En ny undersøkelse fra Opinion og NHO viser at yngre kvinner opplever betydelig dårligere psykisk og fysisk helse sammenlignet med eldre kvinner. Undersøkelsen viser også at mange kvinner opplever at helseplager hemmer dem i arbeidslivet.
Et annet funn er at tilliten til fastlegen svekkes, spesielt blant yngre kvinner, som i større grad stoler på helseinfluensere og sin egen mor. Undersøkelsen understreker behovet for økt kunnskap om kvinnehelse i alle ledd, fra fastlegekontoret til arbeidsplassen.
Karita Bekkemellem i NHO Geneo mener kvinnehelse må prioriteres.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse i Oslo avdekker store forskjeller i helse, trivsel og levekår mellom bydelene. Undersøkelsen viser at vestlige bydeler generelt har bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens østlige bydeler sliter mer med helseproblemer og økonomiske vansker. Sentrumsnære områder har utfordringer knyttet til trangboddhet. Ensomhet er mest utbredt blant unge, og selv om færre røyker, er snusbruk og alkoholkonsum høyere enn i andre fylker. Undersøkelsen viser også kjønns- og aldersforskjeller, der kvinner rapporterer mer om søvnproblemer og ryggplager, og unge voksne sliter mer psykisk.
1 måned siden
Norske kvinner har blant det høgaste sjukefråværet i verda, noko forskarar undrar seg over. FHI-forskar Arnstein Mykletun leier eit prosjekt for å finne årsakene til dette, spesielt sidan høgt utdanna kvinner har høgare sjukefråvær. Samtidig argumenterer UIB-forskar Inger Haukenes for å slutte å samanlikne menn og kvinners sjukefråvær, og heller fokusere på kvinners helseutfordringar i ulike livsfasar. Ho viser til Kvinnehelseutvalets rapport som påpeiker at kvinners helse har lav status og at deira stemmer ikkje blir høyrt i helsepolitikken.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at nesten halvparten av unge voksne er bekymret for sin fysiske helse. Studenter uttrykker bekymring, men unngår ofte legebesøk. En lege mener pandemien og sosiale medier har skylden for en gryende helseangst. Mange unge føler press knyttet til kropp og utseende, og influensere på sosiale medier blir sett på som en påvirkningsfaktor. Helsedirektoratet påpeker at det er sunt å ta vare på kroppen, men at det kan tippe over. De understreker også viktigheten av faktabaserte kostholdsråd og et variert kosthold.
4 måneder siden
En jordmor og hennes venninne har samlet historier som viser at kvinner ofte mangler kunnskap om egen kropp og får utilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Vanlige problemer som inkontinens, ryggplager og fødselsrelaterte komplikasjoner blir ofte bagatellisert. Det finnes få offentlige tilbud for forebyggende trening, og mange kvinner aksepterer plager som normale. Kvinner tyr ofte til alternative behandlinger fremfor å oppsøke lege, og mange opplever skam rundt underlivsproblemer. Dette fører til at kvinner går med problemer i stillhet, som kunne vært forebygget.
