En studie publisert i Nature viser at vaksinasjon mot helvetesild reduserer risikoen for demens senere i livet. Studien er basert på data fra et vaksinasjonsprogram i Wales som startet i 2013, hvor personer som fikk vaksinen hadde 20 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle demens innen syv år.
Forskerne brukte regresjonsdiskontinuitet for å sammenligne grupper med nesten identisk alder, men ulik tilgang til vaksinen, for å isolere effekten. Immunolog Anne Spurkland omtaler studien som overbevisende, og forskerne håper funnene kan bidra til nye forebyggende tiltak mot demens.
Helvetesild kan gi sterke, langvarige smerter og i noen tilfeller føre til synstap, spesielt hvis øyeområdet rammes. Det finnes foreløpig ingen kur, kun symptomlindrende behandling.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
27 dager siden
Ny forskning publisert i tidsskriftet Nature viser at vaksine mot helvetesild kan redusere risikoen for å utvikle demens med 20 prosent over sju år. Studien, som undersøkte over 280.000 journaler, indikerer at kvinner har størst nytte av vaksinen. Forskere mistenker at herpesvirus, inkludert vannkoppeviruset som forårsaker helvetesild, kan spille en rolle i utviklingen av demens. Et utbrudd av helvetesild kan øke risikoen for demens, muligens på grunn av betennelse. Det finnes to vaksiner mot helvetesild, Zostavax og den nyere og mer effektive Shingrix, som begge er godkjent i Norge, men må betales av den enkelte.
2 måneder siden
En ny studie antyder at visse legemidler kan påvirke risikoen for demens. Antibiotika, vaksiner og betennelsesdempende midler er knyttet til redusert risiko, mens diabetesmedisiner, vitaminer og antipsykotika kan øke risikoen. Den britiske regjeringen støtter funnene og investerer i en plattform for å teste medisiner mot Alzheimers. Forskere spekulerer i at betennelsesdempende medisiner kan ha en positiv effekt, da Alzheimer utløser betennelse i hjernen. En overlege understreker at det er for tidlig å anbefale antibiotika mot demens, men ser positivt på fremtidige behandlingsmuligheter.
2 dager siden
Flere personer rammes av demens, men den individuelle risikoen har gått ned. Forskere peker på livsstil og utdanning som mulige årsaker.
9 dager siden
En ny amerikansk studie publisert i tidsskriftet «Alzheimer’s & Dementia» viser at ugifte personer har minst 50 prosent lavere risiko for å utvikle demens sammenlignet med gifte. Studien fulgte over 24.000 eldre voksne i alderen 50 til 104 år i opptil 18 år. Resultatene viste at både aldri gifte, skilte og enker hadde lavere risiko for demens, inkludert Alzheimers sykdom og Lewy body demens. Dette står i kontrast til en norsk studie fra 2022 som viste at ekteskap kunne beskytte mot demens. Forskerne antyder at ugifte ofte opprettholder bredere sosiale nettverk og sunnere livsstil, noe som kan bidra til lavere risiko. Studien understreker at det er en sammenheng, men ikke nødvendigvis en direkte årsak mellom sivilstatus og demensutvikling.
1 måned siden
En studie publisert i Science Translational Medicine viser lovende resultater for en ny pillebasert vaksine mot norovirus, også kjent som «vinteroppkast»-viruset. Vaksinen genererer en sterk immunrespons som varer i opptil 210 dager. Vaksineekspert Gunnveig Grødeland påpeker at vaksinen er basert på samme teknologi som AstraZeneca sin koronavaksine, og at pilleformen kan gi bedre beskyttelse ved å levere vaksinen direkte til tarmen. Grødeland understreker at studien har få deltakere, og at det er usikkert om vaksinen vil fungere like godt i risikogrupper. Flere vaksiner mot norovirus er under utprøving.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
2 måneder siden
En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at antall barn kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere i livet. Studien, som analyserte data fra nesten 10 000 deltakere over 70 år, fant at personer med to eller tre barn hadde lavest risiko for å utvikle demens. Både barnløse og de med kun ett barn hadde 30 prosent høyere risiko, mens de med fire eller flere barn hadde 12 prosent høyere risiko sammenlignet med to- og trebarnsfamilier. Forskerne undersøkte mulige forklaringer, men fant ingen klare årsaker. De peker på at sosialt engasjement og støtte fra barn kan bidra til å opprettholde kognitiv funksjon.
2 måneder siden
En ny studie publisert i Nature Aging viser at daglig inntak av omega-3 kan bremse aldringsprosessen. Studien, som involverte 777 sveitsere over 70 år, fant at et daglig tilskudd av ett gram omega-3 reduserte den biologiske alderen med opptil fire måneder over en treårsperiode. Forskere brukte en «epigenetisk klokke» for å undersøke hvordan ulike behandlinger påvirket aldring. Selv om kombinasjonen av omega-3, D-vitamin og styrketrening ga best resultat, hadde omega-3 alene også en positiv effekt. Forskerne advarer likevel mot å trekke forhastede konklusjoner, da studien ble utført på personer med lave omega-3 nivåer. En aldringsforsker mener eldre med lave nivåer kan ha nytte av tilskudd.
