
Spiseforstyrrelser: Mange sliter i stillhet, spesielt minoriteter
En personlig historie belyser det store mørketallene rundt spiseforstyrrelser og psykisk uhelse i Norge. Artikkelen peker spesielt på hvordan minoritetsgrupper, menn og skeive ofte sliter i stillhet og mangler tilpasset hjelp.
Kort oppsummert
- Forfatteren deler sin personlige historie om å slite med spiseforstyrrelser i mange år, delvis grunnet følelse av annerledeshet og skam over å være skeiv.
Artikkelen er en personlig beretning fra en forfatter som slet med alvorlig spiseforstyrrelse og psykisk uhelse i mange år. Forfatteren beskriver hvordan en følelse av annerledeshet, delvis knyttet til å være skeiv, bidro til at mat ble en mestringsstrategi og et fristed. Til tross for fysiske endringer, var det få som spurte om den underliggende årsaken.
Artikkelen argumenterer for at spiseforstyrrelser og psykisk uhelse rammer langt flere enn det snakkes om, spesielt minoritetsmenn, unge med minoritetsspråklig bakgrunn og skeive. Disse gruppene opplever ofte minoritetsstress som kan forsterke risikoen, og de sliter i stillhet på grunn av manglende åpenhet og tilpasset hjelp.
En rapport fra Menon Economics og ROS anslår at 88 000 nordmenn har en spiseforstyrrelse. Forfatteren understreker at det haster med å sikre lavterskeltilbud og helsetjenester som møter hele mangfoldet, og oppfordrer voksne til å tørre å spørre hvordan folk har det, uavhengig av bakgrunn.
Sarah Gaulin
Menon Economics
ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser)