Sykehus: Ventetid ned, overtid og lovbrudd opp
Regjeringens satsing på å redusere ventetidene ved norske sykehus viser en viss effekt, men prosjektet fører samtidig til en massiv økning i overtid og brudd på arbeidsmiljøloven. Dette skaper bekymring blant helsepersonell og vekker sterk kritikk fra opposisjonen, som mener satsingen er feilslått.

Kort oppsummert
- Gjennomsnittlig ventetid for helsehjelp på norske sykehus er redusert til 68 dager, seks dager kortere enn året før.
Regjeringens prosjekt «Ventetidsløftet» har bidratt til å redusere den gjennomsnittlige ventetiden for helsehjelp på norske sykehus til 68 dager, en nedgang på seks dager fra året før. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre presenterte dette som en god nyhet. For å nå målet har helseforetakene blitt instruert om å øke arbeidsmengden, noe som har resultert i over 5,6 millioner overtidstimer fordelt på Helse Sørøst, Helse Midt-Norge, Helse Nord og Helse Vest.
Dette har også ført til 610 951 brudd på arbeidstidsbestemmelsene. President i Legeforeningen, Anne-Karin Rime, og forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund uttrykker bekymring for den høye arbeidsbelastningen og mener det finnes store mørketall for overtid.
Bård Hoksrud (FrP) og Tone Trøen (Høyre) kritiserer regjeringen for å drive rovdrift på ansatte og mener ventetidsløftet er feilslått politikk som ikke løser de grunnleggende problemene. De foreslår heller å benytte privat helsekapasitet eller styrke sykehusøkonomien.
Jan Christian Vestre
Anne-Karin Rime
Bård Hoksrud
Tone Trøen
Regjeringen
Helse Sørøst
Legeforeningen
Norsk Sykepleierforbund
FrP
Norge