Ny svensk forskning viser at kaffe fra kaffemaskiner på kontorer kan være skadelig for helsen på grunn av høye nivåer av kolesteroløkende forbindelser (diterpener). Disse forbindelsene slipper gjennom metallfiltre som brukes i maskinene, i motsetning til papirfiltre.
Studien viser at inntak av maskinkaffe kan føre til økt LDL-kolesterol, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Forskere anbefaler å bytte ut maskinkaffe med papirfiltrert kaffe for å redusere denne risikoen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
2 måneder siden
En lege advarer om at selv om kaffe kan ha helsefordeler, er det viktig å begrense inntaket. Studier viser at moderat kaffekonsum kan redusere risikoen for hjertesykdommer, diabetes og visse kreftformer. Samtidig kan for mye kaffe føre til helseproblemer som hjertebank, angst og søvnvansker. Ifølge eksperter er et moderat inntak definert som to til fire kopper per dag, mens inntak av seks eller flere kopper daglig kan øke risikoen for hjertesykdom.
1 måned siden
Ny forskning viser at duftlys og duftpinner kan forurense inneluften og være skadelig for helsen. Produktene frigir flyktige organiske forbindelser (VOC) og formaldehyd, som kan forårsake irritasjon i luftveier og øyne, og i verste fall føre til alvorlige sykdommer som hjerteinfarkt og kreft. Forskere sammenligner forurensningen med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer, og anbefaler å begrense bruken av duftprodukter for å unngå overeksponering av kjemikalier. Spesielt personer med underliggende helsetilstander som astma, allergi eller hjerte- og karsykdommer bør være forsiktige.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
3 måneder siden
En ny studie publisert i European Heart Journal viser at kaffedrikking om morgenen, spesielt to eller flere kopper før lunsj, er knyttet til lavere dødelighet. Studien, som har fulgt over 40 000 deltakere fra 1999 til 2018, fant at de som drikker kaffe på morgenen har større helsefordeler enn de som drikker kaffe senere på dagen eller ikke jevnlig. Forskere spekulerer i om dette kan skyldes at kaffe på ettermiddagen kan ha negative effekter, som dårligere søvnkvalitet. Tidligere studier har vist at kaffe kan være bra for hjertet, men denne studien fokuserer på tidspunkt for inntak. Studien konkluderer med at man kan nyte morgenkaffen med god samvittighet.
4 måneder siden
En studie fra Galway-universitetet viser at duftlys og stearinlys kan forurense inneluften med skadelige partikler og flyktige organiske forbindelser (VOC). Disse stoffene kan forårsake irritasjon i luftveiene, og langtidseksponering kan øke risikoen for alvorlige sykdommer som hjerteproblemer og lungekreft. Forskningen viser at konsentrasjonen av fine partikler kan overstige Verdens helseorganisasjons grenser med opptil 15 ganger. Norges Astma- og Allergiforbund (Naaf) advarer også mot bruk av stearinlys, da de kan forverre astma og allergi. For å redusere røykutvikling anbefales det å bruke lyseslukker eller knipe veken.
1 måned siden
Ny forskning indikerer at duftprodukter som duftvoks kan være helseskadelige, potensielt på nivå med gasskomfyrer, på grunn av partikler som dannes ved kjemiske reaksjoner i luften. Selv om en forsker er skeptisk til sammenligningen med dieselmotorer, understrekes det at disse produktene øker konsentrasjonen av flyktige kjemikalier innendørs. Nanopartikler kan trenge dypt ned i lungene og inn i blodet, noe som kan føre til alvorlige helseproblemer over tid, spesielt for personer med allergi eller astma. Det anbefales å bruke duftprodukter minst mulig for å redusere risikoen for negative helseeffekter.
1 måned siden
En amerikansk studie viser at kvinner som drikker én eller flere sukkerholdige drikker daglig har nesten fem ganger så høy risiko for å utvikle munnkreft, uavhengig av røyke- og alkoholvaner. Studien fulgte over 162 000 kvinner over 30 år. Selv om den absolutte risikoen fortsatt er lav, støtter funnene anbefalinger om å begrense sukkerinntaket. En tidligere studie fra 2023 koblet høyt sukkerinntak til økt risiko for 45 negative helseeffekter, inkludert diabetes, hjerteinfarkt og kreft, og anbefaler å redusere inntaket av tilsatt sukker til under 25 gram daglig.