3 måneder siden
En ny studie fra Universitetssykehuset i Nord-Norge sår tvil om Norges valg av HPV-vaksinen Cervarix. Studien viser at vaksinen har begrenset effekt mot andre høyrisiko HPV-typer enn 16 og 18, selv om den gir god beskyttelse mot disse. Dette står i kontrast til Gardasil9, som beskytter mot ni ulike HPV-typer. Til tross for dette har Norge valgt Cervarix på grunn av lavere pris. Studien viser at et bredere vaksinevalg potensielt kan redusere antall kvinner som trenger behandling for forstadier til livmorhalskreft. Overlege Sveinung Sørbye mener at de fleste er enige om at Gardasil9 er en bedre vaksine, og at det kan diskuteres om den billigste er god nok i norsk setting.
3 måneder siden
En omfattende studie fra Harvard-universitetet viser at selv små mengder bearbeidet rødt kjøtt, som bacon, kan øke risikoen for demens. Forskere fulgte over 133 000 helsearbeidere i opptil 43 år og fant at de som spiste en kvart porsjon eller mer bearbeidet rødt kjøtt daglig hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens. Studien viste også at regelmessig inntak av rødt kjøtt kan føre til raskere aldring av hjernen. Det er imidlertid gode nyheter: Å erstatte bearbeidet rødt kjøtt med sunnere alternativer som nøtter, belgfrukter eller fisk kan redusere risikoen for demens betydelig. Studien er bemerkelsesverdig på grunn av sitt store omfang.
4 måneder siden
En ny norsk studie fra FHI analyserte data fra 4,6 millioner nordmenn mellom 2021 og 2023, og fant en klar sammenheng mellom koronavaksinasjon og dødelighet. Studien viser at de som tok koronavaksine hadde en betydelig lavere dødelighet i alle aldersgrupper, sammenlignet med uvaksinerte. Spesielt blant menn var forskjellene store. I aldersgruppen 18-44 år var dødeligheten 30 prosent høyere blant uvaksinerte. Studien er omfattende, men tar ikke høyde for sosiale forskjeller eller helseatferd mellom gruppene. FHI understreker at funnene styrker tidligere forskning om koronavaksinens effekt.
2 måneder siden
En studie publisert i The Lancet viser at Norge er det eneste av 20 vesteuropeiske land hvor forventet levealder fortsetter å øke. I de andre landene stoppet økningen i forventet levealder opp allerede etter 2011. Studien viser også at pandemien ikke hadde noen målbar effekt på forventet levealder i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia. Ifølge Statistisk sentralbyrå var forventet levealder i Norge i 2023 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner.
4 måneder siden
Et forslag om å innføre et nasjonalt vaksinasjonsprogram for voksne er nå sendt ut på høring. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre lanserte programmet tidligere i år, og målet er å øke vaksinasjonsraten for å forebygge sykdom, sykefravær og dødsfall, samt utjevne sosiale helseforskjeller. I første omgang vil programmet tilby vaksiner mot korona, sesonginfluensa og pneumokokksykdom for personer over 65 år og risikogrupper. Det er foreslått en egenandel på inntil 25 prosent for korona- og pneumokokkvaksiner, og kommunene skal stå for gjennomføringen. Høringsfristen er satt til 24. mars 2025.
1 måned siden
Regjeringen har lansert et vaksineprogram for voksne, men følger ikke Folkehelseinstituttets anbefaling om å vaksinere personer over 65 år mot pneumokokkbakterier hvert sjette år. Regjeringen vil kun vaksinere 65-åringer én gang, noe som vekker bekymring hos fagfolk og interesseorganisasjoner. De mener at eldre bør vaksineres oftere for å opprettholde immuniteten. Folkehelseinstituttets data viser en økning i slike infeksjoner blant eldre, og Helsedirektoratet påpeker at vaksinasjon er viktig for å redusere antibiotikabruk. Regjeringen begrunner avgjørelsen med kostnadshensyn, men Kreftforeningen frykter at sårbare pasienter ikke vil få tilstrekkelig beskyttelse.
2 måneder siden
Artikkelen fremhever viktigheten av solkrem for å forebygge rynker, solskader og hudkreft. En studie viser tydelige forskjeller i hudskader hos en 92 år gammel kvinne som brukte solkrem i ansiktet, men ikke på halsen. Hudleger anbefaler bredspektret solkrem med UVA- og UVB-beskyttelse, men understreker at solkrem ikke erstatter solvett. En tvillingstudie bekrefter at livsstil og soleksponering påvirker hudens aldring, og en lastebilsjåfør illustrerer hvordan UVA-stråler gjennom bilvinduer kan forårsake skader.