En mann i 40-årene utviklet gulaktige knuter på kroppen etter å ha fulgt en kjøttdiett med ekstremt høyt fettinntak. Han konsumerte nesten fire kilo smør og ost daglig, noe som resulterte i et kolesterolnivå fire ganger høyere enn normalt.
Legene diagnostiserte en tilstand hvor kolesterol bygger seg opp under huden. Dietten har blitt populær, men leger advarer om at den kan føre til hjerte- og karsykdommer, slag og leverproblemer.
En norsk lege fraråder dietten på det sterkeste på grunn av de mange negative bivirkningene, inkludert risiko for kreftfremkallende stoffer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En influenser advarer mot høyt proteininntak etter å ha blitt alvorlig syk av en kjøttbasert diett. Hun utviklet nyreproblemer og nyrestein etter å ha spist store mengder kjøtt. Helseeksperter fraråder dietten, og peker på at det høye inntaket av mettet fett kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. De anbefaler et balansert kosthold og understreker viktigheten av å begrense inntaket av rødt kjøtt. Til tross for advarsler sverger mange nordmenn til dietten, og det etterlyses mer forskning på området.
1 måned siden
Kjendiskokk Kjartan Skjelde ble sjokkert over å se influenser Oskar Westerlins store mengde kosttilskudd. Westerlin tar rundt 20 piller daglig i et forsøk på å forlenge livet sitt. Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør advarer mot farene ved overdreven bruk av kosttilskudd, spesielt fettløselige vitaminer, og påpeker at det i verste fall kan føre til leversvikt og nyreskader. Forsker Mathilde Hogsnes kritiserer Westerlin for å normalisere et unødvendig høyt konsum av kosttilskudd, noe som kan ha negativ innvirkning på unge følgere.
2 måneder siden
Etter avsløringen om for høyt D-vitamininnhold i egg og svinekjøtt, har mange kontaktet Giftinformasjonen og noen har oppsøkt legehjelp. FHI understreker at det hovedsakelig er de som har spist store mengder av de berørte produktene som har grunn til bekymring. Personer som regelmessig tar høye doser D-vitamintilskudd, bør være ekstra oppmerksomme på symptomer som mage-tarmproblemer, hodepine og muskelsvakhet. Professor Haakon E. Meyer ved Universitetet i Oslo forklarer at kroppen kan lagre D-vitamin, men at et høyt inntak over tid likevel kan være problematisk. FHI har beregnet hvor mange egg med for høyt D-vitamininnhold ulike aldersgrupper trygt kan spise.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
2 måneder siden
Trygve Bernhard Forsberg (47) fra Sandnes venter på en levertransplantasjon etter å ha konsumert store mengder alkohol over flere år. Til tross for gjentatte advarsler fra leger, fortsatte Forsberg å drikke rundt 16 halvlitere øl og 16 Jägermeister-shots daglig. I oktober 2024 ble situasjonen kritisk da avfallsstoffer begynte å sive ut av huden hans. Etter flere innleggelser og et opphold på en rusavdeling, har Forsberg nå sluttet å drikke og røyke, og har gått ned 40 kilo. Han angrer på sine valg og håper hans historie kan få andre til å tenke seg om. Forsberg ser nå fremover og drømmer om å reise og oppleve ting uten alkohol, men er avhengig av en transplantasjon for å overleve.
4 måneder siden
Thomas Kraut opplevde å bli feildiagnostisert med fedme i flere år, mens han i virkeligheten hadde en stor svulst i magen. Han ble henvist til overvektsklinikk, men svulsten ble ikke oppdaget før en forundersøkelse for slankeoperasjon. Svulsten veide 27,3 kilo og førte til at han mistet en nyre og deler av tynntarmen. Kraut har fått avslag på erstatning fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE), som mener det ikke foreligger feilbehandling. Kraut og hans kone er kritiske til helsevesenets håndtering av saken og manglende ansvar. En evaluering av pasientskadeordningen er gjennomført, men helseministeren har ikke kommentert saken. Kraut har klaget på avslaget fra NPE.
1 måned siden
Artikkelen belyser bekymringen rundt «cutting» og proteinhysteri på TikTok, og risikoen for spiseforstyrrelser. Glenn Ellingsen, kjent som «Sinnatreneren», deler sin personlige erfaring med «cutting» og advarer mot trenden. Overlege Stein Frostad understreker at ekstreme dietter sjelden er bærekraftige, mens klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth kritiserer både «bulking» og «cutting». Ekspertene understreker betydningen av et balansert kosthold og advarer mot overdreven fokus på kropp og utseende, spesielt blant unge påvirket av sosiale medier.
