Bikarbonat, et stoff kjent fra bakepulver, har blitt populært som kosttilskudd i langrenn, inspirert av suksess i andre idretter. Utøvere som Tiril Udnes Weng og Johannes Høsflot Klæbo bruker det for å redusere melkesyre og forbedre prestasjon.
Bikarbonat øker den anaerobe kapasiteten, noe som kan gi en liten forbedring i prestasjon. Risikoen for mageproblemer ved overdreven bruk er tilstede, men det finnes mer skånsomme produkter.
Flere utøvere vurderer nå å prøve kosttilskuddet for å oppnå marginale forbedringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Rødbetjuice er populært blant idrettsutøvere på grunn av sin påståtte effekt på yteevne. Langrennsløper Johannes Høsflot Klæbo har tidligere drukket det, men har nå sluttet. Ernæringsfysiolog Kristin Lundanes Jonvik bekrefter at rødbetjuice kan ha en liten effekt for å utsette melkesyren, spesielt for de som er mindre trent. Ibrahim Azam, kjent som Potetmannen98 på TikTok, drikker rødbetjuice daglig og merker stor forskjell på pust og utholdenhet. Forskning viser at fotballspillere kan forbedre prestasjonen med rødbetjuice. Salget av rødbetjuice har økt betraktelig det siste året, men drikken beskrives som «grusom» og kan gi rød avføring.
10 dager siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av kreatin som kosttilskudd i Norge, særlig blant de som driver med styrketrening. Salget har hatt en stor økning de siste årene, men studier viser at omtrent 30 prosent av brukerne ikke opplever noen effekt. Dette skyldes at musklene allerede har et høyt kreatinnivå, enten genetisk eller gjennom kosthold. Professor Truls Raastad ved NIH forklarer at man kan teste om man responderer på kreatin ved å gjennomføre en «loading»-fase. Han anbefaler kreatin for idrettsutøvere som ønsker rask muskelvekst, men mener det er unødvendig for mosjonister som kan oppnå gode resultater gjennom trening og et godt kosthold. Kreatin gir raskere muskelvekst i starten, men langtidseffekten er usikker.
25 dager siden
Et nytt forskningsprosjekt ved OUS og UiO, kalt SAINT, skal undersøke om bikarbonat og Buscopan kan bidra til tryggere fødsler etter igangsetting. Overlegene Trond Melbye Michelsen og Ingvil Krarup Sørbye står bak studien, som ser på om medisinen, kjent fra idrettsutøvere som Johannes Høsflot Klæbo og Jakob Ingebrigtsen, kan redusere behovet for operative inngrep som keisersnitt. Bikarbonat reduserer melkesyre og gir mer effektive rier, mens Buscopan virker avslappende på muskelvevet i livmorhalsen. Forskerne håper medisinen vil føre til raskere åpning av livmoren og en tryggere fødselsopplevelse. Prosjektet er den største kliniske undersøkelsen av fødende kvinner noensinne og støttes av offentlige midler.
1 dag siden
Etterspørselen etter dyre karbonsko har økt blant løpere. Eksperter stiller spørsmål ved om alle har nytte av dem.
3 dager siden
En helsetrend popularisert av idrettsstjerner som Mohamed Salah sprer seg i Norge. Hyperbar oksygenterapi, eller HBOT, opplever økende interesse.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende populariteten til ultraløping blant unge, med fokus på profiler som Mia Walsøe Lehn og Synne Myhre som deler sine løp på sosiale medier. Disse utøverne inspirerer andre til å prøve seg på lange distanser, og de bruker mye tid på trening. Medisinprofessor Jan Helgerud påpeker at ultraløp ikke er den mest effektive måten å oppnå helsegevinster, men anerkjenner at trening generelt er bra. Interessen for ultraløp har økt betydelig, med en 35% økning i antall startende i år sammenlignet med i fjor. Flere ultraløp selger ut startplassene raskt, som Bislett24 som solgte ut på 13 minutter.
1 måned siden
En australsk dopingekspert, Robin Parisotto, reagerer på de lave dopingtallene i langrenn og sår tvil om testingens effektivitet. Han hevder at flere doper seg enn de som blir tatt, og at antidopingarbeidet primært opprettholder en illusjon av kontroll. Antidoping Norge innrømmer at det finnes metoder for å dope seg uten å bli oppdaget, som bruk av mikrodoser. Langrennsløperne Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes uttrykker tillit til testsystemet, men Valnes understreker viktigheten av å være årvåken, spesielt med tanke på tidligere dopingskandaler og nasjoners historikk.
7 dager siden
Etterspørselen etter løpesko øker kraftig i Norge, spesielt sko med karbonplate, ofte kalt «supersko». Mange løpere investerer i disse skoene for bedre ytelse og komfort. Tidligere friidrettsutøver Anders Aukland fremhever at karbonsko gir en behagelig sprett i steget og kan redusere belastning på beina. Samtidig mener Tor Fauske, daglig leder for Löplabbet, at mange kjøper dyre karbonplatesko uten å ha behov for dem. Han anbefaler ferske løpere å velge enklere sko som styrker fot og muskulatur for å unngå skader. Fauske påpeker også at «supersko» gir best effekt for løpere med høy fart og gode tider, og at de ikke nødvendigvis er egnet for alle. Salget av løpesko har økt betydelig siden pandemien, og Norge skiller seg ut ved at mange løpere bruker «supersko» også til trening, ikke bare konkurranse.
3 måneder siden
Langrennsløperne Erik Valnes og Simen Hegstad Krüger uttrykker skepsis til Erling Braut Haalands metoder som lysterapi og filtrert vann. De mener hans suksess skyldes hard trening, ikke detaljfokus, og ser på mange av metodene som placebo. Valnes sammenligner det med tidligere langrennsløpere som fokuserte på små detaljer som viste seg å være ubetydelige. Johannes Høsflot Klæbo er mer åpen for Haalands tilnærming og ser det som en ny generasjon som er opptatt av detaljer. Landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass advarer mot overdreven detaljfokus, men ser at det kan ha en effekt. Alle er enige om at hard trening er det viktigste, men at detaljer kan være en balansegang.
1 måned siden
En ny trend har spredt seg i engelsk fotball, der spillere bruker koffein-tyggegummi for å forbedre prestasjonene. En studie viser at 97 prosent av profesjonelle klubber administrerer koffein til spillerne, ofte gjennom tyggegummi. Landslagsspiller Kristoffer Ajer bekrefter at han bruker dette, da koffeinen tas raskere opp i kroppen enn ved å drikke kaffe eller energidrikker. Koffein kan redusere følelsen av smerte og utmattelse, men overdreven bruk overvåkes av Verdens Antidopingbyrå.