En ny studie viser at søvnmangel og nattevakter øker risikoen for vanlige infeksjoner. Forskningen, basert på data fra norske sykepleiere, indikerer at de med lite søvn har betydelig høyere risiko for å bli forkjølet, og at risikoen for lungebetennelse og mage-tarm-infeksjoner også øker med søvnunderskuddet.
Skiftarbeid, spesielt nattskift, er assosiert med økt infeksjonsrisiko. Forskerne understreker viktigheten av tilstrekkelig søvn for immunhelsen og foreslår optimalisering av skiftmønstre for helsepersonell.
Studien er begrenset til kvinnelige sykepleiere over 30 år og funnene kan dermed ikke automatisk sies å gjelde menn, yngre sykepleiere eller andre yrker.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En ny norsk studie viser at skjermbruk i sengen øker risikoen for søvnløshet. Forskningen indikerer at bare én time med skjerm før sengetid kan forstyrre søvnmønsteret betydelig. Studien fant at den totale tiden brukt på skjerm er mer avgjørende enn hva man ser på. Forskere anbefaler å redusere skjermbruken før leggetid og slå av varsler for å forbedre søvnkvaliteten. Samtidig understrekes det at studien ikke kan fastslå en direkte årsakssammenheng mellom skjermbruk og søvnproblemer, men at det er en klar sammenheng.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
3 måneder siden
En ny studie viser en kraftig økning i ME/CFS-tilfeller etter covid-19-pandemien. Forekomsten er 15 ganger høyere enn før, og smittede har fem ganger høyere risiko for å utvikle tilstanden. Studien, som analyserte data fra RECOVER-prosjektet, fant at 2,7 prosent av de smittede utviklet ME/CFS, sammenlignet med 0,6 prosent i kontrollgruppen. Forskere understreker viktigheten av å anerkjenne ME/CFS som en mulig konsekvens av covid-19, selv etter milde infeksjoner. Det er også en økning i fastlegekonsultasjoner knyttet til utmattelse. Long covid utgjør fortsatt en betydelig risiko, selv for vaksinerte, og risikoen er høyere enn tidligere antatt.
2 måneder siden
En ny studie viser at spyling på offentlige toaletter sprer bakterier i luften, spesielt fra huktoaletter. Forskere fant at flere nedtrekk øker spredningen av små, inhalerbare bakteriedråper. De foreslår tiltak som oppgradering til vannklosetter, bedre ventilasjon og å unngå unødvendige nedtrekk for å redusere helserisikoen. Å lukke toalettlokket før spyling anbefales også for å hindre spredning av bakterier.
4 måneder siden
En ny svensk studie har funnet en sammenheng mellom melkeinntak og økt risiko for hjertesykdom hos kvinner. Studien, som fulgte 60 000 kvinner og 40 000 menn over 30 år, viser at risikoen for hjertesykdom øker med mengden melk kvinnene drikker. Det ble ikke funnet en tilsvarende sammenheng hos menn eller ved inntak av fermenterte meieriprodukter som ost og yoghurt. Forskere understreker at funnene er foreløpige og at det er behov for mer forskning før man kan gi konkrete kostholdsråd. De advarer også mot å trekke forhastede konklusjoner basert på denne ene studien, men antyder at kvinner kan ha nytte av å velge fermenterte melkeprodukter fremfor søtmelk.
2 måneder siden
Sykepleierforbundet advarer om at økende mangel på sykepleiere kan føre til sentralisering av helsetjenester, spesielt i distriktene. Leder Lill Sverresdatter Larsen peker på lav lønn som en viktig årsak til at sykepleiere velger andre yrker, og viser til at kommuner sliter med å oppfylle lovpålagte oppgaver. Hun mener lønnsøkning er et effektivt virkemiddel, og viser til et eksempel der en kommune fylte opp ledige stillinger ved å øke lønningene. Larsen etterlyser også en langsiktig helseplan for å sikre rekruttering og bedre arbeidsforhold for sykepleiere, samt en førstelinjeledelsesreform.
3 måneder siden
En ny studie viser at tidspunktet for kaffedrikking kan påvirke helsen. Studien fulgte over 40 000 voksne i USA i nesten ti år. Resultatene viser at de som drakk kaffe om morgenen hadde lavere risiko for å dø, spesielt av hjertesykdommer, sammenlignet med de som drakk kaffe hele dagen. Forskere fant at morgendrikkere hadde 16 prosent lavere sannsynlighet for å dø og 31 prosent lavere risiko for å dø av hjertesykdom. Studien antyder at kaffedrikking om ettermiddagen eller kvelden kan forstyrre søvn og hormonnivåer, noe som kan påvirke helsen negativt. Det trengs mer forskning for å bekrefte funnene.
