Artikkelen omhandler holdbarhet på kaffe, spesielt med tanke på kampanjetilbud. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon holder kommersiell kaffe seg i omtrent ett år takket være pakking med gass.
Kaffe fra småskalaprodusenter har kortere holdbarhet. Når posen er åpnet, taper kaffen seg raskt i kvalitet, spesielt ved eksponering for lys og luft.
Det anbefales å oppbevare kaffen i originalemballasjen, lukket og mørkt. Frysing er mulig i lufttett beholder, men kondens og luktabsorpsjon kan være et problem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Råvareprisen på kaffe har nådd sitt høyeste nivå siden 1970-tallet, hovedsakelig på grunn av bekymring for avlinger i Brasil. Til tross for dette selges kaffe i norske butikker til priser som fører til tap for butikkene. Rema 1000, Kiwi og Coop har alle store kaffekampanjer som varer ut året, med tilbud på kjente merkevarer og egne merker. Butikkene forsikrer at de har tilstrekkelig med kaffe på lager for å møte etterspørselen. Kampanjene er planlagt i god tid, og tilbudene er tilgjengelige i alle butikkene til de respektive kjedene.
4 måneder siden
En diskusjon om saftens holdbarhet førte til at det ble oppdaget at mange oppbevarer saft feil. Produsenter som Lerum og Orkla anbefaler at saft oppbevares kjølig etter åpning for å bevare kvaliteten og smaken best mulig. Selv om det ikke er farlig å oppbevare saft i romtemperatur, kan det føre til at den mister farge og at holdbarheten reduseres noe. Spesielt gul saft kan miste fargen ved oksidering. Lys påvirker også holdbarheten negativt. Produsentene tror mange ikke er klar over at saft bør oppbevares kjølig og mørkt for å vare lengst mulig.
19 dager siden
Artikkelen omhandler den globale økningen i råvarepriser på kaffe, hovedsakelig på grunn av klimaendringer og økt etterspørsel fra land som India og Kina. Til tross for de økende råvareprisene, har norske butikker valgt å kjøre tilbudskampanjer på kaffe, noe som har ført til hamstring blant kundene. Coop har rapportert om en markant økning i salget etter lanseringen av en medlemskampanje. Samtidig melder svenske eksperter om forventede prisøkninger på kaffe i Sverige, noe som ytterligere motiverer nordmenn til å fylle opp sine kaffeforsyninger.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler holdbarhetsmerking av kosmetikk og hudpleieprodukter. Produkter med holdbarhet under 30 måneder skal merkes med timeglass-symbol og utløpsdato, eller 'Best før'. Produkter med lengre holdbarhet merkes med et krukke-symbol som angir holdbarhet etter åpning. Mattilsynet krever at merkingen er på norsk. Forbrukerrådet kritiserer merkingen for å være forvirrende og lite intuitiv for forbrukerne, og mener at mange produkter kastes unødvendig da de kan være brukbare etter utløpsdato. Dette fører til produktsvinn og er ikke bærekraftig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler prisforskjeller på dagligvarer som grillpølser, Kvikklunsj, egg og kaffe i vinterferieuken. Bunnpris utmerker seg med et godt tilbud på grillpølser, mens Extra er dyrest. Prisene på Kvikklunsj varierer sterkt mellom butikkene. Bunnpris har også et godt tilbud på egg. Kiwi har gode priser på Evergood kaffe. Blogger Rune Gjerrigknarken Nikolaisen gir råd om hvor man kan gjøre de beste kjøpene.
8 dager siden
Kokken Anette Fjelleng Hansen gir råd om hvordan man best oppbevarer mat i fryseren og hvor lenge ulike matvarer kan holde seg. Fett og saltinnhold påvirker holdbarheten, da fett kan harskne og salt kan fremskynde denne prosessen, spesielt i spekemat og salt fisk. Korrekt emballering med fryseposer eller plastfolie, helst vakuumert, er viktig for å unngå fryseskader og smaksforandringer. Maten bør spises samme dag som den tines, spesielt kjøtt som var ferskt da det ble fryst ned. Holdbarheten varierer fra 3 til 12 måneder avhengig av type kjøtt og fisk, med reinsdyr og viltkjøtt som kan oppbevares lengst. Selv om maten kan være trygg å spise etter anbefalt tid, vil kvaliteten gradvis forringes. Fjelleng Hansen anbefaler å bruke syn, lukt og smak som vurderingskriterier før man kaster mat.
