Bergen kommune har lansert en veileder om overgangsalderen som en del av et prosjekt for å redusere sykefraværet blant sine ansatte. Veilederen skal øke kunnskapen om overgangsalderen, som kan medføre plager for 60 prosent av kvinnene i denne fasen.
Målet er å skape mer åpenhet rundt temaet, slik at kvinner tør å ta opp sine plager med ledelsen. Kommunen har 7517 kvinnelige ansatte i alderen 40-60 år, og sykefravær går ut over alle.
Overgangsalderen er en naturlig livsfase, og det er viktig å øke kunnskapen om den, slik at kvinner ikke føler skam og skyld. Veilederen er ment for alle ansatte, ikke bare kvinner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler overgangsalderen og hvordan synkende østrogennivå påvirker kvinnekroppen, og understreker at det handler om mer enn bare hetetokter. Det kan føre til både fysiske og psykiske utfordringer. Å snakke med andre kvinner, spesielt sin mor, om erfaringer knyttet til overgangsalderen er viktig. Det finnes hjelp å få i form av hormonbehandling, men livsstilsendringer som styrketrening og stressreduksjon kan også være effektive tiltak. Overgangsalderen er en naturlig overgang, ikke en undergang, og kvinner kan leve gode og aktive liv også etter reproduktiv alder.
1 måned siden
Norske kvinner har blant det høgaste sjukefråværet i verda, noko forskarar undrar seg over. FHI-forskar Arnstein Mykletun leier eit prosjekt for å finne årsakene til dette, spesielt sidan høgt utdanna kvinner har høgare sjukefråvær. Samtidig argumenterer UIB-forskar Inger Haukenes for å slutte å samanlikne menn og kvinners sjukefråvær, og heller fokusere på kvinners helseutfordringar i ulike livsfasar. Ho viser til Kvinnehelseutvalets rapport som påpeiker at kvinners helse har lav status og at deira stemmer ikkje blir høyrt i helsepolitikken.
2 måneder siden
Tone (55) ble ufør etter å ha mistet søvnen og utviklet andre plager i forbindelse med overgangsalderen. Legene fant først ikke årsaken. Etter seks år med symptomer, ble hun henvist til en gynekolog som diagnostiserte overgangsalder basert på symptomer, og ikke blodprøver. Hormonbehandling hjalp henne med å sove igjen og bli kvitt hodepinen. Gynekolog Inger Øverlie understreker at mange kvinner ikke får god nok oppfølging for overgangsplager, og at testosteron kan være nyttig for økt sexlyst. Regjeringen vurderer nå å bedre tilgangen til hormonbehandling og redusere kostnadene for kvinner.
1 måned siden
Arbeidsminister Tonje Brenna har mottatt en utredning om kvinners arbeidshelse og varsler en nasjonal strategi for arbeidsmiljø. Utredningen foreslår 47 tiltak for å redusere kvinners sykefravær og frafall fra arbeidslivet, inkludert en satsing på arbeidsmiljøet i virksomhetene og en forskningssatsing. Utvalget peker på at kvinnedominerte yrker ofte har høy belastning, noe som bidrar til høyere sykefravær blant kvinner. Brenna planlegger å sende utredningen på høring for å få innspill til hvordan den skal følges opp.
3 måneder siden
Sykefraværet i helsesektoren er et økende problem, spesielt blant kvinnelige sykepleiere i 30-årene. Ved St. Olavs Hospital har denne gruppen opplevd en økning på 42 prosent de siste fem årene. Helseminister Jan Christian Vestre har nå gitt helseforetakene i oppdrag å redusere sykefraværet til førpandeminivå. Årsakene til det høye fraværet er sammensatte, men inkluderer tungt arbeid, høyt arbeidspress, ugunstige turnuser, manglende oppfølging og psykiske lidelser. Kommunene opplever også høyt sykefravær, noe som fører til økt bruk av vikarer og overtid, og skaper en ond sirkel med økt belastning på de ansatte som er på jobb.
2 måneder siden
Sykepleier Amanpreet Kaur ved Akershus Universitetssykehus fikk tilrettelagt turnusen sin etter at hun ble mor, noe som hindret sykemelding. Seksjonssjef Cathrine Enger Lunde understreker betydningen av tilpassede turnuser, spesielt i et kvinnedominert yrke hvor mange opplever et dobbeltpress. Ved å prioritere fleksibilitet, faglig utvikling og frivillige ordninger har avdelingen redusert sykefraværet. Helse Bergen jobber også med å redusere sykefraværet ved å fokusere på trivsel og fjerne belastende vaktsystemer med hyppige skift.
1 måned siden
Jenny (41) opplevde å bli sendt fra spesialist til spesialist uten å få hjelp for sine symptomer. Etter å ha lest seg opp på hormonelle lidelser, fant hun ut at hun hadde POI, en lidelse som rammer tre prosent av kvinner under 40 år. Hun fikk diagnosen bekreftet på en privat klinikk. Universitetet i Bergen har startet et forskningsprosjekt for å finne ut hva som utløser POI. Jenny ønsker åpenhet rundt diagnosen, og å gjøre det lettere for andre kvinner i samme situasjon å få hjelp tidligere.