23 dager siden
En ny folkehelseundersøkelse gjennomført av Oslo kommune og Folkehelseinstituttet avdekker et tydelig skille mellom øst- og vestkanten når det gjelder helse og livskvalitet. Undersøkelsen viser at personer med lav utdanning og dårlig økonomi sliter mest med helseproblemer og livskvalitet. Samtidig er det store forskjeller innad i bydelene. Helsebyråd Thea Kristine Schjerven (H) understreker at undersøkelsen gir viktig kunnskap for å forbedre kommunens tilbud. Til tross for forskjellene, viser undersøkelsen også at de fleste voksne i Oslo vurderer egen helse som god og føler seg trygge i sitt nærmiljø.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
3 måneder siden
Sigrid Bonde Tusvik kritiserte NRKs podkastundersøkelse for å være mannsdominert, og savner flere kvinnelige podkaster. Hans-Petter Nygård-Hansen støtter dette, og mener det er for få kvinner som leder podkaster om politikk og samfunn. Han påpeker at mange kvinnepodkaster omhandler helse og relasjoner. Malin Kulseth mener kvinner kan være mer utsatt for hets ved politisk engasjement, og at kvinner ofte lager podkast for kvinner. En undersøkelse viser at det ikke er store forskjeller i interesse for podkast mellom kjønnene, men noe forskjell i interesse for politikk. Nadina Bouhlou og Helena Brodtkorb mener innhold er viktigere enn kjønn på programleder.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
24 dager siden
En ny undersøkelse viser at mange unge arbeidstakere blir syke av press i arbeidslivet. Marte Lien (29) forteller om sin erfaring fra en interiørbutikk hvor hun opplevde konstant press og manglende støtte fra ledelsen, noe som til slutt førte til sykemelding. Undersøkelsen viser at 42 prosent av de spurte mener jobben helt eller delvis er årsaken til sykefraværet, og at unge under 30 år er gruppen med flest sykemeldinger. Eksperter peker på at høyt tempo og konkurranse bidrar til et dårlig psykososialt miljø. En arbeidslivsforsker mener det må være en bedre balanse mellom press og trivsel for å skape gode resultater, og at mange ledere starter i feil ende.
4 måneder siden
En undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er stadig mer bekymret for økonomi, krig og uro. Økte rente- og levekostnader skaper stor engstelse, og mange er bekymret for norsk økonomi. Samtidig er det en økning i støtten til internasjonalt samarbeid og fokus på psykisk helse i arbeidslivet. Kvinner uttrykker generelt større bekymring enn menn, spesielt når det gjelder rasisme og stress. Klimabekymringen har avtatt noe, men er fortsatt til stede. Undersøkelsen er basert på svar fra 1334 unge i alderen 15-29 år.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at mange ledere opplever generasjon Z som mer krevende å lede enn tidligere generasjoner, og beskriver dem som krevende med dårligere arbeidsmoral. Malene Nilsen Sunde (18) fra generasjon Z bekrefter at hennes generasjon er mer hårsår og har store forventninger om å bli sett og hørt. Hun mener også at foreldrene har pakket inn tilbakemeldinger, og at de unge er opptatt av balanse mellom jobb og fritid. En rapport viser at mange i generasjon Z opplever psykiske utfordringer knyttet til jobb. Professor Ole Jacob Madsen mener at manglende arbeidserfaring og endringer i skolen kan være medvirkende årsaker. Han påpeker også at kritikk av arbeidsmoral ikke er nytt, og at hver generasjon har en tendens til å kritisere den neste.
21 dager siden
En ny rapport viser at tilliten er lav blant innvandrerbefolkningen i Oslo, noe som fører til splittelse og parallellsamfunn. Økonomiske vansker er utbredt, spesielt blant syrere. Innvandrerkvinner, særlig fra Pakistan og Irak, sliter med helseproblemer, ensomhet og manglende sosial kontakt. Rapporten understreker behovet for målrettede tiltak for å bedre helsehjelpen og øke sysselsettingen blant innvandrere, og oppfordrer arbeidsgivere til å unngå diskriminering. Kvinner fra Somalia og Eritrea er et lyspunkt, da de er mest tilfredse med livet til tross for vanskeligheter.
3 måneder siden
Malin Moe Neeraas (26), innovasjonsdirektør, hevder at utfordringer med å lede generasjon Z ofte skyldes manglende lederegenskaper. Hun påpeker at Gen Z er vant til individuell tilpasning og stiller derfor høye krav til ledere. En undersøkelse viser at en betydelig andel av Gen Z opplever psykiske vansker relatert til jobb. Malin Oppedal (26), leder i Sats, understreker viktigheten av å anerkjenne og respektere unge ansatte. Gen Z ønsker å være seg selv på jobb, og har verdifull kunnskap om endringsledelse. Begge lederne mener at fremtidens ledere må være mer medmenneskelige og personlige.