1 måned siden
DDE-frontfigur Åge Sten Nilsen deler sin personlige historie om å bli diagnostisert med diabetes og erkjennelsen av å være tynnfeit. Han beskriver hvordan man kan lure seg selv ved å se normal ut på utsiden, mens fettet pakker seg rundt de indre organene og utgjør en alvorlig helserisiko. Han kritiserer BMI-metoden som unøyaktig og fremhever viktigheten av å måle livvidden. Gjennom livsstilsendringer og medisinsk veiledning via helseappen Yazen har han tatt grep om sin egen helse, og han oppfordrer andre i samme situasjon til å gjøre det samme for å leve et langt og aktivt liv.
2 måneder siden
Mattilsynet advarer mot å spise tilbakekalte egg fra Nortura og Coop, selv om noen har foreslått det mot D-vitaminmangel. Eggene inneholder for mye D-vitamin på grunn av feil i fôret. FHI mener et moderat inntak ikke er farlig, men Mattilsynet anbefaler kontrollert inntak av D-vitamin i samråd med helsetjenesten. Direktøren i Mattilsynet understreker at situasjonen er uvanlig og alvorlig. Det har også kommet frem at svinekjøtt kan inneholde for mye D-vitamin, men Nortura mener dette ikke utgjør noen helsefare.
2 måneder siden
Felleskjøpet har tilbakekalt 10 millioner egg etter å ha oppdaget en alvorlig produksjonsfeil i hønsefôret, som resulterte i for høyt D-vitamininnhold. Mattilsynet advarer forbrukere mot å spise eggene, da de kan inneholde tre ganger høyere D-vitaminnivå enn anbefalt, og oppfordrer de som har spist mange egg og opplever symptomer om å kontakte lege. Anne B. Ragde er blant dem som har blitt dårlig etter å ha spist eggene. Felleskjøpet beklager hendelsen og understreker at de tar saken svært alvorlig, og fremhever viktigheten av matsikkerhet i norsk landbruk.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis melder at over en million nordmenn kan ha høyt blodtrykk, en tilstand som ofte kalles «den stille morderen». Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og hjerneslag. Mange opplever ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved blodtrykkskontroll. Nye europeiske retningslinjer anbefaler rask oppstart med medisiner for de med bekreftet høyt blodtrykk. I tillegg anbefales det å opprettholde en normal kroppsvekt og være fysisk aktiv for å forebygge sykdommen. Over 800.000 nordmenn bruker allerede medisiner mot høyt blodtrykk.
2 måneder siden
Mattilsynet har bekreftet at kjøtt fra omtrent 500 griser som har spist fôr med for høyt innhold av vitamin D, har blitt solgt som mat før feilen ble oppdaget. Dette skjer etter at over 600 tonn egg ble tilbakekalt på grunn av samme feildosering hos Felleskjøpet Agri. Nortura informerte først feilaktig om at ingen av grisene hadde gått til matproduksjon. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert situasjonen og konkluderer med at det ikke er noen akutt helsefare knyttet til inntak av kjøttet. Mattilsynet følger opp saken for å sikre dyrevelferd og mattrygghet.
2 måneder siden
I 2024 nådde frossenpizza-konsumet i Norge nye høyder med 5,5 kilo per innbygger, tilsvarende 57 millioner solgte pizzaer for 3,4 milliarder kroner. Helsedirektoratet uttrykker bekymring for folkehelsen, da et høyt inntak av frossenpizza, rik på salt, fett og kalorier, kan være uheldig. Produsenten Dr. Oetker ser en trend der kjente merkevarer foretrekkes. Ernæringsfysiologer påpeker at et kosthold dominert av ultraprosessert mat kan føre til mangel på essensielle næringsstoffer, men at frossenpizza kan inkluderes i et balansert kosthold med måte.
2 måneder siden
Emil Gukild eksperimenterte med KI-styrt kosthold i oppladningen til skirenn, men erfarte at det resulterte i negative konsekvenser. KI anbefalte et svært karbohydratrikt kosthold med mye godteri og ris, noe som førte til at han følte seg uvel og presterte dårlig under konkurranser. Under Montebellorennet ble han passert av over hundre løpere. Anders Aukland forteller om en lignende historie der hans bror Jørgen spiste 18 poteter kvelden før Vasaloppet og måtte bryte rennet. Aukland anbefaler å redusere fiber og øke karbohydratinntaket de siste dagene før konkurranser, men understreker viktigheten av å ikke overdrive.
4 måneder siden
Joe Faratzis, en 34-åring fra Los Angeles, fikk diagnosen stadium fire kolorektal kreft som 28-åring etter å ha ignorert tidlige symptomer som magesmerter og blod på toalettpapiret. Kreften spredte seg til lungene og leveren, og han har fått beskjed om at han aldri vil bli frisk. Faratzis deler sin historie i en viral kronikk og på TikTok, hvor han oppfordrer andre til å ta ansvar for egen helse og reagere på tidlige tegn. Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og tilfeller blant yngre voksne øker, ifølge Kreftforeningen.