2 måneder siden
Høyre-topper besøkte Meny Lambertseter for å lære om deres «Helsemeny», som har redusert sykefraværet. Oppslagsverket hjelper ledere og ansatte med å håndtere sykefravær, noe som har redusert sykefraværet fra 7,4 til 5,9 prosent. Høyre vil bruke erfaringene til å reformere NAV og redusere sykefraværet nasjonalt, blant annet ved å gjøre gradert sykemelding til hovedregel. Irmelin Dalbakken er en av de ansatte som har hatt nytte av systemet, og kunne fortsette å jobbe til tross for skulderproblemer.
24 dager siden
Hattfjelldal kommune innfører en rotasjonsordning, også kalt «nordsjøturnus», for å sikre legetjenester. Leger jobber redusert tid mot en årslønn på 1,3 millioner kroner for en 60 prosent stilling. En lege fra Oslo ser frem til å kombinere jobb med friluftsliv i distriktet. Ordningen innebærer at leger jobber i perioder, for eksempel to uker på og fire uker av. En studie bekrefter at flere kommuner har tatt i bruk denne typen turnus for å rekruttere og beholde leger, spesielt i mindre sentrale strøk. Forskere forventer økt bruk av slike ordninger, men understreker behovet for et tydelig regelverk. Kommunenes Sentralforbund (KS) påpeker at dette fører til økte kostnader for kommunene.
3 måneder siden
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) er bekymret over det høye sykefraværet blant sykehusansatte og har satt som mål å redusere det til 2019-nivå. Han mener dette vil frigjøre 1500 årsverk og lette presset på de ansatte. Sykefraværet har økt i alle helseregioner siden 2019, med Helse nord som den regionen med høyest fravær. Vestre understreker at det er viktig å fokusere på tiltak som fungerer, som systematisk oppfølging av sykmeldte, fleksibel turnus og bedre ledelse. Han vil følge utviklingen månedlig og rapportere i juni. Vestre presenterte også sine forventninger til helsesektoren i sin første «Helsetale».
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
4 måneder siden
Wenche Woldseth, en 60 år gammel ansatt i PwC, startet et 13-ukers treningsprogram kalt «PwC-lekene» for å fremme samhold og helse blant ansatte over 40 år. Inspirert av TV-programmet «16 ukers helvete», involverer programmet trening, kosthold og teambuilding, ledet av kjente profiler. Til tross for stor deltakelse og positive tilbakemeldinger, reiser en jobbekspert bekymring for potensielt gruppepress og ekskludering. Wenche selv avviser at det skapes et A- og B-lag, og understreker at det er et lavterskeltilbud for alle. Tiltaket er et forsøk på å redusere sykefravær, men det er usikkert om det vil ha den ønskede effekten.
2 måneder siden
Kvinnehelsefysioterapeut Ingrid Loftås ved Bergen kvinnehelse ser daglig kvinner som sliter med smerter under samleie. Hun forteller at hun har minst én slik pasient hver dag. Loftås påpeker at mange kvinner lider i stillhet, enten fordi de ikke vet at det finnes hjelp, eller fordi de ikke tør å snakke om problemet. Tilstander som vaginisme, vulvodyni og tørre slimhinner kan forårsake smerter, og dette kan igjen påvirke parforholdet, sexlysten og evnen til å bruke tampong eller gå til gynekolog. Loftås understreker at det er hjelp å få og at mange pasienter er takknemlige for å bli tatt på alvor og få behandling.
4 måneder siden
En jordmor og hennes venninne har samlet historier som viser at kvinner ofte mangler kunnskap om egen kropp og får utilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Vanlige problemer som inkontinens, ryggplager og fødselsrelaterte komplikasjoner blir ofte bagatellisert. Det finnes få offentlige tilbud for forebyggende trening, og mange kvinner aksepterer plager som normale. Kvinner tyr ofte til alternative behandlinger fremfor å oppsøke lege, og mange opplever skam rundt underlivsproblemer. Dette fører til at kvinner går med problemer i stillhet, som kunne vært forebygget.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sykemeldingen grunnet psykisk uhelse, særlig blant unge, og presenterer et nytt forskningsprosjekt som tilbyr digital, jobbfokusert terapi. Prosjektet har som mål å hjelpe pasienter raskere tilbake i jobb og samtidig avlaste en presset helsetjeneste. Sykefråværet i Norge er høyt, og helsetjenestene er presset. Et eksempel er Henrik Skjørstad, som var sykemeldt i over ett år, men kom tilbake gjennom arbeidsprøving og ny utdanning. Han mener arbeidsfokusert terapi kan være nyttig for å finne ut hva som fungerer for den enkelte, men understreker viktigheten av individuell tilpasning.