Ny forskning bekrefter at menn generelt har dårligere hørsel enn kvinner i ulike befolkningsgrupper. Forskere fant at kvinner i snitt har bedre hørsel.
Tidligere studier viser at nyfødte gutter også har dårligere hørsel enn jenter, noe som kan ha en evolusjonær forklaring knyttet til kommunikasjon og omsorg. Kjønnsforskjeller kan skyldes både medfødte faktorer og miljøpåvirkning.
Østrogen ser ut til å ha en beskyttende effekt på kvinners hørsel. Hørselstap kan ha negative konsekvenser for mental helse, noe som understreker viktigheten av forebyggende tiltak.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
14 dager siden
Ny forskning fra Oslo Met og UiO viser at kvinner er mer sårbare for selvmord ved økonomiske problemer enn menn. Studien, som gransket over 5000 selvmord mellom 2009 og 2018, fant at kvinner med betalingsproblemer har dobbelt så høy risiko for å begå selvmord sammenlignet med menn i samme situasjon. Forskere mener dette kan skyldes ulik risikovillighet og at kvinner oftere søker trygghet. En skilsmisse er også en betydelig faktor. Selv om det totale antallet selvmord økte i fjor, er selvmordsraten lavere enn tidligere topper.
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
4 måneder siden
Ny britisk forskning viser at menn med økt risiko for hjerte- og karsykdommer kan utvikle demens opptil ti år tidligere enn kvinner med samme risiko. Studien, som omfatter 34 000 personer, analyserte data fra UK Biobank og fant at menn er mest utsatt i aldersgruppen 55-64 år, mens kvinner er mest utsatt i alderen 65-74 år. Forskningen understreker viktigheten av å forebygge hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken globalt, for å redusere risikoen for demens. Risikofaktorer inkluderer fedme, høyt blodtrykk, røyking og mangel på fysisk aktivitet. Studien konkluderer med at forebyggende tiltak bør iverksettes tidligere for menn enn for kvinner.
1 måned siden
En ny undersøkelse fra Opinion og NHO viser at yngre kvinner opplever betydelig dårligere psykisk og fysisk helse sammenlignet med eldre kvinner. Undersøkelsen viser også at mange kvinner opplever at helseplager hemmer dem i arbeidslivet. Et annet funn er at tilliten til fastlegen svekkes, spesielt blant yngre kvinner, som i større grad stoler på helseinfluensere og sin egen mor. Undersøkelsen understreker behovet for økt kunnskap om kvinnehelse i alle ledd, fra fastlegekontoret til arbeidsplassen. Karita Bekkemellem i NHO Geneo mener kvinnehelse må prioriteres.
1 måned siden
Norske kvinner har blant det høgaste sjukefråværet i verda, noko forskarar undrar seg over. FHI-forskar Arnstein Mykletun leier eit prosjekt for å finne årsakene til dette, spesielt sidan høgt utdanna kvinner har høgare sjukefråvær. Samtidig argumenterer UIB-forskar Inger Haukenes for å slutte å samanlikne menn og kvinners sjukefråvær, og heller fokusere på kvinners helseutfordringar i ulike livsfasar. Ho viser til Kvinnehelseutvalets rapport som påpeiker at kvinners helse har lav status og at deira stemmer ikkje blir høyrt i helsepolitikken.
1 måned siden
En artikkel i Bergensavisen omhandler forskning som viser at foreldre ofte favoriserer sine førstefødte barn, spesielt jenter. Denne forskjellsbehandlingen kan ha langvarige konsekvenser, der de favoriserte barna ofte opplever bedre mental helse, mindre problematferd, bedre selvregulering og akademisk suksess. Studien baserer seg på data fra nesten 19.500 personer og indikerer at foreldre bør være oppmerksomme på slike mønstre. Psykologspesialist Yvonne Severinsen bekrefter at førstefødte generelt gjør det bedre akademisk, men understreker at dette ikke gjelder alle familier. Artikkelen spekulerer i årsakene til favoriseringen, og nevner blant annet teorien om at manglende ressurser kan føre til at foreldre favoriserer de eldste barna.
1 måned siden
Artikkelen utforsker hvorfor mange kvinner fryser på kontoret, mens menn ofte føler seg komfortable. Dagens temperaturstandarder er basert på studier fra 60- og 70-tallet, hovedsakelig utført på menn i dress. Forskning viser at kjønn spiller en rolle, men også faktorer som alder, kroppsbygning og helsetilstand påvirker temperaturopplevelsen. Eksperter anbefaler lagvis bekledning, fysisk aktivitet og varm drikke for å regulere kroppstemperaturen. Artikkelen konkluderer med at arbeidsplasser bør tillate individuell tilpasning av klær og temperatur for å øke trivselen.
