Artikkelen omhandler menssmerter og gir råd om når man bør søke legehjelp. En studie viser at mange kvinner med sterke smerter unnlater å søke hjelp, da de feilaktig tror det er normalt.
Overlege Guri Majak fremhever fem tegn som indikerer at legehjelp er nødvendig, inkludert smerter som hindrer daglige aktiviteter eller manglende effekt av reseptfrie smertestillende. Artikkelen informerer også om endometriose, en vanlig årsak til sterke menssmerter, og understreker viktigheten av å bli lyttet til av helsepersonell.
Majak anbefaler å bytte lege ved manglende forståelse og presenterer en huskeliste for konsultasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen belyser at smertene forbundet med medikamentell abort ofte blir underdrevet, ifølge studier og kvinners erfaringer. Mange kvinner beskriver intense smerter som overgår forventningene, og forskning viser at smertene ofte er verre enn kraftige menstruasjonssmerter. Helsepersonell anbefaler bedre informasjon og smertelindring. Helsedirektoratet vurderer å justere informasjonen på Helsenorge for å gi et mer realistisk bilde av smertene og oppfordre til å søke hjelp. En kvinnes erfaring illustrerer behovet for bedre forberedelse og støtte.
4 måneder siden
En jordmor og hennes venninne har samlet historier som viser at kvinner ofte mangler kunnskap om egen kropp og får utilstrekkelig hjelp i helsevesenet. Vanlige problemer som inkontinens, ryggplager og fødselsrelaterte komplikasjoner blir ofte bagatellisert. Det finnes få offentlige tilbud for forebyggende trening, og mange kvinner aksepterer plager som normale. Kvinner tyr ofte til alternative behandlinger fremfor å oppsøke lege, og mange opplever skam rundt underlivsproblemer. Dette fører til at kvinner går med problemer i stillhet, som kunne vært forebygget.
2 måneder siden
Kvinnehelsefysioterapeut Ingrid Loftås ved Bergen kvinnehelse ser daglig kvinner som sliter med smerter under samleie. Hun forteller at hun har minst én slik pasient hver dag. Loftås påpeker at mange kvinner lider i stillhet, enten fordi de ikke vet at det finnes hjelp, eller fordi de ikke tør å snakke om problemet. Tilstander som vaginisme, vulvodyni og tørre slimhinner kan forårsake smerter, og dette kan igjen påvirke parforholdet, sexlysten og evnen til å bruke tampong eller gå til gynekolog. Loftås understreker at det er hjelp å få og at mange pasienter er takknemlige for å bli tatt på alvor og få behandling.
2 måneder siden
Stine Skoli, kjent fra «Kan vi hjelpe til?», skal fjerne livmoren på grunn av invalidiserende smerter og migrene. Hormonbehandling forverret tilstanden, og etter samtale med lege ble operasjon vurdert som beste løsning. Skoli delte sine erfaringer med følgerne og ble overveldet av responsen fra kvinner med lignende problemer. Medprogramleder Mads Clemmetsen fremhever Skolis åpenhet og arbeidsmoral til tross for store smerter under innspillingen av serien.
11 dager siden
Bruken av reseptfrie smertestillende blant unge jenter har økt, og bekymrer fagfolk. Tall fra Helsedirektoratet viser at 28 prosent av jenter på ungdomsskolen bruker smertestillende ukentlig. Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, mener dette er et symptom på at noe er galt, og at stress i skolen er en viktig faktor. Forskere advarer om alvorlige bivirkninger ved feilbruk, som kronisk hodepine og leverskader. Helsesista mener det er viktig å redusere stress og våge å kjenne på ubehag, og kritiserer elevundersøkelsen for mangler.
1 måned siden
Artikkelen fremhever at kvinners helse fortsatt har lav status i 2025, til tross for tidligere rapporter og strategier. Kvinnehelseutvalget konkluderte med at det er store kunnskapshull og behov for mer forskning, spesielt blant unge og eldre kvinner. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettsykdommer fører til høyere uføretrygd blant kvinner, og kvinner opplever dårligere behandling for visse sykdommer, som hjerteinfarkt. Artikkelen understreker at bedre kvinnehelse er avgjørende for å redusere sykefravær og øke yrkesdeltakelsen, og at både biologiske faktorer og samfunnsstrukturer må adresseres for å bedre kvinners helse.
3 måneder siden
Hege Enge Dekkerhus opplevde symptomer i 15 år før hun fikk diagnosen premenstruell dysforisk lidelse (PMDD). Hun ble først feildiagnostisert med bipolar lidelse og behandlet med antidepressiva. Løsningen fant hun selv gjennom en podcast om kvinnehelse, der gynekolog Nina Willumsen snakket om PMDD. For Dekkerhus var prevensjon en effektiv behandling. Hun har fått stor respons etter å ha åpnet opp om sin historie, og mange kvinner forteller om lignende erfaringer med manglende kunnskap om kvinnehelse i helsevesenet. Dekkerhus understreker behovet for mer fokus på kvinnehelse og at kvinner blir tatt på alvor.
