosiale medier. Disse utøverne inspirerer andre til å prøve seg på lange distanser, og de bruker mye tid på trening. Medisinprofessor Jan Helgerud påpeker at ultraløp ikke er den mest effektive måten å oppnå helsegevinster, men anerkjenner at trening generelt er bra. Interessen for ultraløp har økt betydelig, med en 35% økning i antall startende i år sammenlignet med i fjor. Flere ultraløp selger ut startplassene raskt, som Bislett24 som solgte ut på 13 minutter.
4 måneder siden
En dansk studie publisert i Aging Cell viser at moderat trening gjennom livet bidrar til å bevare motoriske nevroner, som er avgjørende for muskelstyrke og bevegelse. Studien indikerer at tap av disse nevronene er irreversibelt og begynner rundt 60-70 års alder. Forskere understreker viktigheten av å starte med fysisk aktivitet før nevronene begynner å forsvinne, og fremhever styrketrening som spesielt effektivt for å motvirke tap av muskelstyrke. Studien konkluderer med at det er en fordel å trene jevnlig gjennom livet for å oppnå optimal aldring.
3 måneder siden
Treningssentre i Norge rapporterer om en betydelig økning i besøk og nye medlemmer ved inngangen til 2025, med en økning på 10-15% sammenlignet med fjoråret. Styrketrening og løping er populære aktiviteter, men det er også en økende interesse for trening som fokuserer på mental helse, som meditasjon og yoga. Mange søker personlig trening for å få hjelp med å etablere gode treningsvaner og for å sikre at de holder ut over januar. Personlige trenere understreker viktigheten av å sette realistiske mål og unngå å starte for hardt, da dette kan føre til at man gir opp. Det er også en økende bevissthet rundt viktigheten av å balansere fysisk og mental helse for varige resultater.
2 måneder siden
En artikkel i Fredriksstad Blad viser at nordmenn over 60 år føler seg yngre enn sin faktiske alder, i snitt 14 år. Dette skyldes sunnere livsstil med mindre røyking og mer aktivitet. Samtidig står Fredrikstad kommune overfor en stor økning i antall eldre, noe som krever en omstilling av eldreomsorgen. Fremtidens løsning innebærer mer hjemmebasert omsorg, bruk av teknologi og fokus på rehabilitering, fordi færre vil få sykehjemsplass.
2 måneder siden
Artikkelen belyser en forventet økning i depresjon blant eldre i Norge, og understreker at få mottar nødvendig psykisk helsehjelp. Det fremheves at samfunnet må bli bedre på å inkludere og verdsette eldre, samt forebygge ensomhet. Psykiater Eivind Aakhus påpeker at selvmord blant eldre menn er en økende trend. Fastlege Lars Christian Kvalbein-Olsen mener samfunnet har skapt et bilde av at alderdom betyr å visne bort, noe som bidrar til depresjon. Birgit Sørby (81) oppfordrer eldre til å engasjere seg på nytt og etterlyser mer informasjon om tilbud for seniorer.
3 måneder siden
Treningssentre i Norge opplever en markant økning i besøk etter nyttår. Sats rapporterer om en økning på 20 prosent i besøk fra desember til januar, og 12 prosent sammenlignet med januar i fjor. Fresh Fitness har sett en økning på over 10 prosent i januar sammenlignet med 2024, og beskriver januar som sin høysesong. Evo har hatt en økning på 23 prosent i besøkende fra desember til januar, og melder om den høyeste treningsfrekvensen noensinne blant sine medlemmer. Alle de tre store treningskjedene melder om økt aktivitet og positiv utvikling.
3 måneder siden
Artikkelen undersøker om «Quitters Day», dagen folk angivelig slutter med nyttårsforsettene om trening, faktisk stemmer. Treningsapplikasjonen Strava hevder at denne dagen er passert, men treningssentrene Sats og Evo rapporterer om økning i besøk i januar 2025 sammenlignet med fjoråret. Tall fra Sats viser en økning på 12 prosent, mens Evo ser en økning på 2 prosent i treningsfrekvens. Dette indikerer at mange holder treningsvanene lenger enn antatt. Artikkelen fremhever også at trening ikke bare handler om vektnedgang, men også om mental helse og mestringsfølelse. Løping, pilates og mindfulness er populære treningstrender, spesielt blant de unge som kombinerer styrketrening med gruppetimer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i klager på norske sykehjem og hjemmehjelpstjenester. Pasientombudet påpeker at kommunene ikke er tilstrekkelig forberedt på den økende eldrebølgen, noe som resulterer i at mange eldre ikke får den hjelpen de trenger, enten det gjelder hjemmetjenester eller sykehjemsplass. Flere kommuner erkjenner at økonomiske utfordringer hindrer dem i å tilby tilstrekkelig eldreomsorg, og at mange eldre bor hjemme for lenge med avansert medisinsk behandling. En forskningsstudie antyder også at forventningene til helsetjenestene kanskje er for høye, men pasientombudet mener likevel at klageauken skyldes reelle behov som ikke blir møtt.
1 måned siden
Anders Porsanger (90) fra Tana fullførte Birkebeinerrennet for 23. gang, og var med det årets eldste deltaker. Porsanger har deltatt i mange år og lar ikke alder stoppe seg. Han fremhever viktigheten av å være positiv og å trene regelmessig. Birken fremhever Porsanger som en inspirasjon og et eksempel på hvordan arrangementet forener folk i alle aldre. Porsanger ser frem til neste skirenn, et ni mil langt løp fra Tana til Vadsø, og omtaler Birken som oppvarming.
11 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til Reformer pilates i Norge, en treningsform som har blitt populær gjennom sosiale medier og kjendiser. Sats Bislett introduserer nå Reformer-timer, og opplever stor interesse med lange ventelister allerede før oppstart. En av de som står på venteliste sier at hun tror folk vil prøve noe nytt. Treningsekspert Sølve Sundrehagen anbefaler Reformer for kombinasjonen av styrke og smidighet, og instruktør Adriane Andersen ser et stort potensial for videre spredning av treningsformen i Norge.
2 måneder siden
En forsker ved Oslo Met understreker viktigheten av fysisk aktivitet i 30-årene for å bremse aldringsprosessen og forebygge sykdom. Hun sammenligner det med å spare til pensjon, der man bygger opp en fysisk reservekapasitet som må vedlikeholdes gjennom livet. Forskning viser at eldre som har vært aktive har bedre fysisk form og utsetter sykdom. Verdens helseorganisasjon anbefaler 150 minutter moderat aktivitet i uken, noe som tilsvarer omtrent 22 minutter per dag. Det er ikke nødvendig å gjøre aktiviteter man ikke liker, så lenge intensiteten er moderat til høy. Styrketrening og balansetrening er også viktig for å opprettholde funksjonsevnen.