Tolletaten har gjort flere beslag av den ulovlige nesesprayen kalt «Barbie-dop», som inneholder stoffet melanotan og skal gjøre brukerne brunere, tynnere og mer kåte. Stoffet er ikke godkjent som legemiddel i Norge, og importen er ulovlig.
I mars ble 110 nesespray-flasker beslaglagt på Svinesund fra en mann som påsto å ha vært på lunsj i Sverige. Over 900 enheter ble beslaglagt i fjor, og mange unge bestiller stoffet fra utenlandske nettsider.
Direktoratet for medisinske produkter advarer mot bruk, da innholdet er ukontrollert og kan gi bivirkninger som kvalme, hodepine og økt risiko for hudkreft. Unge påvirkes av sosiale medier hvor nesesprayen markedsføres som en enkel vei til ønsket kropp og brunfarge, noe helseeksperter og studentledere advarer mot på grunn av helsefarer og kroppspress.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kreftforeningen ønsker et markedsføringsforbud mot solarium, særlig for å beskytte unge, og mener reklamen står i kontrast til kreftforebygging. Helse- og omsorgsdepartementet vurderer strengere reguleringer etter en OECD-rapport som viser høy dødelighet av hudkreft i Norge. Samtidig har solariekjeder opplevd økt bruk, spesielt blant unge som ønsker å bli brune. Forskning viser at solariebruk øker risikoen for hudkreft, og helsemyndighetene vurderer tiltak for å begrense bruken. Et bredt fagmiljø mener solariebruk er uegnet som kilde til vitamin D.
2 måneder siden
En ny type slankemedisin har kommet inn på topplisten over de mest brukte legemidlene i Norge, med en økning på 64 prosent det siste året. Marte Kvittum Tangen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, advarer mot bruken av disse medisinene kun for kosmetiske formål, og understreker at det må være en klar helsegevinst. Samtidig viser tall fra Apotekforeningen at den totale legemiddelbruken i Norge har økt med 4,5 prosent fra 2023 til 2024, hovedsakelig på grunn av en økende andel eldre. Apotekforeningen er bekymret for økt feilbruk av legemidler og etterlyser mer ressurser for å sikre riktig bruk.
2 måneder siden
Nesten 50 kosmetiske klinikker har fått reaksjoner etter en kontroll av markedsføringen deres. Helsetilsynet, Direktoratet for medisinske produkter og Forbrukertilsynet har samarbeidet om kontrollen. Forbrukertilsynet fant reklame for fillerbehandlinger i sosiale medier som kan skape kroppspress, mens Helsetilsynet fant eksempler på markedsføring med verdiladde uttrykk og ulovlig bruk av legemidler. Flere klinikker har fått advarsler og veiledning, mens noen har fått varsel om økonomiske sanksjoner. Tilsynene forventer nå at klinikkene retter opp markedsføringen sin.
3 måneder siden
Det har vært en markant økning i forsøk på å smugle narkotika og ulovlige legemidler via posten til Norge. Tolletaten har beslaglagt kokain gjemt i akvariumsfilter, cannabisfrø i iPhone-deksler og marihuana i teddybjørner. Spesielt har beslag av marihuana økt kraftig, med en dobling nesten hvert år siden 2021, mye fra land der cannabis er lovlig. Det er også en økning i ketaminsmugling, som har en lav strafferamme og brukes som et alternativ til kokain. I tillegg beslaglegger Tolletaten store mengder ulovlig fisk som forsøkes smuglet ut av landet. Tolletaten advarer mot å kjøpe narkotiske stoffer og legemidler fra uautoriserte selgere på nett.
1 dag siden
Regjeringen foreslår nye tiltak for å begrense bruken av solarium, spesielt blant unge. Målet er å redusere forekomsten av hudkreft i Norge.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
1 dag siden
En ny solspray fra influenser Sophie Elises merke Glöd møter sterk kritikk fra eksperter. Forbrukerrådet mener markedsføringen kan være ulovlig hvis påstandene ikke dokumenteres.
2 måneder siden
En lege advarer mot bruk av vippeserum med prostaglandiner etter å ha opplevd alvorlige bivirkninger, inkludert betennelse i øynene og synsforstyrrelser. Flere brukere deler sine erfaringer om bivirkninger på sosiale medier. Kjemiker Alexander Sandtorv kritiserer produsentene for manglende informasjon om potensielle skader. Mattilsynet advarer mot disse stoffene, da de kan forårsake irreversible endringer i øyenfargen, og oppfordrer forbrukere til å sjekke ingredienslisten. EU vurderer nå å regulere bruken av prostaglandinanaloger i kosmetikkprodukter.