2 måneder siden
En analyse av 9000 dommer viser at kvinner i Norge får i gjennomsnitt 30 prosent lavere fengselsstraff enn menn, tilsvarende 35 dager. Vanlige forklaringer er at kvinner begår mindre alvorlig kriminalitet, oftere er førstegangsforbrytere, har omsorg for barn og psykiske problemer. Statistikken viser likevel at disse faktorene ikke fullt ut forklarer forskjellene. Advokater mener forskjellsbehandlingen kan skyldes kjønnsbaserte oppfatninger, et tema som sjelden diskuteres offentlig. En tidligere studie bekrefter forskjeller i straffeutmåling mellom kjønnene.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende økonomiske forskjeller mellom menn og kvinner, hvor kvinner ofte eier mindre, sparer mer forsiktig og tar sjeldnere risiko med investeringene sine. Dette fører til at kvinner går glipp av potensielt høyere avkastning over tid. Tall fra Nordea viser at menn investerer mer i aksjesparekonto (ASK) enn kvinner, mens kvinner oftere velger tryggere, men mindre lønnsomme, fond. Forbrukerøkonom Derya Incedursun understreker viktigheten av å investere for å oppnå økonomisk trygghet og illustrerer hvordan forsiktig sparing kan koste kvinner millioner over tid.
4 måneder siden
En nyhetsartikkel belyser at kvinner initierer to av tre samlivsbrudd, ofte grunnet mangel på kommunikasjon og følelsesmessig nærhet. Kvinner vurderer ofte brudd over flere år, i motsetning til menn som kan ta mer spontane avgjørelser. Mange kvinner føler seg alene i forholdet, savner emosjonell støtte, og opplever at menn prioriterer egne interesser. Menn kan bli værende i forholdet selv med misnøye, mens kvinner søker seg ut når følelsene forsvinner. Eksperter anbefaler å bryte med tradisjonelle kjønnsroller, snakke om følelser, og prioritere parforholdet for å unngå brudd.
3 måneder siden
Ny forskning fra Cambridge universitet avdekker medfødte hjerneforskjeller mellom jenter og gutter. Ved hjelp av MR-undersøkelser av over 500 spedbarn, fant forskerne at gutter i gjennomsnitt har større hjerner, mens jenter har mer grå materie i områder for hukommelse og følelser. Gutter hadde større områder for sanseinntrykk og muskelkontroll, samt mer hvit materie. Studien viser at disse forskjellene er til stede fra fødselen, men understreker at hjerner er mer like enn ulike. Forskningen bidrar til debatten om medfødte versus tillærte forskjeller, men gir ikke endelige svar. Det er for tidlig å si om forskjellene har praktisk betydning, men forskerne håper det kan bidra til å forstå hjerneforskjeller som autisme.
25 dager siden
Artikkelen tar for seg den økende bruken av testosteron blant kvinner i overgangsalderen, og de delte meningene om dette. Mange kvinner opplever økt energi, sexlyst og muskelmasse ved bruk av testosteron, og flere gynekologer støtter behandlingen. Samtidig advarer eksperter mot manglende forskning på langtidsvirkninger og mulige bivirkninger som økt hårvekst og dypere stemme. Det understrekes at det ikke finnes godkjente testosteronpreparater for kvinner, og at psykologisk hjelp kan være et bedre alternativ for noen. Artikkelen belyser også et likestillingsproblem knyttet til refusjon av testosteron.
3 måneder siden
En artikkel belyser den sterke dominansen av menn i personlig drevne samfunnsrelaterte podkaster, noe som fører til at mange kvinnelige perspektiver og stemmer går tapt i samfunnsdebatten. Undersøkelser viser at lytterne ofte er menn og gutter, gjerne med en høyreorientert politisk tilhørighet. Artikkelen stiller spørsmål ved om det er en reell preferanse for mannlige stemmer, eller om det skyldes at det tradisjonelt har vært flere menn å lytte til. Forfatteren etterlyser en endring i medielandskapet, der kvinnelige duoer og trioer blir like vanlige som mannlige, og oppfordrer redaktørstyrte medier til å tenke nytt og utfordre tradisjonelle suksessformler.
1 måned siden
En ny studie viser at menn som oppfatter seg selv som mindre attraktive enn sin partner, oftere praktiserer oralsex. Forskere fant at disse mennene er mer motivert for å tilfredsstille sin kvinnelige partner seksuelt. Sexolog Tone Haldorsen påpeker at oralsex har fått en større plass i sexlivet, men advarer mot å overvurdere betydningen. Hun understreker at god kommunikasjon og forståelse for partnerens behov er viktigere enn selve handlingen. Studien viser også at menns selvbilde spiller en rolle i hvor opptatt de er av å være gode i sengen.
1 måned siden
Forskning viser at menns klimaskepsis ofte handler om frustrasjon over samfunnsendringer og en følelse av å ikke bli hørt. Mange menn opplever klimakampen som feminisert og føler seg presset til å endre vaner. Politikere og miljøorganisasjoner forsøker å engasjere menn ved å appellere til fakta og teknologiske løsninger, mens Unge Høyre påpeker at kjønnsforskjellene i klimapolitikken gjenspeiler en bredere politisk polarisering.