1 måned siden
Artikkelen omhandler viktigheten av regelmessige dobesøk og farene ved å holde tilbake avføring. Eksperter advarer om at det kan føre til forstoppelse, magesmerter og andre helseproblemer. En studie viser at daglige dobesøk er gunstig for tarmfloraen, og anbefaler mellom én og tre ganger per dag. Artikkelen belyser også doskam, som kan føre til at man unngår å gå på do i offentlige rom, med alvorlige konsekvenser. Råd for å unngå forstoppelse inkluderer et balansert kosthold, nok vann og å lytte til kroppens signaler.
22 dager siden
Artikkelen belyser svakheter ved dagens fødselsomsorg gjennom forskning og erfaringer fra jordmødre og kvinner. En studie viser at mange kvinner opplever negative fødselsopplevelser preget av manglende omsorg og informasjon. Dette kan føre til at noen velger uassisterte hjemmefødsler. Jordmødre understreker behovet for å prioritere omsorg og emosjonell støtte, og peker på at negative opplevelser kan ha alvorlige konsekvenser for mor og barn. Det argumenteres for at investering i bedre fødselsomsorg er nødvendig for å sikre god helse og øke fødselsraten.
2 måneder siden
En ny australsk studie har utviklet en blodprøve, kalt PromarkerEndo, som potensielt kan påvise endometriose. Endometriose er en vanlig kvinnesykdom som rammer omtrent en av ti kvinner. I dag kreves kikkhullskirurgi for å diagnostisere sykdommen, men denne blodprøven kan potensielt erstatte operasjonen. Endometrioseforbundet er positive til utviklingen, men understreker at blodprøven ikke vil kunne si noe om typen endometriose. De er også bekymret for at pasienter ikke blir undersøkt skikkelig dersom blodprøven ikke er treffsikker nok, og at det er viktig med videre oppfølging og eventuell operasjon for å bekrefte diagnosen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler overgangsalderen og hvordan synkende østrogennivå påvirker kvinnekroppen, og understreker at det handler om mer enn bare hetetokter. Det kan føre til både fysiske og psykiske utfordringer. Å snakke med andre kvinner, spesielt sin mor, om erfaringer knyttet til overgangsalderen er viktig. Det finnes hjelp å få i form av hormonbehandling, men livsstilsendringer som styrketrening og stressreduksjon kan også være effektive tiltak. Overgangsalderen er en naturlig overgang, ikke en undergang, og kvinner kan leve gode og aktive liv også etter reproduktiv alder.
2 måneder siden
Anna (17) har endometriose og har slitt med sterke smerter og høyt skolefravær. Medelever ved Kongshavn videregående skole har startet elevbedriften «Periode Rød» og utviklet en varmepute som lindrer smertene hennes. Varmeputen er designet for å være diskret og praktisk, og kan varmes i mikrobølgeovn. Gynekolog Jenny Alvirovic er imponert over prosjektet og mener det kan bidra til åpenhet og redusere fravær blant unge kvinner med menstruasjonssmerter.
4 måneder siden
En ny studie fra University of South Australia viser at et sunt kosthold kan redusere kroniske smerter, spesielt hos kvinner. Studien, publisert i Nutrition Research, antyder at et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, fullkorn, magert protein og meieriprodukter kan redusere smerteintensiteten uavhengig av kroppsvekt. Forskningen indikerer at kostholdskvalitet kan påvirke smerte gjennom antiinflammatoriske og antioksidante egenskaper. Studien gir håp for de 1,5 millioner nordmenn som lider av kroniske smerter, og fremhever kosthold som en tilgjengelig og rimelig metode for smertelindring.
3 måneder siden
En 45 år gammel kvinne, Cheryl, fikk diagnosen tykktarmskreft etter å ha ignorert flere symptomer i lang tid. Hun opplevde blant annet magesmerter, endringer i avføringsmønster, og blod i avføringen. Hun trodde feilaktig at symptomene skyldtes andre årsaker, som hemoroider. En mage- og tarmspesialist understreker at blod i avføringen, endringer i avføringsvaner og jernmangel kan være tegn på tarmkreft. Han avliver også myten om at friskt blod i avføringen alltid er ufarlig. Forekomsten av tarmkreft i Norge er høy, og risikofaktorer inkluderer lite fysisk aktivitet, overvekt, høyt inntak av rødt kjøtt og alkohol. Tidlig diagnose er viktig for et godt behandlingsresultat.