3 måneder siden
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har endret anbefalingene for hostesaftene Cosylan og Solvipect comp, og fraråder nå bruk for barn under 12 år, ammende kvinner og pasienter med ultrarask legemiddelomsetting på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger. Etylmorfin i hostesaften omdannes til morfin i kroppen, noe som kan føre til pusteproblemer. Immunolog Gunnveig Grødeland understreker at kosttilskudd ikke styrker immunforsvaret, med mindre det er påvist mangel. Hun anbefaler et sunt kosthold, regelmessig trening og god søvn. Eksponering for virus og bakterier kan styrke immunforsvaret, men man bør ikke isolere seg helt.
4 måneder siden
Forskere hevder at Disney-prinsesser har høy risiko for helseproblemer. Askepott kan få lungesykdommer, mens Snøhvit risikerer angst og hjerteproblemer. Jasmine og Belle er utsatt for infeksjoner fra dyr, og Torneroses lange søvn kan føre til alvorlige helseproblemer. Pocahontas risikerer beinbrudd ved et høyt klippestup. Forskerne anbefaler Disney å fokusere på å løse disse helseutfordringene, inkludert psykoterapi og tiltak mot smitte og gift. Disney har foreløpig ikke kommentert saken.
23 dager siden
Artikkelen belyser den økende interessen blant unge for å måle og forbedre søvnkvaliteten. Influenser Oskar Westerlin deler hvordan han prioriterer søvn for å øke livskvaliteten. Søvnforsker Siri Waage påpeker at pulsklokker ikke gir en nøyaktig måling av søvn. Lege Harald Dobloug understreker at god søvn er viktig for helsen, men advarer mot at et overdrevent fokus på søvnscore kan skape stress og redusere livskvaliteten. Artikkelen konkluderer med at søvnmåling bør brukes som et verktøy for å ta gode valg, ikke som en besettelse.
2 måneder siden
Artikkelen advarer om økt smitterisiko i vinterferien, spesielt på steder som skianlegg og afterski. Influensa og andre luftveisinfeksjoner er utbredt, i tillegg til norovirus som gir omgangssyke. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler å følge smittevernråd som god håndhygiene, hoste i albuekroken og å unngå store folkemengder. Håndvask med såpe og vann anbefales fremfor desinfeksjon, spesielt mot norovirus. Ved bekymring for egen eller barns helse bør lege kontaktes.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange ungdommer sover for lite. Nesten fire av ti sover seks timer eller mindre per natt, mens kun tre av ti oppnår anbefalt søvnmengde. Jenter er spesielt utsatt. Mange sliter med å sovne og opplever søvnighet som går ut over skole og fritid. Skjermbruk, spesielt mobilbruk om natten, er en stor årsak til søvnproblemer. Forskning viser en klar sammenheng mellom søvnmengde og livskvalitet, der ungdom som sover nok er mer fornøyde.
1 måned siden
En nyhetsartikkel omhandler hvorvidt månen kan påvirke søvnkvaliteten. En svensk studie fra 2021 antyder at søvnen kan bli kortere og dårligere i perioden hvor månen vokser fra nymåne til fullmåne. Forskere spekulerer i at månelys kan redusere melatoninproduksjonen og påvirke døgnrytmen. Andre studier viser derimot at folk sover lengre når det er fullmåne. Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen påpeker at det er lite forskning på individuelle forskjeller og at månens effekt kan være en selvoppfyllende profeti. Han utfører nå en spørreundersøkelse for å undersøke dette nærmere.
3 måneder siden
Forskning på neseblødninger blant soldater i militærleirer i Indre Troms avdekker at problemet ikke er isolert til Skjold leir, men også forekommer i andre leirer. Forskere undersøker om ekstremt tørr vinterluft kan være en medvirkende faktor, spesielt i kombinasjon med høy aktivitet. Innrapportering av tilfeller og kartlegging er iverksatt, sammen med overvåking av luftkvaliteten i kasernene. Foreløpige funn tyder på at det er et sammensatt årsaksbilde, der flere faktorer som luftfuktighet, fysisk form og søvn spiller inn. Bygningsalder ser ikke ut til å være en avgjørende faktor.