22 dager siden
Artikkelen kritiserer kjendisers bruk og promotering av slankesprøyten Ozempic, og hvordan dette bidrar til et urealistisk kroppspress, spesielt blant unge. Den advarer mot å se på kropp som en trend og understreker at man er bra nok som man er. Det rettes også kritikk mot kjendiser som vurderer å bruke Ozempic etter graviditet, og det påpekes at medikamentet kan skilles ut i morsmelk, samt at det er et urimelig press å legge på seg selv og andre mødre.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket ulovlige mengder giftstoffer i leker og andre produkter solgt via den kinesiske nettbutikken Temu. Tester viser at flere produkter inneholder høye verdier av ftalater, klorparafiner, bly og kadmium, som kan være skadelige for barns helse. Disse stoffene kan blant annet hemme kognitiv utvikling, skade indre organer og forplantningsevnen. Regjeringen vurderer nå et forbud mot kjøp av Temu-produkter i Norge, og understreker at risikoen er for stor. Temu selv hevder å ha kontroll på produktene, men Miljødirektoratet fester liten tillit til dette. Mange foreldre er bekymret for giftstoffer, men handler likevel på Temu på grunn av de lave prisene.
1 måned siden
EU innfører nye reguleringer som forbyr salg av hudpleieprodukter med over 0,3 prosent retinol fra 1. november 2025. Bakgrunnen er bekymring for høyt A-vitamininntak, da de fleste får nok gjennom mat og kosttilskudd. Hudlege Daniel Habashi støtter reguleringen, og advarer om at feil bruk av retinol kan føre til hudirritasjon og brannskader. Mattilsynet vil følge opp at butikkene overholder loven. Flere butikkjeder opplyser at de veileder yngre kunder til mildere produkter. Sverige har innført 15-års aldersgrense på retinol, men norske apotek har ikke fulgt etter.
3 måneder siden
Sosiale medier gjør det enklere å oppdage nye nettbutikker, men øker også risikoen for å bli lurt. Forbrukerrådet advarer mot utenlandske nettbutikker som fremstår som norske, og mot såkalt dropshipping. Mange, spesielt unge, lar seg påvirke av reklame og influensere på sosiale medier, og opplever å få varer som ikke samsvarer med forventningene. Det er vanskelig å skille mellom ekte og useriøse nettbutikker. Forbrukerrådet påpeker at nettbutikker som ikke oppgir organisasjonsnummer og adresse bryter loven. Hvis man blir lurt, bør man klage skriftlig til nettbutikken og eventuelt kontakte banken for å kreve pengene tilbake.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler det utbredte problemet med nesesprayavhengighet i Norge, hvor så mange som 700.000 mennesker er berørt. Overlege Sverre Karmhus Steinsvåg ved Haukeland Universitetssykehus påpeker at dette er et betydelig folkehelseproblem som kan føre til dårlig søvnkvalitet og andre negative konsekvenser. Å slutte med nesespray kan være vanskeligere enn å slutte med tobakk, og avvenningsperioden kan strekke seg over flere uker. Leger anbefaler å bruke saltvannskylling, Proponent eller kortisonspray for å lette prosessen. Nesespray skal kun brukes som korttidsbehandling, og pakningsvedlegget advarer mot bruk over 10 dager. I verste fall kan langvarig bruk føre til at nesen faller sammen.
13 dager siden
Artikkelen belyser en økende trend blant unge som bruker UV-apper for å maksimere soling og oppnå et markant bikiniskille. Mange utsetter bruken av solfaktor til huden begynner å svi, i et forsøk på å bli så brune som mulig. Kreftforeningen uttrykker bekymring for denne praksisen, da feil bruk av UV-indeksen kan øke risikoen for hudkreft. Influensere på sosiale medier forsterker trenden ved å dele tips og bilder av sine bikiniskiller. Til tross for at mange er klar over risikoen for hudkreft, er ønsket om brunfarge sterkt, særlig etter en lang vinter.
2 måneder siden
En 16 år gammel jente opplevde en kraftig reaksjon etter bruk av vippeserum som inneholdt prostaglandiner. Hudleger advarer om at slike serum kan føre til kosmetiske komplikasjoner og pigmentforandringer rundt øynene. Mattilsynet har tidligere advart mot bruk av vippeserum med prostaglandiner og anbefaler å oppsøke lege ved bivirkninger. Produsenten iGlow understreker at produktet er godkjent i EU og trygt ved korrekt bruk, men oppfordrer kunder til å ta kontakt ved uventede reaksjoner. Jenta som opplevde reaksjonen, advarer nå andre unge jenter mot potensielt skadelige stoffer i vippeserum via TikTok.