En artikkel fra en nettavis melder at over en million nordmenn kan ha høyt blodtrykk, en tilstand som ofte kalles «den stille morderen». Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og hjerneslag. Mange opplever ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved blodtrykkskontroll.
Nye europeiske retningslinjer anbefaler rask oppstart med medisiner for de med bekreftet høyt blodtrykk. I tillegg anbefales det å opprettholde en normal kroppsvekt og være fysisk aktiv for å forebygge sykdommen.
Over 800. 000 nordmenn bruker allerede medisiner mot høyt blodtrykk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen omhandler kronisk nyresykdom, som rammer en stor andel av befolkningen. Mange er ikke klar over at de har sykdommen fordi symptomene er vage. Wenche Nordberg deler sin historie om å leve med sykdommen, fra de første symptomene til dialyse og transplantasjon. Hun oppfordrer andre til å sjekke seg. En spesialist anbefaler regelmessig testing for risikogrupper, mens Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte understreker viktigheten av at folk tar ansvar for egen helse og oppsøker lege ved risikofaktorer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler nyresvikt, en snikende sykdom som rammer mange nordmenn uten at de vet det. Knut August Skønberg forteller om sin erfaring med diabetes type 1, som førte til alvorlig nyresvikt og dialyse. Spesialist Anupam Chandra opplyser at omtrent 600.000 nordmenn har kronisk nyresykdom, men at flertallet ikke er klar over det selv. Artikkelen oppfordrer til å oppsøke fastlege for en enkel sjekk via blod- og urinprøve. Skønberg fikk til slutt transplantert en ny nyre.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
4 måneder siden
Artikkelen forklarer illebefinnende som en generell følelse av ubehag, med symptomer som svimmelhet og kvalme. Vanlige årsaker er dehydrering, lavt blodsukker, stress og overanstrengelse, men det kan også skyldes underliggende sykdommer. I de fleste tilfeller går det over av seg selv, men alvorlige symptomer som brystsmerter eller forvirring krever øyeblikkelig legehjelp. For å forebygge illebefinnende anbefales det å holde seg hydrert, spise regelmessig og redusere stress. Artikkelen nevner også at hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettlidelser, psykiske lidelser og kreft er blant de vanligste sykdommene i Norge.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
2 måneder siden
En undersøkelse viser at om lag 700 000 nordmenn er avhengige av nesespray, selv om de fleste kjenner til risikoen. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg mener dette er et skjult helseproblem med store konsekvenser. Langvarig bruk kan føre til skader i nesa, og salget av nesespray har økt de siste årene. Vanlige tegn på avhengighet er hyppig bruk og behov for større doser. Spesialist Trygve Dyrnes anbefaler gradvis nedtrapping, eventuelt med saltvannskylling, for å bli kvitt problemet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den kraftige økningen av migrenerelatert sykefravær i Norge, hvor NAV-statistikker viser en tredobling siden 2015. Det anslås at opptil 800 000 nordmenn lever med migrene. Artikkelen belyser viktigheten av tilrettelegging på arbeidsplassen gjennom historien til Svein Olav, som opplever god støtte fra sin arbeidsgiver Bravida, som er kåret til en av Norges mest «hodevennlige» arbeidsplasser. Telemark og Agder har hatt størst økning i migrenefravær siden 2015. Samtidig understrekes behovet for mer forskning på årsaker og bedre medisiner for å hjelpe de som rammes.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Maximillian von Selchow Bie, som måtte avslutte sin langrennskarriere på grunn av hjerteflimmer. Han opplevde flere anfall under trening og konkurranser, og måtte gjennom tre inngrep. Flere andre norske idrettsprofiler, som Erik Valnes og Ingrid Landmark Tandrevold, har også hatt nylige problemer med hjertet. Idrettslege Bård I. Freberg forklarer at hard fysisk aktivitet over tid kan føre til hjerteproblemer. Det understrekes viktigheten av tett oppfølging og at utøvere må stoppe treningen ved uregelmessigheter. Sivert Bakken måtte opereres for å kunne fortsette sin karriere.
10 dager siden
En artikkel fra NRK belyser farene ved kvelningssex, der leger slår alarm om alvorlige helsekonsekvenser. Lege Dina Midttun fremhever at følelsen av eufori under kvelning egentlig er hjernens rop om hjelp på grunn av oksygenmangel. Kvelning kan føre til kramper, synsforstyrrelser, bevissthetstap og i verste fall død. Det finnes lite forskning på kvelningssex i Norge, men internasjonale studier viser at selv lite trykk mot halsen kan være farlig. England og Wales har innført en lov mot kvelning, men en slik lov finnes ikke i Norge. Leger er bekymret for normaliseringen av kvelningssex, spesielt blant unge, og understreker at samtykke til sex ikke betyr samtykke til å bli kvalt.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler tinnitus, en tilstand som rammer over en halv million nordmenn. Artister som Gaute Ormåsen og Jack Rubinacci engasjerer seg i Tinnitus Quest for å fremme forskning og øke bevisstheten rundt tinnitus. De deler sine personlige erfaringer og understreker behovet for mer kunnskap og bedre behandlingstilbud. Hørselshemmedes Landsforbund støtter kravet om mer forskning og etterlyser bedre kompetanse om tinnitus blant fastleger. En tidligere klinikkleder mener likevel at fokus bør være på å hjelpe pasienter med å leve med tilstanden, da det er lite fremskritt i å fjerne ulyden. Artikkelen belyser viktigheten av forebygging og tidlig hjelp for å unngå at tinnitus forverres.
2 måneder siden
En produkttest av Huawei Watch D2, en smartklokke med blodtrykksmåling, resulterte i et overraskende legebesøk for en journalist i DinSide. Klokken indikerte høyt blodtrykk, noe som ble bekreftet av lege og resulterte i henvisning til kardiolog. Huawei Watch D2 er godkjent som medisinsk utstyr og kan måle flere helseparametere. Til tross for sine helsefunksjoner mangler klokkenkelte smartklokkefunksjoner som kontaktløs betaling og støtte for strømmetjenester. Den har god batteritid og er kompatibel med både iOS og Android. Klokken er tilgjengelig i Norge fra 3. februar og koster 5499 kroner.
3 måneder siden
En sykdom som rammer 90 000 nordmenn årlig, ofte med ukjent årsak, skaper utfordringer for mange. Influencer Karianne Vilde Spetalen opplevde daglig svimmelhet og kvalme, og trodde dette var normalt. Studier antyder at vitaminmangel kan øke risikoen. Sykdommen kan oppstå plutselig, og rask behandling er viktig for å hindre forverring. Eksperter ser en økning i antall nordmenn som opplever lignende symptomer, og 16 prosent rapporterer om svimmelhet. Spetalen beskriver vanskeligheter med dagligdagse aktiviteter som butikkbesøk før hun fikk diagnose.