Nyhetssaker
Artikkel

Elev fikk nedsatt karakter for rødt kjøtt: Lærerens vurdering kritiseres

En elev fikk nedsatt karakter i Mat og helse for å ha valgt rødt kjøtt i en oppgave, noe som reiser spørsmål ved grunnlaget for lærerens vurdering. Hendelsen belyser en bredere debatt om meningsdannelse i skolen, lærerens rolle og tolkningen av helsemyndighetenes kostråd.

1 måned siden siste oppdatering

4 min lesetid

Dagbladet logo

Kort oppsummert

  • En elev fikk nedsatt karakter i Mat og helse for å ha brukt rødt kjøtt i en middagsrett, begrunnet med helse- og miljøhensyn.

Sammendrag

En elev fikk nedsatt karakter i faget Mat og helse etter å ha valgt ytrefilet av okse i en middagsrett, med begrunnelsen at rødt kjøtt ikke er miljøvennlig og anbefales av Helsedirektoratet. Artikkelen, skrevet av pedagogikkprofessorer, stiller spørsmål ved lærerens vurdering og hevder den mangler nyanser.

De viser til at de nordiske kostrådene (NNR2023) anerkjenner både positive og negative helseeffekter av rødt kjøtt, og at enkelte fagfolk bestrider påstanden om at rødt kjøtt øker blodkolesterolet. Videre problematiseres miljøaspektet ved rødt kjøtt, der det skilles mellom naturlige utslipp fra dyr og fossile utslipp.

Forfatterne argumenterer for at lærere bør formidle et mer balansert bilde av forskningen og unngå å la politiske agendaer påvirke lærings- og vurderingsprosessen i skolen.

Marit Kolby

Helsedirektoratet

Gilde

Nordiske Ernæringsråd 2023