Niels (15) ble diagnostisert med REDs etter å ha slitt med ryggsmerter og fått påvist benskjørhet. Foreldrene var uvitende om at han spiste for lite i forhold til hvor aktiv han var.
Løsningen ble en helomvending i kostholdet, med fokus på mer kaloririk mat og drikke som sjokolademelk og dessert. Tennistreneren hans erkjente manglende kunnskap om REDs og etterlyste mer informasjon om dette.
Etter ett år med endret kosthold, ble Niels friskmeldt, og bentettheten hadde økt betraktelig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Iver, en ung løper som slet med tilbakevendende smerter og tretthetsbrudd. Vendepunktet kom da han ble diagnostisert med lav bentetthet og fikk beskjed om å spise mer, også sukkerholdig mat. Moren hans, Hanne, som alltid hadde fokusert på et sunt kosthold, følte dårlig samvittighet, men innså at sønnen trengte mer energi på grunn av den intensive treningen. Ernæringsfysiologer og idrettsvitere understreker viktigheten av å informere foreldre og trenere om REDs (relativ energimangel i idrett) for å forebygge skader og frafall i idretten.
21 dager siden
Trygve Kroken-Braate, kjent fra NRK-serien «Team Pølsa», har opplevd betydelig smertelindring gjennom styrketrening. 13-åringen, som lever med en sjelden beinsykdom, har tidligere vært avhengig av smertestillende midler. Etter å ha deltatt i treningsprogrammet til «Team Pølsa» har han redusert smertene betraktelig og økt sin fysiske kapasitet. Moren forteller om en markant forbedring i sønnens hverdag, og at han nå trenger smertestillende sjeldnere. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker viktigheten av fysisk aktivitet som en ofte oversett behandlingsform i helsevesenet.
21 dager siden
Trygve Kroken-Braate fra Team Pølsa har redusert bruken av smertestillende medisiner etter å ha trent mot et skirenn under VM i Trondheim. Trygve har en sjelden bensykdom som forårsaker mye smerter. Gjennom fokusert trening og styrketrening har han opplevd en markant forbedring, med færre smerter og økt fysisk kapasitet. Moren hans forteller at han nå kan gå noen skritt uten smerter, og at behovet for smertestillende har gått ned fra tre ganger i uken til omtrent en gang i halvannen måned. Lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle understreker at trening kan virke smertelindrende og forebygge tilstander som gir smerter, men påpeker at smertestillende fortsatt kan være nødvendig for noen.
1 måned siden
Camilla Skagen Tanke (38) slet med sosial angst og mangel på energi, noe som gikk utover hverdagen og barna. Etter å ha endret kosthold og begynt å trene med hjelp fra helseveileder Anne-Lise Andersen, har hun opplevd store forandringer. Hun har gått ned 13 kg, fått mer energi, og den sosiale angsten er under kontroll. Endringene har ført til økt selvtillit og en mer aktiv og sosial hverdag.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree opplevde en alvorlig vektsmell sommeren 2022, med karrieretruende blodprøver som viste underernæring. Etter et NM-gull på femmil ble det avdekket at han måtte opp i vekt. Han innrømmer å ha løyet til treneren om treningsmengde i en periode. Selv om han gikk opp sju kilo, fikk han en ny kroppslig smell. Treneren erkjenner at han manglet kunnskap om underernæring og skulle ha sett signalene tidligere. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrenn og mer systematisk testing. Fjorden Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
2 måneder siden
Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler sine erfaringer etter deltakelsen i «16 ukers helvete». Han utviklet et vanskelig forhold til mat og vekt, og levde på et stort kaloriunderskudd for å prestere best mulig. Han innser nå at dette var feil, og har fått et sunnere forhold til mat og trening. Thorbjørnsen er nå programleder for «Stjernekamp», og tar over etter Kåre Magnus Bergh.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree, en medaljekandidat til ski-VM, slet med alvorlig underernæring i 2022, noe som truet karrieren hans. Etter et NM-gull oppdaget blodprøver at han var underernært. Han løy til treneren om treningsmengde, men gikk opp syv kilo før en ny smell. Treneren erkjenner manglende kunnskap om underernæring. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrennsmiljøet, og foreslår mer systematisk testing. Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
3 måneder siden
Artikkelen forteller historien om Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen, en 16 år gammel gutt fra Tønsberg som ble verdensmester i Fortnite. I starten var faren skeptisk til Emils gaming, men etter hvert engasjerte han seg og ble en viktig støttespiller. Emil ble profesjonell spiller som 15-åring og kvalifiserte seg til VM sammen med østerrikeren Aqua. Etter en dårlig start i finalen, klarte de å snu situasjonen og vinne. Emil tjente 13 millioner kroner på seieren og jobber nå med events og sosiale medier. Faren mener at det viktigste for foreldre er å anerkjenne gaming som en idrett, sette husregler og sørge for at barna tar vare på skole, søvn, venner og fritid.
