En undersøkelse viser at om lag 700 000 nordmenn er avhengige av nesespray, selv om de fleste kjenner til risikoen. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg mener dette er et skjult helseproblem med store konsekvenser.
Langvarig bruk kan føre til skader i nesa, og salget av nesespray har økt de siste årene. Vanlige tegn på avhengighet er hyppig bruk og behov for større doser.
Spesialist Trygve Dyrnes anbefaler gradvis nedtrapping, eventuelt med saltvannskylling, for å bli kvitt problemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den utbredte nesesprayavhengigheten i Norge, som anslås å berøre opp mot 700.000 nordmenn. Otrivin er det mest solgte reseptfrie legemiddelet. Tina Mari Halvorsen deler sin personlige erfaring med avhengighet og argumenterer for at nesespray burde være reseptbelagt. Immunologiprofessor Gunnveig Grødeland uttrykker bekymring og understreker viktigheten av en holdningsendring rundt bruken av tilsynelatende ufarlige medisiner. En studie fra 2024 indikerer at legemiddelet Proponent kan være en potensiell løsning for å behandle nesesprayavhengighet, og Pharma Nordic har investert i selskapet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Sara Andersens ti år lange avhengighet av Otrivin nesespray, og hennes beskrivelse av panikken og ubehaget ved å ikke ha sprayen tilgjengelig. Øre-nese-hals-spesialist Hans Amland uttaler at han ser mange pasienter med overforbruk av nesespray, og advarer om at langvarig bruk kan føre til kronisk nesetetthet og i verste fall ødeleggelse av nesen. Amland tar til orde for reseptplikt og skrekkadvarsler på pakningen. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) mener imidlertid nesespray bør forbli reseptfritt, men understreker at pakningen allerede har tydelige advarsler. Produsenten av Otrivin understreker viktigheten av riktig bruk og kontinuerlig vurdering av sikkerhetsaspekter.
3 måneder siden
Salget av slankemedisin i Norge økte kraftig i 2024, med over en million solgte pakninger, en økning på 42 prosent fra året før. Tall fra Apotekerforeningen viser at reseptbelagte medisiner som Wegovy og Saxenda er populære, mens Ozempic ikke er inkludert i statistikken på grunn av strengere regler. Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, uttaler at det er en uvanlig stor kunnskap blant pasienter om hvilken medisin de mener de trenger, men advarer mot manglende forskning på langtidsbivirkninger. Hun understreker også at behandlingen ofte er livslang, og ikke en rask løsning for vektnedgang.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
3 måneder siden
Helsedirektoratet slår alarm over den store økningen i vaping, spesielt blant unge. Andelen unge som vaper har økt betydelig de siste årene, og de fleste bruker nikotinholdige produkter, noe som fører til avhengighet. Mange unge søker hjelp til å slutte. Salg av e-sigaretter med nikotin er ulovlig i Norge, men nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe dem. Helsedirektoratet advarer mot bruk av både nikotinholdige og nikotinfrie vaper, og understreker at ingen av delene er bra for helsen. De anbefaler nikotinfri vape som et alternativ for de som allerede er avhengige, men oppfordrer ingen til å begynne.
2 måneder siden
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn konsumerer for mye salt og alkohol, noe som gjør det vanskelig for Helsedirektoratet å nå sine mål om redusert forbruk innen 2030. Overlege ved FHI, Haakon Meyer, anbefaler å være oppmerksom på skjulte saltkilder i bakevarer og krydder, som tacokrydder. Kostholdsrådgiver Karoline Steenbuch fremhever at saltinntaket er høyere enn anbefalt, med brød som en viktig kilde. Overlege Jørgen Bramness foreslår tiltak som begrenset tilgang og høye priser for å redusere alkoholforbruket.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
2 måneder siden
Fleire nordmenn har for høgt nivå av D-vitamin i kroppen, viser nye undersøkingar. Hormonlege Per Medbøe Thorsby åtvarar mot unødvendig bruk av tilskot, då høge nivå kan gi helseskadar som nyresvikt. Særleg dei som får D-vitamin frå fisk, egg og berika produkt bør sjekke nivået før tilskot. Blodprøver frå Hormonlaboratoriet ved OUS viser auke i talet på pasientar med for høge verdiar, medan Haukeland universitetssjukehus ikkje ser same tendens.
3 måneder siden
Kokain har blitt et økende problem i norsk idrett, med en markant økning i antall dopingsaker de siste årene. I 2024 var 12 av 32 dopingsaker relatert til kokain, en fortsettelse av en negativ trend. Antidoping Norge ser en sammenheng mellom økt kokainbruk i samfunnet generelt og i idrettsmiljøer, og er bekymret for at mange utøvere ikke er klar over at kokain står på dopinglisten. Treningsinfluenser Kasper Kvello mener normaliseringen av kokainbruk er et problem, og at mange utøvere på lavere nivåer ubevisst bryter dopingreglementet. Antidoping Norge oppfordrer foreldre og idrettsledere til å være oppmerksomme på problemet, da kokain kan føre til utestengelse fra idrett.
3 måneder siden
En artikkel fra en nettavis melder at over en million nordmenn kan ha høyt blodtrykk, en tilstand som ofte kalles «den stille morderen». Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og hjerneslag. Mange opplever ingen symptomer, og tilstanden oppdages ofte tilfeldig ved blodtrykkskontroll. Nye europeiske retningslinjer anbefaler rask oppstart med medisiner for de med bekreftet høyt blodtrykk. I tillegg anbefales det å opprettholde en normal kroppsvekt og være fysisk aktiv for å forebygge sykdommen. Over 800.000 nordmenn bruker allerede medisiner mot høyt blodtrykk.
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.
17 dager siden
Salget av allergimedisiner i Norge har økt kraftig, med 8 prosent hittil i år, og 6 prosent bare i mars. Norges Astma- og Allergiforbund advarer om at mange allergikere kan få en ubehagelig påske på grunn av tidlig pollenspredning, forårsaket av en tørr og varm senvinter. Salix blomstrer allerede i flere områder, og bjørkepollensesongen er i gang. Antallet personer som bruker allergimedisiner øker årlig, og det antas at omtrent én million nordmenn bruker allergimedisiner.
1 måned siden
Pollensesongen er i gang, og mange opplever kløe og rennende nese/øyne. Seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Anna Bistrup, understreker viktigheten av å skille mellom pollenallergi og andre luftveisinfeksjoner for å unngå feil behandling. Hun advarer mot overdreven bruk av vanlig nesespray og anbefaler allergimedisiner. Bistrup påpeker at pollenallergi er et samfunnsøkonomisk problem som fører til økt sykefravær og redusert læringsevne, og oppfordrer til å søke hjelp og tilrettelegging.
12 dager siden
Salget av allergimedisiner har økt betydelig sammenlignet med fjoråret, ifølge ferske tall fra apotekene. Apotekforeningen forklarer økningen med en tidlig vår og lite nedbør, som har ført til en tidligere bjørkepollensesong. Rundt 1,5 millioner nordmenn sliter med pollenallergi, og Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) anbefaler å følge med på pollenvarselet og starte behandling tidlig. Pollensesongen er allerede i gang i kystnære områder, og ventes å spre seg nordover. Nedbør kan gi midlertidig lindring for de hardest rammede. Det er hovedsakelig allergimidler på resept som selges mest av nå.