En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst.
Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre.
Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
3 måneder siden
Salget av slankemedisiner har økt kraftig i 2024, med en økning på 42 prosent sammenlignet med 2023. Totalt ble det solgt over en million pakninger av reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda. Ozempic er ikke inkludert i tallene på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de trenger, men at det også har vært en massiv markedsføring. Hun påpeker også at det mangler forskning på langtidsbivirkninger og at behandlingen ofte er livslang, ikke en kortsiktig løsning for vektnedgang.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
1 måned siden
Slankemedisinen Wegovy omsatte for 1,9 milliarder kroner i Norge i 2024, ifølge tall fra Farmaloggs legemiddelstatistikk. Dette gjelder salg på hvit resept, som betyr at legemiddelet ikke dekkes av det offentlige. Veksten i legemiddelomsetningen på hvit resept har økt kraftig de siste to årene, og Wegovy står for en betydelig del av denne økningen. Apotekforeningen påpeker at lav kronekurs og nye kostbare legemidler bidrar til den generelle veksten i legemiddelomsetningen.
2 måneder siden
Antibiotikabruken i Norge har økt med 19 prosent fra 2021 til 2024. Fagfolk er bekymret fordi antibiotikaresistens anses som en av de største truslene mot global helse. Under pandemien ble bruken redusert grunnet smitteverntiltak, men har siden økt igjen. I 2024 ble det utlevert 25,5 millioner definerte døgndoser antibiotika, en økning fra 21,4 millioner doser i 2021. Fagdirektør Hanne Andresen understreker viktigheten av riktig bruk av antibiotika for å unngå resistens.
27 dager siden
Artikkelen omhandler en markant økning i salget av potensmidler i takt med vårens ankomst. Nettapoteket Farmasiet melder om en økning på 40 prosent i mars i fjor, sammenlignet med februar, og forventer en ny topp rundt påske. Andre apotek bekrefter også økningen, spesielt om sommeren. Salget av potensmidler har økt kraftig det siste tiåret, og bruken har spredt seg til yngre menn. Eksperter understreker viktigheten av riktig bruk og advarer mot feilbruk og unødvendig avhengighet, spesielt blant usikre unge menn.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
29 dager siden
Artikkelen belyser en markant økning i bruken av avføringsmidler blant barn de siste 20 årene, hvor antall brukere under ti år har steget fra 1100 i 2004 til over 22.827 i 2023. Ernæringsekspert Maja Skogstad uttrykker bekymring for at medikamentene brukes som en rask løsning uten å adressere underliggende årsaker, og fremhever kostholdets betydning. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og barnelege Bente Kvenshagen understreker at legemidlene er trygge for langvarig bruk. Skogstad etterlyser mer fokus på kostholdsendringer og et tverrfaglig samarbeid for å bedre barns fordøyelse, og viser til at enkle grep som å bytte til hjemmelaget brød kan ha positiv effekt.
1 måned siden
Bjørg Thorhallsdottir uttrykker bekymring for økende bruk av slankesprøyter, og argumenterer for at terapi kan være en bedre investering for å adressere underliggende problemer. Hun mener fokuset på utseende har gått for langt, og at mange velger raske løsninger fremfor å ta vare på seg selv. Fedmeekspert Jøran Hjelmesæth understreker at slankesprøyter er ment for personer med fedme eller underliggende sykdommer, og advarer mot bruk uten resept fra lege. Han påpeker også at slankesprøyter kan ha alvorlige bivirkninger.
4 måneder siden
Bruken av Botox og fillers øker i Norge, særlig før jul. En klinikk på Sørlandet har til og med installert en hemmelig dør for kunder som ønsker å være diskret. Trenden går mot mer naturlige resultater, og kundene ønsker ikke lenger de store leppene som var populære tidligere. Salget av Botox har økt med 10 prosent fra 2022 til 2023, men det er vanskelig å skille mellom medisinsk og kosmetisk bruk. En psykolog mener at kroppspress og skam driver etterspørselen etter kosmetiske inngrep, og at det er en dobbeltmoral knyttet til bruken av slike behandlinger.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den utbredte nesesprayavhengigheten i Norge, som anslås å berøre opp mot 700.000 nordmenn. Otrivin er det mest solgte reseptfrie legemiddelet. Tina Mari Halvorsen deler sin personlige erfaring med avhengighet og argumenterer for at nesespray burde være reseptbelagt. Immunologiprofessor Gunnveig Grødeland uttrykker bekymring og understreker viktigheten av en holdningsendring rundt bruken av tilsynelatende ufarlige medisiner. En studie fra 2024 indikerer at legemiddelet Proponent kan være en potensiell løsning for å behandle nesesprayavhengighet, og Pharma Nordic har investert i selskapet.
24 dager siden
Antall nordmenn med privat helseforsikring har økt med 35 prosent under Støre-regjeringen, viser tall fra Finans Norge. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttrykker bekymring for utviklingen, og mener det er et tegn på at folk er usikre på om velferdsstaten vil stille opp når de trenger det. Han påpeker at økningen kunne vært enda større om ikke regjeringen hadde snudd det han kaller fastlegekrisen. Selv om 150.000 fortsatt står uten fastlege, er dette en forbedring. Vestre understreker at det viktigste fremover er å redusere ventetidene i det offentlige helsevesenet for å dempe etterspørselen etter private helseforsikringer.
17 dager siden
Salget av allergimedisiner i Norge har økt kraftig, med 8 prosent hittil i år, og 6 prosent bare i mars. Norges Astma- og Allergiforbund advarer om at mange allergikere kan få en ubehagelig påske på grunn av tidlig pollenspredning, forårsaket av en tørr og varm senvinter. Salix blomstrer allerede i flere områder, og bjørkepollensesongen er i gang. Antallet personer som bruker allergimedisiner øker årlig, og det antas at omtrent én million nordmenn bruker allergimedisiner.
2 måneder siden
Slankemedisiner som Wegovy øker i popularitet i Norge, noe som ifølge eksperter kan utfordre dagligvarekjedene. Medisinene reduserer matlyst og kaloriinntak, og fører til mindre matvarehandel. En studie viser at amerikanere på slankemedisiner kjøper åtte prosent mindre mat. I Norge bruker nå over 250 000 mennesker slankemedisin. Dagligvareeksperter mener butikkene bør tilpasse seg ved å tilby produkter rettet mot denne målgruppen, som for eksempel Nestlé har gjort i USA. Foreløpig har imidlertid NorgesGruppen, Coop og Rema 1000 ikke merket nedgang i matvareforbruket.
4 måneder siden
En helsetopp i Bergen advarer om at helsetjenesten kan komme ut av kontroll på grunn av økende press og bemanningsutfordringer. Eldre innbyggere opplever at helsepersonell har det travelt, og kommunen forventer å måtte redusere tjenestetilbudet i fremtiden. Antallet eldre vil øke betydelig de neste årene, noe som vil forverre situasjonen. Samtidig opplever helsepersonell mer ansvar og tettere samarbeid etter omorganisering, men det er fortsatt behov for flere hender i helsetjenesten.