4 måneder siden
En svensk studie har undersøkt sammenhengen mellom melkekonsum og helse hos over 100.000 deltakere. Studien viser at kvinner som drikker mye melk har en moderat økning i risiko for hjerte- og karsykdommer. Forskningen, som har pågått siden 1987, indikerer at to glass melk om dagen er en grense for hva som er anbefalt for kvinner. Dette skyldes at kvinner har en dårligere evne til å bryte ned laktose. Selv om melkekonsumet har gått ned, får vi i oss tilsvarende mengde meieriprodukter gjennom ost og yoghurt, noe som gjør anbefalingen relevant.
1 måned siden
Ny forskning fremhever den sterke sammenhengen mellom alkoholforbruk og risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert kreft, hjerte- og karsykdommer, og psykiske lidelser. Studien antyder at redusert alkoholinntak kan gi betydelige helsegevinster, uten at man nødvendigvis må avstå helt fra alkohol.
18 dager siden
Ny amerikansk forskning indikerer en sammenheng mellom cannabisbruk og økt risiko for alvorlige hjerteproblemer. Studier viser at cannabisbrukere har dobbelt så høy risiko for å utvikle hjertesvikt, hjerteinfarkt og hjerneslag. Risikoen for hjerteinfarkt er betydelig høyere blant cannabisbrukere under 50 år, sammenlignet med ikke-brukere i samme aldersgruppe. Rusforsker Jørgen Gustav Bramness ved FHI understreker at cannabis ikke er et helsefremmende produkt, og at man aldri kan vite om man er disponert for å utvikle hjerte- og karsykdommer ved bruk.
1 måned siden
En ny svensk studie vekker bekymring blant eksperter, da den viser at hvit snus kan føre til mer alvorlige tannkjøttskader enn brun snus. Forskere har observert at brukere av hvit snus opplever smertefulle forandringer, rødhet og sår i tannkjøttet, samt kraftig inflammasjon og tynnere slimhinner. Tannlegespesialist Gita Gale anbefaler å slutte med hvit snus umiddelbart ved tegn på slike plager, da helbredelsesprosessen kan være langvarig. Snus er utbredt i Norge, særlig blant unge voksne, og er kjent for å kunne føre til helseproblemer. Foreløpige resultater fra studien om hvit snus forventes til høsten.
1 måned siden
Ny forskning advarer mot bruk av duftprodukter som lys, pinner og voks i hjemmet, da disse frigjør nanopartikler og VOC som kan være helseskadelige. Nanopartikler kan trenge dypt ned i lungene og påvirke vitale organer, og potensielt føre til alvorlige lungesykdommer. Forskere sammenligner forurensningen fra duftprodukter med den fra gasskomfyrer og dieselmotorer. En ekspert anbefaler å unngå bruk av slike produkter for å redusere risikoen for negative helseeffekter.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Neuroscience viser en sammenheng mellom daglig inntak av bearbeidet rødt kjøtt, som bacon og pølser, og økt risiko for demens. Studien indikerer at en daglig porsjon øker risikoen med 13 prosent. Selv ubehandlet rødt kjøtt kan øke risikoen for kognitiv tilbakegang, som er en tidlig indikator på demens. Forskningen antyder at det å erstatte rødt kjøtt med andre proteinkilder som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen. Professor Geir Selbæk understreker at forskningen er på gruppenivå, og at det er viktig å følge de generelle kostholdsrådene. Han oppfordrer også til å ikke stresse for mye med kostholdsrådene.
1 måned siden
En internasjonal studie publisert i Nature Medicine viser at sukkerholdige drikker kan ha alvorlige helsekonsekvenser. Forskere anslår at omtrent 340 000 dødsfall i 2020 skyldtes sykdommer relatert til inntak av slike drikker. Sukkerholdige drikker inkluderer blant annet brus, fruktdrikker og energidrikker. Inntak fører til raske blodsukkersvingninger, som over tid kan skade kroppen og øke risikoen for diabetes og hjertesykdom. En studie viser også at sukkerholdig brus kan redusere levetiden. I Norge har forbruket av sukkerholdig brus gått ned, mens lettbrus har blitt mer populært. Folkehelseinstituttet anser likevel godkjente søtstoffer i lettbrus som trygge innenfor fastsatte grenser.