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
4 måneder siden
Artikkelen gir råd om hvordan man best kan fryse ned matrester for å unngå matforgiftning. Det understrekes viktigheten av å avkjøle maten før nedfrysing for å hindre rimdannelse, som kan redusere holdbarheten. Artikkelen anbefaler flatpakking i poser eller frysefolie for effektiv plassutnyttelse og å fjerne mest mulig luft fra pakken for å unngå rimfrost. Prioritering av matvarer med kort holdbarhet, som kjøtt og pålegg, anbefales. De fleste grønnsaker bør forvelles før nedfrysing, mens løk, purre, paprika og krydderurter kan fryses ned uten forvelling. Det er viktig å merke maten med dato for nedfrysing for å holde oversikt.
18 dager siden
Kaffeprisene har det siste året økt betydelig på grunn av klimautfordringer i store kaffeproduserende land som Brasil og Vietnam. Dette har ført til bekymring for avlingene og redusert produksjon. I Norge har prisene økt med 6,5 prosent fra februar til mars i år, og 18,5 prosent sammenlignet med mars i fjor. Prisene i Norge reflekterer internasjonale priser fra i fjor, og påvirkes også av dagligvarekjedenes kampanjer. Selv om Skandinavia ikke rammes like hardt som andre, forventes prisene å fortsette å stige. En Reuters-undersøkelse antyder imidlertid et mulig prisfall mot slutten av 2025 på grunn av økt avling og redusert etterspørsel.
2 dager siden
Denne ukens tilbud i dagligvarebutikkene gir muligheter for store besparelser. En ekspert peker på hvor du finner de beste kuppene og hvilke tilbud du bør unngå.
2 måneder siden
En fersk pristest fra Nettavisen viser at dagligvareprisene har steget kraftig de siste seks månedene. Kaffe, tran og kjøttpålegg er blant produktene som har hatt størst prisøkning. Rema 1000 er marginalt billigere enn Extra og Kiwi i testen, men Forbrukerrådet påpeker at prisforskjellene er så små at det lønner seg å følge med på tilbud. De mener også at den manglende priskonkurransen tyder på et usunt marked, og oppfordrer forbrukerne til å være utro og handle der det er billigst.
3 måneder siden
Prisen på ubrent råkaffe har nådd sitt høyeste nivå på 50 år, og det forventes at den vil stige ytterligere. Klimaendringer, som tørke og uforutsigbart vær, har gjort det vanskeligere for kaffebønder å produsere gode avlinger. Dette har ført til en økning i kaffeprisene, med en økning på 17 prosent i svenske butikker det siste året. En sterk dollar bidrar også til prisøkningen. Kaffeeksperter mener at norske forbrukere må forberede seg på dyrere kaffe i fremtiden. Noen bønder har begynt å bytte til produksjon av andre vekster, som durian, noe som forsterker mangelen på kaffe og driver prisene opp.
2 måneder siden
En lege advarer om at selv om kaffe kan ha helsefordeler, er det viktig å begrense inntaket. Studier viser at moderat kaffekonsum kan redusere risikoen for hjertesykdommer, diabetes og visse kreftformer. Samtidig kan for mye kaffe føre til helseproblemer som hjertebank, angst og søvnvansker. Ifølge eksperter er et moderat inntak definert som to til fire kopper per dag, mens inntak av seks eller flere kopper daglig kan øke risikoen for hjertesykdom.
4 måneder siden
Kaffeprisene har nådd rekordhøye nivåer på verdensmarkedet, drevet av tørke, høye temperaturer og redusert produksjon. Norske kaffeprodusenter opplever en dobbel effekt av dette, da den svake norske kronen gjør innkjøp av kaffe i dollar dyrere. Prisene på arabicabønner har nådd sitt høyeste nivå noensinne, og det forventes en betydelig reduksjon i den globale kaffeproduksjonen de neste to årene. Selv om kaffeprisene i butikk ikke har steget like mye, er det sannsynlig at forbrukerne vil merke en prisøkning fremover. Kaffe er en av de mest handlede råvarene i verden, og etterspørselen har økt de siste årene.
2 måneder siden
Normal selger Nescafé Gold betydelig billigere enn «lavpriskjedene» Kiwi, Rema 1000 og Extra, som selger Nescafé Gull. Prisforskjellen er på 36 kroner, noe som tilsvarer en besparelse på 30 prosent ved å handle hos Normal. Lavpriskjedene begrunner sine prisøkninger med økte råvarepriser og kronekurs, mens Normal-sjefen sier de ønsker å påvirke kundene minst mulig negativt ved prisendringer. Det er en liten forskjell i styrken på kaffen. Normal ønsker ikke å kommentere innkjøpspriser eller hvorvidt de selger produktet med tap, men merker at den billige kaffen er populær.