1 måned siden
Artikkelen handler om 15 år gamle Pia Hasund Vareberg, som har cerebral parese, og hennes vanskeligheter med å finne seg til rette i idretten. Hun forteller om følelsen av å stå utenfor og om manglende tilpasning til hennes behov. Deltakelsen i NRK-serien «Team Pølsa» har gitt henne en ny opplevelse av inkludering, mestring og fellesskap. Møtet med Birgit Skarstein, som selv har overvunnet funksjonsnedsettelser, har vært en stor inspirasjon. Foreldrene håper Pia kan finne et lag eller en idrett hvor hun føler seg inkludert, og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon etterlyser bedre tilrettelegging i idretten for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
4 måneder siden
Johan Knutsen slet i 12 år med udiagnostisert ADHD. Han opplevde indre uro og vansker med å gjennomføre oppgaver, men hans mastergrad og tilsynelatende velfungerende liv gjorde at han ble avvist for utredning. Det tok tid før helsevesenet forsto at hans prestasjoner krevde enormt mye psykisk slit. ADHD kan være vanskelig å oppdage, spesielt den uoppmerksomme typen, da mange kompenserer for vanskene. Etter å ha fått diagnosen og medisiner, opplever Johan en stor forbedring i livskvaliteten og økt mestringsfølelse.
2 måneder siden
Harald Østberg Amundsen har transformert seg fra en spinkel ungdom til en sterk langrennsløper. Tidligere trener Ola Kvisle ga Amundsen den direkte tilbakemeldingen at han var for svak til å stake, noe som ble en viktig motivasjon for å starte med målrettet styrketrening. Amundsen trente mye sammen med sin tvillingsøster Hedda, og husker spesielt en episode hvor hun staket fra ham i ungdomstiden. Styrketreningen har gitt resultater, og Amundsen mener den har vært avgjørende for hans verdenscupseire. Han prioriterer fortsatt styrketrening om vinteren for å opprettholde kraft og eksplosivitet gjennom sesongen.
3 måneder siden
Tidligere ishockeyspiller Jan Tore Kjær (56) deltar i «16 ukers helvete» etter en bekymringsmelding fra sin 22 år gamle datter, Jenny. Hun sa at han måtte ta grep for å kunne se sine fremtidige barnebarn. Kjær beskriver dette som en «wake up call» og innså at han måtte endre livsstil. Han trener nå daglig, selv etter at TV-innspillingen er over, og har fått hele familien med på sin nye livsstil. Kjær er svært positiv til programmet og oppfordrer andre til å delta hvis de får sjansen.
3 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
16 dager siden
Hotellsjef Sigurd (40) endret livsstil etter å ha følt seg tung og sliten. Med hjelp fra en helseveileder begynte han å fokusere på bedre søvn, faste måltider og enkle treningsøvelser. Han sluttet å spise sent om kvelden og begynte å gå korte turer. Dette førte til at han gikk ned 11 kilo og fikk mer energi. Han klarte å passe bunaden sin på 17. mai og har nå som mål å løpe halvmaraton. Sigurd understreker at man ikke trenger treningssenter for å komme i form, og anbefaler å starte med små, overkommelige grep som å gå korte turer og prioritere søvn.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Daniel Kahrs Molteberg, en 17-åring som opplevde en stor forbedring ved å bytte til en skole tilrettelagt for elever med psykiske utfordringer. Tall fra SSB viser at 18% av elevene ikke fullfører videregående skole innen 5-6 år. Lillebekk, en avdeling av Glemmen videregående skole, tilbyr små klasser, flere lærere og fleksible utdanningsløp for å redusere frafall. Skolen har spesialisert seg på ungdom som ikke passer inn i vanlig skole. NAV-prosjektet 'oppsøkende Nav' hjelper ungdom som har droppet ut med praktisk hjelp til skole eller arbeid. Daniel, som tidligere slet med sosial angst og depresjon, har blomstret på Lillebekk og blitt elevrådsleder. Han understreker viktigheten av et mobbefritt miljø og fellesskap for å lykkes på skolen.