Artikkelen handlar om Andreas Agasøster, ein mannleg jordmorstudent, i eit yrke der kvinner dominerer. Statistikken viser ein nedgang i talet på mannlege jordmødrer dei siste åra.
Samtidig har endring av yrkestittelen «helsesøster» til «helsesjukepleiar» ført til ein auke i talet på menn i det yrket. Jordmorforeininga vil likevel behalde tittelen «jordmor».
Manglande erfaring frå fødeavdelingar blant sjukepleiarstudentar kan påverke rekrutteringa negativt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Andreas Agasøster (28) er jordmorstudent og aktuell i NRK-programmet «Barnesykehuset». Han vil bli en av svært få mannlige jordmødre i Norge. Agasøster ønsker å bidra positivt i familienes liv, inspirert av erfaringer fra da hans lillesøster ble født. Statistikker viser at kun en svært liten andel av jordmødre i Norge er menn, men Den norske jordmorforeningen oppfordrer flere menn til å søke seg til yrket. Agasøster selv deltok i TV-serien for å inspirere andre menn til å vurdere jordmoryrket. Han mener tittelen 'jordmor' bør beholdes, da den beskriver yrkets rolle uavhengig av kjønn.
6 dager siden
Fastlegeyrket i Norge har lenge vært mannsdominert, men nå nærmer kjønnsbalansen seg likhet, og kvinner er i ferd med å bli i flertall. Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Kleiv, vil kvinner snart utgjøre flertallet blant fastlegene, støttet av at 7 av 10 medisinstudenter nå er kvinner. Helsedirektoratets tall viser at kvinnelege fastleger har færre pasienter på venteliste enn mannlige, noe som kan henge sammen med at mange kvinner foretrekker lege av samme kjønn, særlig ved sensitive undersøkelser som celleprøver. Flere tiltak, som mulighet for kvinneleg helsepersonell til stede og egne celleprøvekvelder, bidrar til å trygge kvinnelige pasienter. Selv om kjønnsbalansen bedres, er det fortsatt for få fastleger i Norge, og rundt 136 000 innbyggere mangler fastlege. Det er viktig at pasientene har reelt valg av fastlege, både med tanke på kjønn og personlighet, for å sikre god kommunikasjon og trygghet i legebesøkene.
2 dager siden
Antall søkere til barnehagelærerstudiet faller kraftig. Dette skaper bekymring for bemanningssituasjonen i norske barnehager.
2 dager siden
Nye tall fra Samordna opptak viser store endringer i søkermønsteret til høyere utdanning. Flere vil bli sykepleier og grunnskolelærer, mens færre søker seg til barnehagelærer.
1 dag siden
Seksten jordmødre ved fødeavdelingen på UNN Tromsø truer med å si opp jobben. Bakgrunnen er sykehusets beslutning om å fjerne et lønnstillegg for erfarne jordmødre.
1 dag siden
Seksten erfarne jordmødre ved UNN i Tromsø truer med å si opp jobben. Dette skjer etter at sykehuset fjernet et lønnstillegg de fikk for å bli værende.
2 måneder siden
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at yrkesfag for første gang er mer populært enn studieforberedende fag. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun fremhever behovet for fagarbeidere og vil endre læreplanene for å gjøre matte mer attraktivt. Samtidig velger færre realfag og fordypning i matte, noe som kan skape rekrutteringsproblemer i fremtiden. Kjønnsforskjellene i utdanningsvalg er fortsatt markante, og samisk som andrespråk opplever en kraftig økning.
2 dager siden
Søkartala til sjukepleiar- og lærarutdanninga aukar kraftig i år. Nye tal frå Samordna opptak viser ein markant oppgang etter fleire år med nedgang.
2 dager siden
Flere unge ønsker å bli sykepleiere viser nye tall. En tidligere bilselger deler sin personlige historie bak yrkesvalget.
27 dager siden
Artikkelen omhandler den økende trenden med uassisterte hjemmefødsler og de farene dette kan medføre. Fødselsdødeligheten i Norge har gått ned grunnet medisinsk ekspertise, men denne tryggheten tas for gitt. Det argumenteres mot at en doula kan erstatte en jordmor, og det uttrykkes bekymring over at mange tror uassisterte hjemmefødsler er trygge. En anmeldelse av en doula for forsømmelse under en fødsel som endte med dødsfall understreker behovet for å stanse denne utviklingen.
2 dager siden
Årets søkertall til høyere utdanning viser en markant økning for sykepleier- og lærerstudier. Dette kommer etter flere år med nedgang og mangel på kvalifisert personell.
9 dager siden
Artikkelen uttrykker bekymring for nedprioritering av kvinnehelse i norsk offentlig helsevesen, med særlig fokus på fødselsomsorgen. Forfatteren, som jobber ved en fødeavdeling, fremhever viktigheten av erfarne jordmødre og advarer mot konsekvensene av å fjerne kompetansetillegg for disse. Mange kvinner kvier seg for å føde på sykehus og velger hjemmefødsel, ofte basert på feilinformasjon og manglende tillit til helsevesenet. Forfatteren mener det offentlige helsevesenet må bli mer synlig med nøyaktig medisinsk informasjon for å motvirke feiloppfatninger. Det understrekes at opplevd trygghet under fødsel må samsvare med faktisk trygghet, noe som krever økte ressurser og kompetanse. Artikkelen avslutter med en oppfordring til politikerne om å investere i fødselsomsorgen for å sikre trygghet og god folkehelse i fremtiden.
4 dager siden
Artikkelen diskuterer årsakene til fallende fødselstall i Norge. Forfatteren argumenterer for at feminisme og kvinners økte deltakelse i arbeidslivet er en hovedårsak.
2 måneder siden
Antallet ledige stillinger i Norge har hatt et markant fall. Fra første kvartal 2023 til utgangen av 2024 gikk antallet ned fra 128 000 til 88 500. Nedgangen er størst innen helse-, pleie- og omsorgstjenester, hvor antallet ledige stillinger nesten ble halvert i løpet av 2024. Selv om nivået fortsatt er høyt i et historisk perspektiv, viser tallene en tydelig nedadgående trend. Statistisk sentralbyrå (SSB) påpeker at man må tilbake til starten av 2021 for å finne et lignende lavt nivå av ledige stillinger.
4 dager siden
Nye jobbtitler erstatter tradisjonelle navn i Norge. Artikkelen utforsker endringene og forfatterens frustrasjon over språkjåleri.